Facebook Pixel

Τι είναι η αυξητική στήθους;

Η αυξητική στήθους, είναι μια από τις πιο συχνά πραγματοποιούμενες χειρουργικές επεμβάσεις, που αφορά γυναίκες που επιθυμούν να αυξήσουν το μέγεθος του στήθους τους, ή να βελτιώσουν το σχήμα του.

Επίσης αφορά γυναίκες των οποίων οι μαστοί έχουν άνισο μέγεθος μεταξύ τους, γεγονός που επηρεάζει την αυτοπεποίθησή και ψυχολογία τους.

Στην αυξητική στήθους, χρησιμοποιούνται ενθέματα σιλικόνης υψηλής ποιότητας τα οποία είναι εγκεκριμένα από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

συμβουλή για την πλαστική στο στήθος
Η αυξητική στήθους, μπορεί να βελτιώσει το στήθος που έχει χάσει των όγκο του λόγω εγκυμοσύνης ή απώλειας βάρους.

Τύποι ενθέματος

Τα ενθέματα σιλικόνης μπορεί να περιέχουν τζέλ σιλικόνης ή φυσιολογικό ορό, και απο πλευράς σχήματος διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:

1. Ανατομικά ενθέματα (σαν σταγόνα ή δάκρυ)

Τα ανατομικά ενθέματα μοιάζουν με σταγόνες δηλαδή o κάτω πόλος τους προβάλει περισσότερο από τον πάνω. Η επιφάνεια τους μπορεί να είναι λεία, τραχεία ή και να έχει επίστρωση πολυουρεθάνης, ενός υλικού που μοιάζει στη σύσταση του με σπόγγο.  

Πολλοί πλαστικοί χειρουργοί θεωρούν πως είναι καλύτερη επιλογή γιατί μοιάζουν περισσότερο με το σχήμα του μαστού, δίνοντας ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα. 

Ωστόσο, υπάρχουν και πλαστικοί χειρουργοί που υποστηρίζουν πως το σχήμα του ενθέματος δεν παίζει καθοριστικό ρόλο για το το τελικό σχήμα που θα έχει το στήθος.

Και αυτό γιατί, η βαρύτητα, η πίεση των μυών και των ιστών γενικότερα, θα επηρεάσουν το σχήμα του στήθους με την πάροδο του χρόνου.

Επιπλέον τα ανατομικά ενθέματα, πρέπει να τοποθετούνται πάντα με την πλευρά που έχει μεγαλύτερο όγκο χαμηλά, δηλαδή αν τα ενθέματα αναποδογυρίσουν, μπορεί να δημιουργηθεί κάποια ασυμμετρία μεταξύ των μαστών.

Τέλος, τα ανατομικά ενθέματα, έχουν μεγαλύτερο κόστος από τα στρογγυλά, όχι λόγω ποιότητας, αλλά λόγω του τρόπου κατασκευής τους.


2. Στρογγυλά ενθέματα

Τα στρογγυλά ενθέματα, μπορεί να έχουν λείο ή τραχύ περίβλημα και όπως λέει και το όνομά τους, έχουν στρογγυλό σχήμα. 

Επιπλέον, το πλεονέκτημα με τα στρογγυλά ενθέματα, είναι πως ακόμα και αν “στρίψουν”, δεν θα δημιουργηθεί κάποια δυσμορφία στο σχήμα του μαστού.

Πρόκειται για τα πρώτα ενθέματα που κατασκευάστηκαν και αποτελούν διαχρονική αξία στην αυξητική μαστών, απο πλαστικούς χειρουργούς σε όλο τον κόσμο.


συμβουλή γιατρού για την πλαστική στο στήθος
Για τις γυναίκες άνω των 40 ετών, προηγείται μαστογραφία πριν την επέμβαση αυξητικής στήθους, ενώ για τις γυναίκες κάτω των 40, προηγείται υπέρηχος μαστών.

Επιλογή Μεγέθους

Το μέγεθος του ενθέματος σιλικόνης που θα τοποθετηθεί είναι κάτι που πιθανότατα θα σας απασχολήσει πολύ και πολύ σωστά κατα τη γνώμη μας.

Υπάρχουν δύο αποφάσεις ως προς την καταλληλότητα του ενθέματος, που θα πρέπει να ληθφούν.

Στη μια απο αυτές μπορείτε και πρέπει να συμμετέχετε και έχει να κανει με τον όγκο σε cc/ml και η άλλη απόφαση είναι καθαρά του γιατρού σας και προκύπτει απο μετρήσεις που θα κάνει στο θώρακα και τον μαστό σας, με βάση το αισθητικό αποτέλεσμα που θέλετε να πετύχετε.
αυξητική στήθους vector

Υπάρχουν τα ενθέματα υψηλης, μέτριας και χαμηλής προβολής.
Ο κατάλληλος τύπος ενθέματος για την εκάστοτε περίπτωση, επιλέγεται με βάση το μέγεθος των μαστών, την προβολή του ενθέματος και το επιθυμητο αποτέλεσμα, φυσικά μετά από εκτενή συζήτηση με την ενδιαφερόμενη. 
.
Η αυξητική μαστών είναι μια επέμβαση που συνδυάζεται η τέχνη με την επιστήμη.

Μπορείς να βρείς μόνη σου το μέγεθος του ενθέματος που σου ταιριάζει. 
Κάνε το τεστ με το ρύζι!

Θέση τοποθέτησης

Στην πρώτη επίσκεψη, μετά από τις απαραίτητες μετρήσεις, θα επιλεγεί το σημείο τομής αλλά και η θέση τοποθέτησης του ενθέματος.

πλαστική στήθους πριν και μετά

Η τομή μπορεί να γίνει στην:

 • υπομάστιο πτυχή
 • περιοχή της θηλής (Υποθηλαία τομή)
 • στη μασχάλη (σπανιότερα)
Η τομή είναι αρκετά μικρή, περίπου 4cm και τα ράμματα που χρησιμοποιούνται, είναι απορροφήσιμα, επομένως δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν.Πολλές γυναίκες προτιμούν στο άκουσμα την περιθηλαία τομή νομίζοντας πως εκεί θα είναι καλά κρυμμένο το σημάδι και το ζητάνε από το γιατρό τους.Η υπομάστιος τομή όμως είναι και αυτή καλά κρυμμένη, στην πτυχή που δημιουργεί ο μαστος με το τοιχωμα του θώρακα, και επιπλέον σύμφωνα με την βιβλιογραφία αποτελεί την ασφαλέστερη μέθοδο ως προς τον σχηματισμό κάψας.
πλαστική στο στήθος τρόπος τοποθέτησης του ενθέματος
Η θέση τοποθέτησης του ενθέματος μπορεί να είναι:

 • Κάτω από τον μυ
 • Η τοποθέτηση του ενθέματος κάτω από τον μυ επιλέγεται κυρίως για μαστούς που δεν έχουν αρκετή ποσότητα λίπους ώστε να καλυφθεί το ένθεμα, με το πλεονέκτημα να είναι η μικρότερη πιθανότητα δημιουργίας κάψας. Ωστόσο, συνήθως έχει μεγαλύτερο χρόνο μετεγχειρητικής ανάρρωσης και ανάγκη για περισσότερα αναλγητικά (παυσίπονα).
 • Πάνω από τον μυ και κάτω από τον μαζικό αδένα(μαστό)
 • Αντίθετα η τοποθέτηση πάνω από τον μυ, γίνεται κυρίως σε μαστούς που έχουν αρκετή ποσότητα λίπους και καλύπτουν το ένθεμα, δίνοντας έτσι οπτικά και ψηλαφητικά ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα.
 • Dual plane (μισό ένθεμα πάνω από τον μυ και μισό από κάτω)
 • Στην τρίτη τεχνική τοποθέτησης (dual plane), το ένθεμα τοποθετείται κάτω από τον μυ από την μια πλευρά του και πάνω από τον μυ από την άλλη πλευρά, συνδυάζοντας έτσι τα πλεονεκτήματα και των δύο παραπάνω τρόπων τοποθέτησης του ενθέματος, επομένως επιλέγεται και συχνότερα.

συμβουλή γιατρού για την πλαστική στο στήθος
Κατά την φυσική εξέταση, ο γιατρός σας θα αξιολογήσει τους μαστούς σας για πιθανού βαθμού πτώση που μπορεί να διορθωθεί είτε μόνο με την αυξητική μαστών ή μπορεί να σας προτείνει κάποια επέμβαση ανόρθωσης στο ίδιο χειρουργείο.
η διαδικασία του χειρουργείου στην πλαστική στήθους διαδικασία

Η επέμβαση εν συντομία

Η επέμβαση της αυξητικής στήθους, γίνεται υπό γενική αναισθησία και η διάρκειά της είναι περίπου 60 λεπτά.

Πραγματοποιείται η τομή στο σημείο επιλογής που προαναφέραμε (υπομάστιος πτυχή, περιοχή της θηλής, μασχάλη), για να δημιουργηθεί η “θήκη” του ενθέματος στο σημείο που επιλέχθηκε για την τοποθέτησή του.

Μετά απο επιμελή αιμόσταση και έλεγχο της περιοχής τοποθετούνται τα ενθέματα τα οποία έχουν μοναδική σήμανση με barcode που θα σας δοθεί με το εξιτήριο και θα πρέπει να φυλάξετε.

Η συρραφή του δέρματος και του μυός εάν έχει επιλεγεί η τοποθέτηση κάτω από αυτόν γίνεται με απορροφήσιμα ράμματα.

Η τοποθέτηση παροχετεύσεων δεν είναι απαραίτητη και πραγματοποιείται σε περιπτώσεις που ο χειρουργός κρίνει αναγκαίο

Η παραμονή μετά την επέμβαση μπορεί να είναι από μερικές ώρες έως και μια διανυκτέρευση στο νοσοκομείο.

Εφαρμόζεται πιεστική περίδεση (αθλητικός στηθόδεσμος), ενώ ο πόνος που υπάρχει μπορεί να αντιμετωπιστεί με αναλγητικά.

Τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται κάποιες επισκέψεις στον γιατρό για παρακολούθηση της μετεγχειρητικής πορείας και έλεγχο των τομών.

Δρ. Τσάλλας Στέφανος

Ρωτήστε τον γιατρό

Δρ. Τσάλλας Στέφανος
Πλαστικός χειρουργός

210 69 29 999

διάρκεια αποτελέσματος της πλαστικής στο στήθος

Διάρκεια ενθεμάτων σιλικόνης

Λόγω της άριστης ποιότητάς τους, τα ενθέματα σιλικόνης μπορούν να παραμείνουν χωρίς κανένα πρόβλημα για δεκαετίες.

Ωστόσο, μετά το πέρας  λίγων ετών από την τοποθέτησή τους, καλό είναι να ελέγχονται με υπέρηχο ή μαγνητική και αν προκύψει κάποιο πρόβλημα, μπορεί να χρειαστεί να αντικατασταθούν.

χρήσιμες συμβουλές για την πλαστική στο στήθος
Οι περισσότερες εταιρείες προσφέρουν εγγύηση εφ' όρου ζωής, για την περίπτωση ρήξης των ενθεμάτων προσφέροντας σας δωρεάν αντικατάσταση.

Οδηγίες μετά την επέμβαση

Τις 2-3 πρώτες μέρες, συνιστάται ανάπαυση ενώ μια ήπια αθλητική δραστηριότητα όπως είναι το περπάτημα, επιτρέπεται 1 εβδομάδα αργότερα

Επιπλέον, αμέσως μετά την επέμβαση και για ένα μήνα, εφαρμόζεται η πιεστική περίδεση (αθλητικός στηθόδεσμος), ενώ η έντονη σωματική καταπόνηση απαγορεύεται για το ίδιο διάστημα.

συχνές ερωτήσεις για την πλαστική στο στήθος

Συχνές Ερωτήσεις

Πόσο καιρό θα πρέπει να λείψω από την εργασία μου;

Η αποχή από την εργασία δεν ξεπερνά την 1 εβδομάδα ενώ η οδήγηση καλό είναι να αποφεύγεται για  2 εβδομάδες, ή μέχρι να απαλλαγείτε από κάθε ενόχληση.

Η αυξητική στήθους  επηρεάζει τον θηλασμό;

Όχι, τα ενθέματα σιλικόνης, δεν επηρεάζουν τον θηλασμό, παρά μόνο σε ποσοστό μικρότερο του 2%.

Υπάρχουν επιπλοκές;

Η αυξητική στήθους είναι μια ασφαλής επέμβαση που έχει άριστη μετεγχειρητική πορεία στις περισσότερες περιπτώσεις. Ωστόσο, όπως και με οποιαδήποτε άλλη επέμβαση, έτσι και σε αυτή, υπάρχουν πιθανές επιπλοκές, όπως:

Σχηματισμός κάψας

Μια φυσιολογική διαδικασία του οργανισμού, να δημιουργει μια μεμβράνη που περιβάλλει  κάθε ξένο σώμα που τοποθετείται στο σώμα μας. Αν όμως αυτή η μεμβράνη είναι πολύ σκληρή, μπορεί να πιέζει το ένθεμα με αποτέλεσμα να παραμορφώνει το σχήμα του στήθους, να δημιουργείται δηλαδή μια ρικνωτική κάψα.

περιπροσθετική κάψαΠεριπροσθετική κάψα

 Σε μια τέτοια περίπτωση, μπορεί να πραγματοποιηθεί μια επέμβαση που ονομάζεται καψουλεκτομή και αντικατάσταση του ενθέματος.

Ρήξη ενθέματος

Η ρήξη του ενθέματος αποτελεί μια επιπλοκή που μπορεί να οφείλεται είτε σε αστοχία υλικού, σε κάποιο λάθος χειρουργικό χειρισμό ή να προκύψει μετά απο τραυματιασμό και κάκωση του ενθέματος. 

Η επιβεβαιώση της ρήξης γίνεται με μαγνητική τομογραφία και η αντιμετώπιση είναι χειρουργική με αντικατάσταση των ενθεμάτων. 

Οι μεγαλύτερες εταιρείες δίνουν εγγύση εφόρου ζωής για τις προθέσεις τους και προσφέρουν καινούργια ενθέματα δωρεάν προς αντικατάσταση των ραγέντων εκτός αν αποδεδειγμένα αυτό ήταν συνέπεια ατυχήματος ή ιατρογενούς κάκωσης.

Απώλεια αισθητικότητας της θηλής

Μια συνηθισμένη επιπλοκή, αλλά και σχεδόν πάντα παροδική είναι η παρατήρηση μιας αλλαγής στην αισθητικότητα της θηλής. Χρειάζεται υπομονή καθώς η αισθητικοτήτα μπορεί να επανέλθει πλήρως μετα από 6 ακόμα και 12 μήνες.

Ασυμμετρία

Κάτι που συμβαίνει φυσιολογικά σε όλες τις γυναίκες είναι η ασυμμετρία των μαστών και αυτό αποτελεί ένα λόγο για να κάνει κάποια γυναίκα  αυξητική στήθους.

Ωστόσο, μια μικρή ασυμμετρία, μπορεί να παρατηρηθεί ακόμα και μετεγχειρητικά.

Διάσπαση τομής - Υπερτροφικές ουλές

Η επούλωση των ουλών είναι διαφορετική για κάθε ασθενή. Σπάνια και ιδιαίτερα σε καπνιστές, μπορεί να υπάρξει μια μικρή διάσπαση της τομής.

Αιμάτωμα

Συγκέντρωση μικρής ή μεγαλύτερης ποσότητας αίματος στο στήθος. Αποτελεί μια εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή.

Λοίμωξη

Δεν αποτελεί συνηθισμένη επιπλοκή, αφού οι συνθήκες τις επέμβασης ακολουθούν αυστηρά όλους τους κανόνες αντισηψίας. Αν όμως προκύψει, αντιμετωπίζεται με χορήγηση αντιβιοτικής αγωγής, ή στην χειρότερη περίπτωση με αφαίρεση των ενθεμάτων.

Βιβλιογραφία

 1. Grabb and Smith's Plastic Surgery, 8th edition, Kevin C. Chung
 2. Manual of Aesthetic Surgery Vol. 2, 2005, Werner L. Mang
 3. Özalp B, Aydinol M. Breast Augmentation Combining Fat Injection and Breast Implants in Patients With Atrophied Breasts. Ann Plast Surg. 2017;78(6):623–628. doi:10.1097/SAP.0000000000000935
 4. Cheng F, Cen Y, Liu C, Liu R, Pan C, Dai S. Round versus Anatomical Implants in Primary Cosmetic Breast Augmentation: A Meta-Analysis and Systematic Review. Plast Reconstr Surg. 2019;143(3):711–721. doi:10.1097/PRS.0000000000005371
 5. Tebbetts JB. Dual plane breast augmentation: optimizing implant-soft-tissue relationships in a wide range of breast types. Plast Reconstr Surg. 2001;107(5):1255–1272. doi:10.1097/00006534-200104150-00027
 6. Atiyeh B, Chahine FM. Design for Natural Breast Augmentation: The ICE Principle. Plast Reconstr Surg. 2017;139(2):568e–569e. doi:10.1097/PRS.0000000000003002
αυξητική στήθους αυξητική μαστών στήθος μαστός σιλικόνη ενθέματα αισθητική επέμβαση σώμα γυναίκα