Διαδικασία
Ο γυναικολόγος χρησιμοποιεί το κολποσκόπιο, ένα εργαλείο με έντονο φωτισμό που μοιάζει με μικροσκόπιο και έχει την ιδιότητα να απεικονίζει τον κόλπο και τον τράχηλο σε μεγέθυνση.
Αν κατά τη διάρκεια της εξέτασης εντοπίσει κάποια «ύποπτη» αλλοίωση θα προχωρήσει σε βιοψία τραχήλου ή της αντίστοιχης περιοχής.
Η Κολποσκόπηση Βήμα-Βήμα
1ο Βήμα
Η γυναίκα ξαπλώνει στο εξεταστήριο του γυναικολογικού ιατρείου, όπως και στην τυπική γυναικολογική εξέταση και στη λήψη τεστ παπ.
2ο Βήμα
Ο γυναικολόγος χρησιμοποιεί έναν κολποδιαστολέα για να μπορεί να αποκαλυφθεί ο τράχηλος.
3ο Βήμα
Στη συνέχεια τοποθετείται το κολποσκόπιο έξω από το άνοιγμα του κόλπου και εφαρμόζονται ήπια διαλύματα στον τράχηλο τα οποία «εντοπίζουν» τις διαφορές φυσιολογικού και μη φυσιολογικού ιστού.
Κάποια από αυτά μπορεί να προκαλέσουν αίσθημα καύσους.
4ο Βήμα
Ο γυναικολόγος εξετάζει μέσα από το κολποσκόπιο τους ιστούς και αν το κρίνει απαραίτητο, θα συλλέξει δείγματα για περαιτέρω έλεγχο στο εργαστήριο.
Τα αποτελέσματα της βιοψίας είναι έτοιμα σε περίπου 10 μέρες.
Κατά τη διάρκεια της εξέτασης η γυναίκα μπορεί να αισθανθεί ήπια πίεση, πιθανώς αίσθημα καύσου κατά την εφαρμογή των διαλυμάτων, ενώ στη βιοψία μπορεί να νιώσει ένα μικρό τσίμπημα.
Τι δείχνει η Κολποσκόπηση
Μετά το τέλος της εξέτασης ο γυναικολόγος ενημερώνει την ασθενή για το τι έδειξε η κολποσκόπηση.
Ανάλογα και με τα αποτελέσματα της βιοψίας, εφόσον υπάρξει, ο γιατρός-γυναικολόγος θα υποδείξει αν θα πρέπει να προχωρήσει η ασθενής σε θεραπεία ή σε παρακολούθηση και επανέλεγχο σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.
Κάποιες φορές η κολποσκόπηση μπορεί να πραγματοποιηθεί περισσότερες από μία φορές.
Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης μπορείτε να επιστρέψετε κανονικά στις καθημερινές σας δραστηριότητες. Εάν κάνατε βιοψία μπορεί να νιώσετε ήπιο πόνο ή να έχετε ελαφριά αιμορραγία για μια-δυό μέρες.
Ρωτήστε τον γιατρό
Δρ. Τζώνης Παναγιώτης
Μαιευτήρας-Γυναικολόγος