Διάρκεια Θεραπείας
30
Προτεινόμενες Συνεδρίες
2-3 φορές/χρόνο
Η σύφιλη είναι ένα κυρίως σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, που εξελίσσεται σε στάδια και παρουσιάζει πολλά διαφορετικά συμπτώματα. Αφορά τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες και αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες.
Προκαλείται από το βακτήριο Treponema pallidum και χαρακτηρίζεται ως “ο μεγάλος μιμητής”, λόγω των συχνών και άτυπων εμφανίσεων της.
Η σύφιλη, μεταδίδεται κυρίως με την στοματική, κολπική και πρωκτική σεξουαλική επαφή, ωστόσο μπορεί να μεταδοθεί και με την άμεση δερματική επαφή με τις βλάβες.
Επιπλέον, η σύφιλη μπορεί να μεταδοθεί και από τη μητέρα στο παιδί, κατά την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό. Ονομάζεται συγγενής σύφιλη και η αντιμετώπιση της επιβάλλεται αφού μπορεί να προκαλέσει στο παιδί δυσμορφίες στο κρανίο όπως στη μύτη και τα δόντια αλλά και εξανθήματα σε πέλματα και παλάμες.
Η εξέλιξη της σύφιλης, γίνεται σε στάδια και τα συμπτώματα είναι διαφορετικά για κάθε στάδιο.
Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει λοίμωξη, που δεν εμφανίζονται συμπτώματα για πολλά χρόνια ή όταν τα στάδια συμπέσουν τα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν με διαφορετική σειρά.
Το κυρίως σύμπτωμα στο πρώτο στάδιο της σύφιλης, είναι το συφιλιδικό έλκος.
Πρόκειται για μία πληγή συνήθως μικρή που δεν παρουσιάζει κνησμό ή πόνο. Τις περισσότερες φορές εμφανίζεται στο σημείο απ’ όπου εισχώρησε το βακτήριο δηλαδή τα γεννητικά όργανα.
Η πληγή αυτή εμφανίζεται συνήθως τρεις εβδομάδες μετά από την έκθεση στην νόσο, ενώ πολλοί είναι οι άνθρωποι που δεν θα την παρατηρήσουν αφού μπορεί να κρύβεται μέσα στον κόλπο, το ορθό έντερο ή το στόμα.
Εάν δεν αντιμετωπιστεί, το συφιλιδικό έλκος επουλώνεται από μόνο του σε διάστημα περίπου έξι εβδομάδων.
Στο δεύτερο στάδιο, αρχικά εμφανίζονται εξανθήματα στον κορμό τα οποία αργότερα μπορεί να γίνουν διάχυτα στο υπόλοιπο σώμα, στις παλάμες, στα πέλματα, ακόμα και στο στόμα, ενώ, υπάρχει πιθανότητα να ακολουθήσουν βλάβες που μοιάζουν με μυρμηγκιές. Επιπλέον μπορεί να παρατηρηθούν συμπτώματα όπως πονόλαιμος, πρήξιμο στους λεμφαδένες, μυϊκός πόνος ή πυρετός.
Τα συμπτώματα αυτά, εάν δεν αντιμετωπιστούν υπάρχει πιθανότητα να υποχωρήσουν πλήρως μέσα σε λίγες εβδομάδες. Ωστόσο υπάρχει ενδεχόμενο υποτροπής και επανεμφάνισης των συμπτωμάτων στους επόμενους 12 μήνες.
Η τριτογενής Σύφιλη είναι ένα στάδιο το οποίο δεν συναντάμε συχνά στις μέρες μας.
Εάν η σύφιλη δεν αντιμετωπιστεί στο στάδιο αυτό, μπορεί να δημιουργηθούν επιπλοκές που ενδέχεται να προκαλέσουν βλάβες σε:
Η σύφιλη μπορεί να αντιμετωπιστεί σε όλα τα στάδια, ευκολότερα όμως στα αρχικά.
Η θεραπεία που προτιμάται συχνότερα είναι ένα αντιβιοτικό που ονομάζεται πενικιλίνη.
Εάν η μόλυνση έχει γίνει μέσα στον τελευταίο χρόνο, μία ένεση πενικιλίνης μπορεί να σταματήσει την εξέλιξη της. Σε άλλη περίπτωση, είναι πιθανό να χρειάζονται περισσότερες δόσεις του φαρμάκου. Εάν κάποιος είναι αλλεργικός στην πενικιλίνη τότε θα γίνει χορήγηση αλλού αντιβιοτικού.
Οι παρενέργειες της πενικιλίνης, είναι πολύ σπάνιες και μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, ναυτία, ρίγη, και οξύ άλγος, ωστόσο τα συμπτώματα αυτά δεν διαρκούν συνήθως πάνω από 24 ώρες.