Facebook Pixel

HPV και κονδυλώματα

Τα κονδυλώματα, είναι δερματικές βλαβες απο τον ιό HPV που πολύς κόσμος τα χαρακτηρίζει στην αρχική τους μορφή σα σπυράκια ή ελίτσες και συνήθως δεν εμφανίζουν κανένα άλλο σύμπτωμα

Τα κύτταρα που μπορούν να προσβληθούν είναι τα  επιθηλιακά δηλαδή, κύτταρα που καλύπτουν το σώμα , εσωτερικά αλλά και εξωτερικά.              

Ο HPV αποτελείται από περίπου 200 διαφορετικούς ιούς οι οποίοι προκαλούν   τα κοινά θηλώματα, μυρμηγκιές, κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, προκαρκινικές βλάβες και κάποιους καρκίνους.

Μετάδοση

Η μετάδοση του ΗPV , γίνεται κυρίως με την σεξουαλική επαφή.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν και άλλοι τρόποι μετάδοσης.

Ο HPV μεταδίδεται, όταν υπάρχει επαφή του δέρματος ενός ανθρώπου, με το σημείο που παρουσιάζει βλάβη, στο σώμα κάποιου άλλου.

Επομένως, δεν είναι απαραίτητη η ολοκληρωμένη σεξουαλική πράξη για την μετάδοση του ιού.

Σημεία εμφάνισης των κονδυλωμάτων στους άντρες

Σημεία εκδήλωσης


Κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα των ανδρών
Γεννητικά όργανα
Κονδυλώματα στην βουβωνική περιοχή,τους όρχεις και το πέος.

κονδυλώματα στον πρωκτό των ανδρών
Πρωκτός
Κονδυλώματα γύρω από τον πρωκτό και μέσα στον ορθό.

κονδυλώματα στην στοματική κοιλότητα των ανδρών
Στόμα
Κονδυλώματα στα χείλη, στα ούλα, στη γλώσσα και στον φάρυγγα.

εικόνες και φωτογραφίες για κονδυλώματαKονδυλώματα : Εικόνες
Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες κονδυλωμάτων στο στόμα, τα γεννητικά όργανα και τον πρωκτό, σε άντρες και γυναίκες ώστε να μπορείτε να τα αναγνωρίσετε στο σώμα σας ή στον σεξουαλικό σας σύντροφο.
Συμβουλή γιατρού για τα κονδυλώματα που προκαλούν καρκίνο.
Ο HPV, μπορεί να προκαλέσει προκαρκινικές ή καρκινικές βλάβες στον πρωκτό και τον στοματοφάρυγγα.
Διάγνωση κονδυλωμάτων στους άντρες

Διάγνωση

Ο καλύτερος τρόπος για να εντοπίσουμε  μια λοίμωξη από τον ιό HPV, είναι το HPV-Test, που πραγματοποιείται με την τεχνική PCR.  

Πρόκειται για μια εξειδικευμένη εξέταση που εντοπίζει την παρουσία στελεχών του ιού HPV και υποδεικνύει το ποιο ακριβώς στέλεχος ευθύνεται για τη μόλυνση

Επιπλέον, η ύπαρξη κονδυλωμάτων, μπορεί να διαπιστωθεί και με τους παρακάτω τρόπους:

1. Δερματολογική εξέταση
Η εξέταση των γεννητικών οργάνων, του πρωκτού και της στοματικής κοιλότητας από εξειδικευμένο δερματολόγο, κρίνεται απαραίτητη για την έγκαιρη ανεύρεση και αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων.

2. Πρωκτοσκόπηση και πρωκτικό τεστ Παπ (anal test Pap)
 • Πρωκτοσκόπηση
 • Με τη χρήση πρωκτοσκοπίου, είναι εφικτό να εξεταστεί ολόκληρο το πρωκτικό κανάλι. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση αρκετών καταστάσεων καθώς και θεραπευτικές εφαρμογές.

  Ορθοσκόπηση - Πρωκτοσκόπηση
 • Πρωκτικό test Pap
 • Η χρήση του τεστ Παπανικολάου, περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός βαμβακοφόρου στυλεού στον πρωκτό, την περιστροφή σθεναρώς και την απόσυρση, λαμβάνοντας ένα δείγμα από ολόκληρο το τοίχωμα του πρωκτού. Στη συνέχεια αποστέλλεται στο εργαστήριο για ανάλυση από κυτταρολόγο.
  Anal test pap

3. Ορθοσιγμοειδοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας (HRA)
Χρησιμοποιείται ένα μικροσκόπιο και ειδικές τεχνικές χρώσης για τον εντοπισμό των περιοχών του προ-καρκίνου, οι οποίες στη συνέχεια υποβάλλονται σε βιοψία για περαιτέρω ανάλυση (έλεγχος πρωκτικού ορθού). Η HRA – High Resolution Anoscopy, είναι σε θέση να ανιχνεύσει μεγαλύτερο αριθμό ανωμαλιών από το τεστ Παπανικολάου, αλλά είναι πολύ πιο άβολο, χρονοβόρο και δαπανηρό.
Διάγνωση κονδυλωμάτων

θεραπεία και αντιμετώπιση κονδυλωμάτων στους άντρες

Αντιμετώπιση

Τα κονδυλώματα, μπορούν να αντιμετωπιστούν ανάλογα με το βαθμό ανάπτυξής τους με τρεις τρόπους.
αλοιφές και φάρμακα για την αντιμετώπιση και θεραπεία των κονδυλωμάτων
Συνταγογραφούμενα σκευάσματα

Χρησιμοποιούνται συνήθως για αντιμετώπιση μικρών βλαβών, ακόμα και αν αυτές είναι πολλές.

Μπορούν ακόμη να συνδυαστούν και με τις άλλες μεθόδους αντιμετώπισης των κονδυλωμάτων για ενίσχυση της θεραπείας.

laser εξάχνωση καυτηριασμός κονδυλωμάτων
Laser εξάχνωση, Διαθερμοπηξία, Υγρό άζωτο

Και οι τρεις , εφαρμόζονται για την άμεση καταστροφή των κονδυλωμάτων.

Το Laser, υπερέχει, μιας και προσφέρει μεγαλύτερο έλεγχο στο βάθος και την έκταση της βλάβης που αφαιρείται.

αντιμετώπιση και θεραπεία των κονδυλωμάτων με χειρουργική αφαίρεση.
Χειρουργική αφαίρεση

Χειρουργική αφαίρεση πρέπει να πραγματοποιείται μόνο σε περιπτώσεις που υπάρχουν εκτεταμένες βλάβες και διεκπεραιώνεται με τη χρήση τοπικής ή γενικής αναισθησίας.

Η συχνότητα της θεραπείας αυτής δεν είναι μεγάλη, σίγουρα όμως ,έχει σχέση με το πόσο θα αφήσουμε τα ορατά κονδυλώματα να εξελιχθούν σε μεγάλες βλάβες.


Θεραπεία κονδυλωμάτων
συμβουλή γιατρού για τα κονδυλώματα
“Ακόμα και αν αντιμετωπιστούν, τα κονδυλώματα μπορεί να κάνουν την επανεμφάνισή τους”
κονδυλώματα και ομοφυλόφιλοι άντρες

HPV και gay άντρες 

Οι πιθανότητες ανάπτυξης κονδυλωμάτων στο πέος και το όσχεο είναι ίδιες όπως και των στρέιτ ανδρών.Όμως, οι ομοφυλόφιλοι άνδρες,  ή γενικά οι άνδρες που κάνουν σεξ με άντρες,  βρίσκονται σε σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο από τον γενικό πληθυσμό για την ανάπτυξη κονδυλωμάτων στην περιοχή του πρωκτού καθώς και των πιο σοβαρών βλαβών της περιοχής που μπορεί να ακολουθήσουν..

Οι άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με τους άνδρες είναι περίπου 20 φορές πιο πιθανό από τους ετεροφυλόφιλους άνδρες να αναπτύξουν καρκίνο του πρωκτού και οι θετικοί στον ιό HIV άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με τους άνδρες είναι ακόμη πιο πιθανό (έως και 100 φορές περισσότερο από τη γενική κοινότητα).
Συμβουλή για τα σεξουαλικά παιχνίδια που μπορούν να μεταδώσουν τα κονδυλώματα.
Τα δάχτυλα και τα σεξουαλικά παιχνίδια που εμπλέκονται στο πρωκτικό σεξ, καθώς και στο στοματικό σεξ, μπορούν να μεταδώσουν τον HPV.
πρόληψη των κονδυλωμάτων για τους άνδρες

Πρόληψη

Ο hpv αποτελεί το πιο συχνά σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, αφού περίπου το 80% του ενεργού σεξουαλικά πληθυσμού , θα έρθει σε επαφή τουλάχιστον με έναν υπότυπο του ιού μια φορά στη ζωή του.

Αυτό όμως, δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να περιοριστεί η μετάδοση του ιου.


εμβόλιο hpv κονδυλώματα για τους άντρες
Έχουν αναπτυχθεί εμβόλια για την προστασία από τον ιό HPV, συμπεριλαμβανομένων των στελεχών που είναι πιθανότερο να προκαλέσουν καρκίνο του πρωκτού.

Είναι πιο αποτελεσματικά εάν δοθούν πριν οι άνθρωποι γίνουν σεξουαλικά ενεργοί.

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άντρες που έχουν ήδη εκτεθεί στον ιό HPV, θα μπορούσαν ακόμη να επωφεληθούν από τα αντι-HPV εμβόλια.

 Ακόμη και αν  κάποιος έχει ήδη εκτεθεί σε ένα ή περισσότερα από τα στελέχη του HPV στα οποία στοχεύει το εμβόλιο, ίσως εξακολουθήσει να επωφελείται από αυτό προστατεύοντας τον οργανισμό, από άλλα στελέχη στα οποία δεν έχει ακόμη εκτεθεί.
HPV Εμβόλιο
περιορισμός σεξουαλικών συντρόφων για πρόληψη από τα κονδυλώματα
Περιορισμός σεξουαλικών συντρόφων.
Οι πολλοί διαφορετικοί σεξουαλικοί σύντροφοι, αυξάνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την πιθανότητα λοίμωξης από τον ιό των κονδυλωμάτων.

προφυλακτικά ως τρόπος πρόληψης της μετάδοσης των κονδυλωμάτων
Τα προφυλακτικά μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες μετάδοσης.
Ωστόσο, καθώς ο ιός HPV μπορεί να μολύνει περιοχές του σώματος που δεν καλύπτονται από προφυλακτικά, δεν προστατεύουν πλήρως από τον ιό.
Μάθε περισσότερα

Συχνές ερωτήσεις για τα κονδυλώματα στους άνδρες

Συχνές ερωτήσεις

Έχω εμφανίσει σπυράκια που μοιάζουν με κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα, τι κάνω;

Το πιο σημαντικό είναι πως δε χρειάζεται να πανικοβληθείτε, δεν έχετε κάποια διάγνωση αυτή τη στιγμή και βασίζεστε σε υποθέσεις.

Μπορεί όντως να πάσχεται από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα αλλά μπορεί τα πράγματα να είναι και πολύ πιο απλα όπως να έχετε έναν ερεθισμό στην περιοχή ή κάποια άλλη δερματική πάθηση.

Οποιαδήποτε βλάβη φαίνεται να έχει πύον, κίτρινο χρώμα, αποκλείεται να είναι κονδύλωμα επιπλέον η έντονη συμπτωματολογία με αισθημα καψίματος ή φαγούρα μας προσανατολίζει προς άλλες παθήσεις, 

Την διάγνωση θα σας τη δώσει ο δερματολόγος σας που θα πρέπει να τον επισκεφτείτε.

Εκδηλώθηκαν κονδυλώματα στο σώμα μου, ενώ δεν έχω σεξουαλικές σχέσεις εδώ και μήνες. Πώς κόλλησα τον ιο;

Ο HPV μπορεί να υπάρχει στον οργανισμό , χωρίς να παρουσιάζει συμπτώματα για μήνες ή και περισσότερο, από την στιγμή της μετάδοσης.

Μόλις όμως , το ανοσοποιητικό σύστημα αποδυναμωθεί, υπάρχει η πιθανότητα να εκδηλωθούν βλαβες.

Αυτό , καθιστά δύσκολο το να καταλάβει κάποιος, πότε κόλλησε το ιο και από ποιον.

Τι πρέπει να προσέχω κατά τη διάρκεια της θεραπείας;

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χρειαστεί αποχή από σεξουαλικές δραστηριότητες για χρονικό διάστημα που θα ορίσει ο γιατρός.

Θα πρέπει να γίνεται συνεχής αυτοεξέταση σε όλη τη διάρκεια της θεραπείας, για τυχόν εκδήλωση νέων βλαβών.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε, πως οι γεννητικές περιοχές θα ήταν καλό να είναι αποτριχωμένες έτσι ώστε η πιθανή επανεμφάνιση κονδυλωμάτων να γίνει εύκολα αντιληπτή.

Χρειάζεται όμως προσοχή, γιατί το ξυράφι και το κερί, προκαλούν ερεθισμούς στο δέρμα κάνοντας έτσι τα κονδυλώματα να εξαπλώνονται.

Η πιο ασφαλής λύση σε αυτή την περίπτωση είναι η αποτρίχωση με laser.

Αποτρίχωση laser

Βιβλιογραφία

 1. Kobayashi KI, Chanyasanha C, Sujirarat D. Parental decision-making on human papillomavirus vaccination for daughters in Japan [published online ahead of print, 2020 Apr 17]. Int J Adolesc Med Health. 2020;/j/ijamh.ahead-of-print/ijamh-2018-0140/ijamh-2018-0140.xml. doi:10.1515/ijamh-2018-0140
 2. Wieland U, Oellig F, Kreuter A. Anal dysplasia and anal cancer. English version [published online ahead of print, 2020 Apr 17]. Anale Dysplasien und Analkarzinom [published online ahead of print, 2020 Apr 17]. Hautarzt. 2020;10.1007/s00105-020-04562-x. doi:10.1007/s00105-020-04562-x
 3. Geltzeiler CB, Son J, Carchman EH, et al. Anal Intraepithelial Neoplasia Screening With Anal Pap Tests: Follow-up and Corresponding Histology. J Surg Res. 2019;244:117–121. doi:10.1016/j.jss.2019.06.029
 4. Chen CC, Chou YY. Predictive value of the anal cytology for detecting anal intraepithelial neoplasia or worse: A systematic review and meta-analysis. Diagn Cytopathol. 2019;47(4):307–314. doi:10.1002/dc.24078
 5. Mueller SM, Menzi S, Kind AB, et al. Sexually transmitted coinfections in patients with anogenital warts - a retrospective analysis of 196 patients. J Dtsch Dermatol Ges. 2020;18(4):325–332. doi:10.1111/ddg.14060
 6. Knight G, Roberts B. Awareness of oral and genital human papillomavirus (HPV) infection in young adolescents prior to gender-neutral vaccination [published online ahead of print, 2020 Apr 2]. BMJ Sex Reprod Health. 2020;bmjsrh-2019-200410. doi:10.1136/bmjsrh-2019-200410
Οξυτενή κονδυλώματα ιός άντρας γυναίκα αντιμετώπιση πρόληψη εικόνες χείλη επανεμφάνιση σύντροφος χέρια κάπνισμα θεραπεία καυτηριασμός