Facebook Pixel

Τι είναι η ρινοπλαστική

Η ρινοπλαστική  είναι μια χειρουργική επέμβαση που αφορά το κεντρικότερο σημείο του προσώπου, την μύτη.

Έχει στόχο τόσο την αισθητική βελτίωση του σχήματος της μύτης, όσο και την αποκατάσταση λειτουργικών προβλημάτων, όπως είναι το στραβό διάφραγμα. 

Είναι μια επέμβαση με πολλά οφέλη, ωστόσο δεν συνίσταται να εφαρμόζεται σε άτομα κάτω των 18 ετών. Αυτό γιατί, το πρόσωπο δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως μέχρι τότε.

Μεγάλη σημασία έχει η πλήρης διαφάνεια του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς, καθώς ένα παλιότερο χειρουργείο της ρινός, επηρεάζει το πλάνο του γιατρού για την διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει κατά την διάρκεια της επέμβασης.

Η ρινοπλαστική, όπως και η βλεφαροπλαστική, είναι από τις πιο διαδεδομένες αισθητικές παρεμβάσεις στο πρόσωπο.

συμβουλή για την ρινοπλαστική
Η ρινοπλαστική, είναι μια επέμβαση κατάλληλη για άνδρες και γυναίκες, ενώ επιλέγεται συχνότερα από άτομα ηλικίας 20-35 ετών!
χειρουργική επέμβαση της ρινοπλαστικής και διαδικασία

Η επέμβαση εν συντομία

Η ρινοπλαστική χωρίζεται σε δύο κατηγορίες.

Ανοιχτή ρινοπλαστική

Η επέμβαση της ανοιχτής ρινοπλαστικής,εφαρμόζεται υπό γενική αναισθησία και  ξεκινάει με μια μικρή τομή στη στυλίδα, δηλαδή το λεπτό τμήμα της μύτης που βρίσκεται στο κατώτερο σημείο της, ανάμεσα στα ρουθούνια. 

Η τομή επεκτείνεται στη συνέχεια στην εσωτερική επιφάνεια των ρουθουνιών και έτσι γίνεται προσβάσιμη ολόκληρη η ανατομία της μύτης.

Έτσι, γίνεται εφικτό να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες παρεμβάσεις ώστε να βελτιωθεί το υπάρχον πρόβλημα. 

Μπορεί λοιπόν να διορθωθεί η «καμπούρα » στη ράχη της μύτης, να λεπτύνει το ακρορίνιο, ή ακόμα και να στενέψει η βάση της μύτης με την διαδικασία της πλάγιας οστεοτομίας.

Αντίστοιχα μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις και στο διάφραγμα όταν αυτό είναι στραβό ώστε να ευθειαστεί διορθώνοντας έτσι και οποιαδήποτε παρέκκλιση της μύτης από τη μέση γραμμή.

Τέλος, με την ρινοπλαστική μπορούμε να θεραπεύσουμε και την υπερτροφία των  ρινικών κογχών.

Οι ρινικές κόγχες, βρίσκονται στα πλάγια τοιχώματα της ρινός και καθορίζουν την υγρασία της μύτης. Αυτό γίνεται μέσω της αυξομείωσης του μεγέθους τους ανάλογα με τις εξωτερικές συνθήκες και τα συναισθήματα του ατόμου( όταν έχει κρύο ή κλαίμε, η μύτη μας “τρέχει”).

Σε κάποιες περιπτώσεις, το μέγεθος των ρινικών κογχών όμως, δεν επανέρχεται στο φυσιολογικό, με αποτέλεσμα να υπερτροφεί και να προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή.

Η ανοιχτή ρινοπλαστική, προτιμάται από την επιστημονική ομάδα της Facemed, στο 95% των περιπτώσεων, αφού μπορεί να αντιμετωπίσει ευρεία γκάμα προβλημάτων με αισθητικό και λειτουργικό βάρος.


Κλειστή ρινοπλαστική
Η κλειστή ρινοπλαστική, επίσης εφαρμόζεται υπό γενική αναισθησία, η διαφορά της όμως με την ανοιχτή ρινοπλαστική είναι πως η τομή γίνεται μόνο στην εσωτερική πλευρά των ρουθουνιών. Έτσι γίνεται η πρόσβαση στο εσωτερικό της μύτης.
Υπάρχουν χειρουργοί που αγαπούν την κλειστή ρινοπλαστική και χειρουργούν αποκλειστικά  με αυτή, ωστόσο στην Facemed την επιλέγουμε σε πολύ λίγες περιπτώσεις λόγω των περιορισμένων δυνατοτήτων που παρέχει η τομή που γίνεται στην κλειστή ρινοπλαστική, αλλά και της δυσκολίας που υπάρχει στον χειρισμό των εργαλείων μέσω αυτής.

Δρ. Τσάλλας Στέφανος

Ρωτήστε τον γιατρό

Δρ. Τσάλλας Στέφανος
Πλαστικός χειρουργός

210 69 29 999

Εικόνες

χρόνος ανάρρωσης μετά την πλαστική στη μύτη

Ανάρρωση μετά το χειρουργείο

Απαραίτητη κρίνεται η παραμονή στην Κλινική για ένα βράδυ. 

Μετά την επέμβαση τοποθετούνται εντός των ρουθουνιών δύο αιμοστατικοί  σπόγγοι( ταμπόν) για 2 ημέρες. Για το λόγο αυτό υπάρχει μια δυσκολία στην αναπνοή τις πρώτες 48 ώρες.

Η ρινοπλαστική συνοδεύεται από  ήπιο πόνο και έτσι απλά αναλγητικά αρκούν για τη μετεγχειρητική αναλγησία. Εφόσον έχει γίνει παρέμβαση στο διάφραγμα τοποθετείται και ένας νάρθηκα σιλικόνης εκατέρωθεν αυτού.

Τέλος εάν η επέμβαση αφορά και στη διόρθωση οστικών τμημάτων της μύτης εφαρμόζεται μετά το χειρουργείο και ένας νάρθηκας στη ράχη της μύτης.

Οι νάρθηκες καθώς και τα ράμματα αφαιρούνται σε 7 ημέρες.

συμβουλή του γιατρού για την ρινοπλαστική

Μετά την ρινοπλαστική, η ανάπαυση για 2 με 3 μέρες επιβάλλεται, ενώ η ήπια δραστηριότητα επιτρέπεται από την τέταρτη μέρα.

οδηγίες μετά την πλαστική στη μύτη

Οδηγίες μετά την επέμβαση

Μετά την επιστροφή στο σπίτι, θα πρέπει να γίνεται εφαρμογή ψυχρών επιθεμάτων και στις δύο πλευρές της ρινός αλλά και στο μέτωπο κοντά στη βάση της.

Κατα τη διάρκεια του ύπνου, το κεφάλι πρέπει να μένει πιο ψηλά, οπότε συστήνονται ψηλά μαξιλάρια.

Ο νάρθηκας αφαιρείται με το πέρας 7 ημερών, όμως μπορείτε ακόμα να τον χρησιμοποιείτε για κάποιες εβδομάδες, αν φοβάστε για τυχόν τραυματισμούς κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Μετά το χειρουργείο είναι απαραίτητη η ανάπαυση για δύο με τρεις ημέρες.

συχνές ερωτήσεις για την πλαστική στη μύτη

Συχνές ερωτήσεις

Πόσο διαρκεί η  επέμβαση της ρινοπλαστικής;

Η διάρκεια της ρινοπλαστικής είναι κατά μέσο όρο 3 ώρες , ανάλογα βέβαια με την περίπτωση και την έκταση του προβλήματος που θέλουμε να βελτιώσουμε. Ωστόσο, πρόκειται για μια πολύ σημαντική επέμβαση, αφού αφορά το κεντρικότερο σημείο του προσώπου, οπότε το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να γίνει σωστά η όλη διαδικασία δεν είναι μείζονος σημασίας.

Πότε μπορώ να επιστρέψω στη δουλειά μου;

Η επιστροφή στην εργασία συνήθως είναι δυνατή μετά από 10 ημέρες όποτε έχουν υποχωρήσει το οίδημα και οι  πιθανές εκχυμώσεις. Ιδιαίτερη προσοχή όμως χρειάζεται για να μην υπάρξει κάποιος τραυματισμός.

Αν δεν μου αρέσει το αποτέλεσμα, ποιο είναι το επόμενο βήμα;

Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό, υπάρχει η δυνατότητα επανεπέμβασης. Πρέπει να τονίσουμε όμως, πως αυτό μπορεί να αποφευχθεί με την σωστή επικοινωνία του ενδιαφερόμενου με τον γιατρό του. Οι προσδοκίες του ασθενούς, για το αισθητικό αποτέλεσμα, η ύπαρξη λειτουργικών προβλημάτων της ρινός ή παλαιότερες επεμβάσεις στην περιοχή, έχουν καθοριστικό ρόλο για το πλάνο του γιατρού. Αντίστοιχα σημαντική είναι και η επιλογή του γιατρού που θα εμπιστευτείτε.

Υπάρχουν επιπλοκές;

Η ρινοπλαστική είναι μια επέμβαση με εξαιρετικά αποτελέσματα για την πλειονότητα των ασθενών. Ωστόσο, όπως σε κάθε χειρουργική επέμβαση μπορεί να υπάρξουν και κάποιες επιπλοκές όπως:


Αιμορραγία

Μια ήπια αιμορραγία είναι συνηθισμένη μετά την επέμβαση, αλλά περιορίζεται μετά το πρώτο 24ωρο.  Σπανιότερα μπορεί να είναι πιο έντονη και να απαιτήσει επιστροφή στη χειρουργική αίθουσα.


Ουλές- τομές.

 Οι τομές της ρινοπλαστικής έχουν άριστη επούλωση και στην πλειονότητά των περιπτώσεων είναι σχεδόν αδιόρατες.Διαταραχές όσφρησης.

Μετά την επέμβαση μπορεί να παρατηρηθεί μια ήπια και προσωρινή διαταραχή της όσφρησης, η οποία όμως είναι ένα σύνηθες φαινόμενο και σχεδόν πάντα παροδικό.


Οίδημα-εκχυμώσεις. 

Μετά τη ρινοπλαστική υπάρχει έντονο οίδημα ιδίως στο ακρορίνιο και εκχυμώσεις ιδίως όταν γίνεται παρέμβαση σε οστικές δομές. Οι εκχυμώσεις υποχωρούν συνήθως σε 7 με 10 ημέρες ενώ το οίδημα μπορεί να διαρκέσει λίγο περισσότερο.

Ρινοπλαστική Μύτη Επέμβαση Επαναδιαμόρφωση Βελτίωση προσώπου Στραβό διάφραγμα Αναπνοή Όσφρηση Ρινικές κόγχες