Facebook Pixel

Τι είναι η σύφιλη;

Η σύφιλη είναι ένα κυρίως σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, που εξελίσσεται σε στάδια και παρουσιάζει πολλά διαφορετικά συμπτώματα. Αφορά τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες και αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες.

Προκαλείται από το βακτήριο Treponema pallidum και χαρακτηρίζεται ως “ο μεγάλος μιμητής”, λόγω των συχνών και άτυπων εμφανίσεων της.

Μετάδοση

Η σύφιλη, μεταδίδεται κυρίως με την στοματική, κολπική και πρωκτική σεξουαλική επαφή, ωστόσο μπορεί να μεταδοθεί και με την άμεση δερματική επαφή με τις βλάβες.

Επιπλέον, η σύφιλη μπορεί να μεταδοθεί και από τη μητέρα στο παιδί, κατά την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό. Ονομάζεται συγγενής σύφιλη και η αντιμετώπιση της επιβάλλεται αφού μπορεί να προκαλέσει στο παιδί δυσμορφίες στο κρανίο όπως στη μύτη και τα δόντια αλλά και εξανθήματα σε πέλματα και παλάμες.

Με την συγγενή σύφιλη, αυξάνεται δραματικά ο κίνδυνος αποβολής, θνησιγένειας ή του θανάτου του νεογνού λίγες μέρες μετά τη γέννηση του.

Στάδια και συμπτώματα

Η εξέλιξη της σύφιλης, γίνεται σε στάδια και τα συμπτώματα είναι διαφορετικά για κάθε στάδιο

Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει λοίμωξη, που δεν εμφανίζονται συμπτώματα για πολλά χρόνια ή όταν τα στάδια συμπέσουν τα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν με διαφορετική σειρά.


Πρωτογενής σύφιλη

Το κυρίως σύμπτωμα στο πρώτο στάδιο της σύφιλης, είναι το συφιλιδικό έλκος.

Πρόκειται για μία πληγή συνήθως μικρή που δεν παρουσιάζει κνησμό ή πόνο. Τις περισσότερες φορές εμφανίζεται στο σημείο απ’ όπου εισχώρησε το βακτήριο δηλαδή τα γεννητικά όργανα.

Η πληγή αυτή εμφανίζεται συνήθως τρεις εβδομάδες μετά από την έκθεση στην νόσο, ενώ πολλοί είναι οι άνθρωποι που δεν θα την παρατηρήσουν αφού μπορεί να κρύβεται μέσα στον κόλπο, το ορθό έντερο ή το στόμα.

Εάν δεν αντιμετωπιστεί, το συφιλιδικό έλκος επουλώνεται από μόνο του σε διάστημα περίπου έξι εβδομάδων.


Δευτερογενής σύφιλη

Στο δεύτερο στάδιο, αρχικά εμφανίζονται  εξανθήματα στον κορμό τα οποία αργότερα μπορεί να γίνουν διάχυτα στο υπόλοιπο σώμα, στις παλάμες, στα πέλματα, ακόμα και στο στόμα, ενώ, υπάρχει πιθανότητα να ακολουθήσουν βλάβες που μοιάζουν με μυρμηγκιές. Επιπλέον μπορεί να παρατηρηθούν συμπτώματα όπως πονόλαιμος, πρήξιμο στους λεμφαδένες, μυϊκός πόνος ή πυρετός.

Τα συμπτώματα αυτά, εάν δεν αντιμετωπιστούν υπάρχει πιθανότητα να υποχωρήσουν πλήρως μέσα σε λίγες εβδομάδες. Ωστόσο υπάρχει ενδεχόμενο υποτροπής και επανεμφάνισης των συμπτωμάτων στους επόμενους 12 μήνες.


Λανθάνουσα σύφιλη
Η σύφιλη στο στάδιο αυτό, δεν έχει συμπτώματα. Το συγκεκριμένο στάδιο, μπορεί να έχει διάρκεια ακόμη και πολλών ετών. Στην περίοδο αυτή η νόσος σταματά να είναι μεταδοτική μετά από κάποιο διάστημα.

Τριτογενής σύφιλη

Η τριτογενής Σύφιλη είναι ένα στάδιο το οποίο δεν συναντάμε συχνά στις μέρες μας.

Εάν η σύφιλη δεν αντιμετωπιστεί στο στάδιο αυτό, μπορεί να δημιουργηθούν επιπλοκές που ενδέχεται να προκαλέσουν βλάβες σε:

 • καρδιά
 • εγκέφαλο
 • αιμοφόρα αγγεία
 • νεύρα
 • κόκκαλα
 • συκώτι
 • συνδέσμους

Ανάλογα με το σημείο στο οποίο δημιουργούνται βλάβες, η σύφιλη παίρνει και την αντίστοιχη ονομασία. Οι συχνότερες είναι:
 • Καρδιαγγειακή σύφιλη
 • Νευροσύφιλη
 • Σύφιλη των οστών

Διάγνωση

Η διάγνωση της σύφιλης, γίνεται κυρίως με αιματολογικές εξετάσεις, αφού τα αντισώματα που δημιουργεί ο οργανισμός, παραμένουν ακόμα και για πολλά χρόνια, επομένως μπορεί να διαγνωστεί μία τρέχουσα ή και παλαιότερη μόλυνση.
Γενικότερα η σύφιλη μπορεί να διαγνωστεί με εξέταση δείγματος από:
 • το αίμα
 • τις πληγές ή άλλες βλάβες
 • το εγκεφαλονωτιαίο υγρό
  Ακόμα και αν κάποιος θεραπευτεί από την σύφιλη, εάν εκτεθεί ξανά στο βακτήριο μπορεί να υπάρξει επαναμόλυνση.

  Θεραπεία

  Η σύφιλη μπορεί να αντιμετωπιστεί σε όλα τα στάδια, ευκολότερα όμως στα αρχικά.

  Η θεραπεία που προτιμάται συχνότερα είναι ένα αντιβιοτικό που ονομάζεται πενικιλίνη.

  Εάν η μόλυνση έχει γίνει μέσα στον τελευταίο χρόνο, μία ένεση πενικιλίνης μπορεί να σταματήσει την εξέλιξη της. Σε άλλη περίπτωση, είναι πιθανό να χρειάζονται περισσότερες δόσεις του φαρμάκου. Εάν κάποιος είναι αλλεργικός στην πενικιλίνη τότε θα γίνει χορήγηση αλλού αντιβιοτικού.

  Οι παρενέργειες της πενικιλίνης, είναι πολύ σπάνιες και μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, ναυτία, ρίγη, και οξύ άλγος, ωστόσο τα συμπτώματα αυτά δεν διαρκούν συνήθως πάνω από 24 ώρες.

  Οδηγίες μετά την θεραπεία

  Μετά την λήψη της θεραπείας, ο ασθενής θα πρέπει:
  • Να πραγματοποιεί αιματολογικές εξετάσεις περιοδικά, για να διαπιστωθεί αν ανταποκρίνεται στην θεραπεία.
  • Να αποφύγει τις σεξουαλικές επαφές μέχρι να αποδειχθεί ότι η μόλυνση έχει αντιμετωπιστεί.
  • Να ενημερώσει τους πρόσφατους ερωτικούς συντρόφους για να εξεταστούν και εκείνοι και αν χρειαστεί, να λάβουν τη θεραπεία.
  • Να προβεί σε εξέταση για μόλυνση από άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και τον ιό HIV, αφού οι πληγές της σύφιλης αιμορραγούν εύκολα και έτσι ο ιός HIV μπορεί να εισχωρήσει στον οργανισμό κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.
  Για όσους επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί, πριν την προσπάθεια σύλληψης, επιβάλλεται ο έλεγχος για λοίμωξη από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, συμπεριλαμβανομένης και της σύφιλης.

  Πρόληψη


  Μείωση ερωτικών συντρόφων
  Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των ερωτικών συντρόφων, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος έκθεσης στην σύφιλη αλλά και σε άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
  Προφυλακτικά
  Τα προφυλακτικά, Μπορούν να μειώσουν σε ένα βαθμό την πιθανότητα μόλυνσης όμως θα πρέπει να καλύπτονται οι πληγές της σύφιλης.
  Αν παρατηρήσεις ασυνήθιστα εξανθήματα, ερεθισμούς, έλκη ή εκκρίσεις, ιδιαίτερα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων επισκέψου έναν δερματολόγο άμεσα.

  Συχνές ερωτήσεις

  Μπορεί να μεταδοθεί η σύφιλη με τη χρήση ή το άγγιγμα αντικειμένων όπως είναι η τουαλέτα;

  Όχι, Η σύφιλη, μεταδίδεται κυρίως με την άμεση δερματική επαφή του σημείου που παρουσιάζει βλάβη και με την σεξουαλική επαφή. Το βακτήριο της σύφιλης δεν μπορεί να επιβιώσει έξω από τον ανθρώπινο οργανισμό.

  Με ποιον τρόπο γίνεται η χορήγηση της θεραπείας;

  Το αντιβιοτικό χορηγείται στον ασθενή με ενδομυϊκή η ενδοφλέβια ένεση, ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η σύφιλη και την κατάσταση του ασθενούς.
  Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ΣΜΝ Σεξουαλική υγεία Πενικιλίνη Άντρας Γυναίκα