Facebook Pixel

Τι είναι η λιποαναρρόφηση

Πρόκειται για μια χειρουργική επέμβαση που έχει σαν σκοπό τη στοχευμένη αφαίρεση λίπους από διάφορες περιοχές του σώματος.


Με την λιποαναρρόφηση επιτυγχάνεται η σμίλευση του σώματος και η βελτίωση του περιγράμματος. Συχνά αναφέρεται και ως λιπογλυπτική με την έννοια ότι μπορεί να συνδυαστεί με μεταμόσχευση του λίπους που έχει αφαιρεθεί σε κάποια άλλη περιοχή του σώματος που χρειάζεται βελτίωση.


συμβουλή γιατρού για την λιποαναρρόφηση
Doctor’s tip: Η λιποαναρρόφηση αποτελεί την κατάλληλη λύση για οριστική απαλλαγή από τις επίμονες λιποαποθήκες, αφού αφορά στην οριστική απομάκρυνση των λιποκυττάρων από τις περιοχές ενδιαφέροντος.

  Κύρια σημεία εφαρμογής


 • Κοιλιά
 • Ψωμάκια
 • Μηροί
 • Γλουτοί
 • Μπράτσα
 • Γόνατα
 • Λαιμός
λιποαναρρόφηση και παχυσαρκία
Η λιποαναρρόφηση δεν αποτελεί λύση κατά της παχυσαρκίας. Στοχεύει στην σμίλευση και βελτίωση διαφόρων σημείων του σώματος.
η χειρουργική επέμβαση της λιποαναρρόφησης και η διαδικασία

Η χειρουργική επέμβαση

Η λιποαναρρόφηση περιλαμβάνει την αφαίρεση, τη χρήση αρνητικής πίεσης, αναρρόφησης, και ειδικών ατραυματικών βελόνων (κάνουλες), για την απομάκρυνση των λιποκυτταρων η οποία συνοδεύεται και από μια σχετική σύσφιξη του δέρματος χάρη στην διέγερση των ινοβλαστών. 


Η διαδικασία της λιποαναρρόφησης μπορεί να γίνει υπό γενική αναισθησία, μέθη και τοπική νάρκωση ή μόνο τοπική αναισθησία ανάλογα με την έκταση του προβλήματος.

διάρκεια επέμβασης της λιποαναρρόφησης

Διάρκεια επέμβασης

Η διάρκεια της επέμβασης κυμαίνεται από 1 έως και 4 ώρες ανάλογα με τον αριθμό του περιοχών που θα λιποαναρροφηθούν.
συμβουλή για την λιποαναρρόφηση
Σε περιπτώσεις που η λιποαναρρόφηση είναι περιορισμένη σε μια περιοχή είναι δυνατή επιστροφή στην εργασία ακόμα και την επόμενη ημέρα!

Αποθεραπεία

Η αποθεραπεία μετά από μια επέμβαση λιποαναρρόφησης είναι σχεδόν ανώδυνη. Τοποθετούνται ράμματα στα σημεία από τα οποία εισέρχονται οι κάνουλες τα οποία αφαιρούνται σε 7 με 10 ημέρες.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η εφαρμογή πιεστικής περίδεσης στις περιοχές της επέμβασης καθώς συντελεί στην γρηγορότερη υποχώρηση των οιδημάτων αλλά και προσαρμογή του δέρματος στο νέο περίγραμμα. Η εφαρμογή αυτή θα πρέπει να είναι διαρκής για ένα μήνα.

Μετεγχειρητική παρακολούθηση

Τις δύο με τρεις πρώτες ημέρες μετά το χειρουργείο συνίσταται ξεκούραση. Η διαβροχή των τραυμάτων επιτρέπεται 24 ώρες μετά την επέμβαση. Στις δύο εβδομάδες ακολουθεί μια επίσκεψη στον γιατρό για παρακολούθηση της μετεγχειρητικής πορείας και έλεγχο των τομών.
χρήσιμες συμβουλές για την λιποαναρρόφηση

1. Η οδήγηση καλό είναι να αποφεύγεται μέχρι πλήρη υποχώρηση των συμπτωμάτων.

2. Απαγορεύεται η έντονη σωματική καταπόνηση για 1 μήνα.

Λιπομεταφορά

Η λιποαναρρόφηση, μπορεί να συνδυαστεί με την λιπομεταφορά!

Η λιπομεταφορά είναι μια μορφή αυτόλογου filler, δηλαδή χρήση του λίπους του ίδιου του ενδιαφερόμενου σαν υλικό για το γέμισμα ρυτίδων,  βελτίωση του περιγράμματος και διόρθωση ασυμμετριών.

Έχει το πλεονέκτημα ότι αποφεύγεται η χρήση τεχνικά κατασκευασμένων υλικών και αξιοποιείται μόνο το λίπος το οποίο είναι φυσικά απόλυτα συμβατό.

σημεία εφαρμογής της λιποαναρρόφησης και της λιπομεταφοράς
Κύρια σημεία εφαρμογής για την λιπομεταφορά

 • Ρινοπαρειακές αύλακες
 • Χείλη (Βελτίωση περιγράμματος και του όγκου)
 • Ρυτίδες γωνίας στόματος (marionette lines)
 • Ζυγωματικά (Αύξηση όγκου)
 • Βελτίωση περιγράμματος γνάθου
 • Διόρθωση ασυμμετρίας στο σώμα
Η θεραπεία της λιπομεταφοράς μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες θεραπείες όπως Μπότοξ, ΜεσοθεραπείαΝήματα.
συχνές ερωτήσεις για την λιποαναρρόφηση

Συχνές ερωτήσεις

Πότε θα είναι εμφανή τα αποτελέσματα της λιποαναρρόφησης;

Τα αποτελέσματα της επέμβασης φαίνονται άμεσα με συνεχή βελτίωση της εικόνας το πρώτο τρίμηνο με υποχώρηση των οιδημάτων.

Υπάρχουν παρενέργειες μετά την λιποαναρρόφηση;

Η λιποαναρρόφηση είναι μια ασφαλής χειρουργική επέμβαση με άριστη μετεγχειρητική πορεία για την πλειονότητα των ασθενών.Ωστόσο ,όπως με οποιαδήποτε επέμβαση υπάρχει και η πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών όπως οι ακολουθες:


Επανεμφάνιση λίπους. 

Κατά τη λιποαναρρόφηση έχουμε οριστική απομάκρυνση των λιποκυττάρων. Για το λόγο αυτό σε περίπτωση λήψης βάρους οι περιοχές που έχουν αντιμετωπιστεί είναι πολύ δύσκολο να επανεμφανίσουν συσσώρευση λίπους πάρα μόνο εάν το σωματικό βάρος αυξηθεί σημαντικά όποτε θα διογκωθούν αναπόφευκτα τα εναπομείναντα λιποκύτταρα.


Ασυμμετρία

Η ίδια τεχνική εφαρμόζεται όταν αντιμετωπίζονται δύο πλευρές με σκοπό να υπάρχει

συμμετρία. Ωστόσο μπορεί να παρατηρηθεί μικρού βαθμού ασυμμετρία.


Διαταραχή αισθητικότητας. 

Μπορεί να παρατηρηθεί κάποια διαταραχή της αισθητικότητας στις περιοχές της επέμβασης η οποία υποχωρεί πλήρως σε μερικές εβδομάδες.


Ουλές. 

Οι τομές της λιποαναρρόφησης είναι πολύ μικρές και στην πλειονότητά των περιπτώσεων είναι σχεδόν αδιόρατες.

Μετά την λιπομεταφορά, τι οδηγίες πρέπει να ακολουθήσω;

Μετά την λιπομεταφορά συνιστάται να αποφεύγεται το make-up για 5-6 ώρες,  η έκθεση στον ήλιο για 24 ώρες και θεραπείες laser για 3 εβδομάδες στις περιοχές εφαρμογής.Στη δότρια περιοχή εφαρμόζεται πιεστική περίδεση για 3 με 4 εβδομαδες.