Διάρκεια Θεραπείας
30
Προτεινόμενες Συνεδρίες
2-4 φορές/χρόνο
Ο επιχείλιος έρπης ή αλλιώς έρπης στα χείλη, είναι μια δερματική λοίμωξη που αφορά εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.
Εμφανίζεται στα χείλη και στην περιστοματική περιοχή με τη μορφή επώδυνων φυσαλίδων και είναι εξαιρετικά μεταδοτικός. Ο επιχείλιος έρπης δεν είναι ιάσιμος, ενώ η θεραπευτική προσέγγιση αφορά στη διαχείριση των ενοχλητικών συμπτωμάτων που προκαλεί.
Οφείλεται στην λοίμωξη από τον τύπο 1 του ιού HSV (Herpes Simplex Virus)
Ο HSV-1 που προκαλεί τον επιχείλιο έρπη, αν μεταδοθεί στα γεννητικά όργανα μπορεί να προκαλέσει τον έρπη τον γεννητικών οργάνων.
Ο έρπης τον γεννητικών οργάνων, προκαλείται από την λοίμωξη με τον τύπο 2 του ιού HSV και επίσης αν μεταδοθεί στα χείλη μπορεί να προκαλέσει τον επιχείλιο έρπη.
Η μόλυνση από τον ιο είναι μια από τις πιο συνηθισμένες λοιμώξεις αφού υπολογίζεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων κάτω από 50 ετών, φέρουν τον ιο στον οργανισμό τους.
Διαβάστε επίσης...
Το κύριο σύμπτωμα του ιού είναι η εμφάνιση βλάβων στα χείλη. Οι βλάβες αυτές μοιάζουν με μικρά φυσαλίδια ή φουσκάλες και περιέχουν υγρό ενώ προκαλούν έντονο αίσθημα καύσου και φαγούρα.
Κάποιες φορές, μπορεί να συνοδεύονται και από ναυτία, πονοκέφαλο, πυρετό ή και πονόλαιμο.Μετά την υποχώρηση της δερματικής λοίμωξης ο ιός «απενεργοποιείται» και παραμένει στο σώμα.
Σε άτομα που έχουν χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα, πραγματοποιείται λήψη δείγματος από την βλάβη, το οποίο θα υποστεί εργαστηριακό έλεγχο ώστε να διαπιστωθεί ο τύπος του ιού αλλά και η πιθανή ύπαρξη αντισωμάτων στον οργανισμό.
Πλέον, για αισθητικούς λόγους χρησιμοποιούνται συχνά και κάποια ειδικά αυτοκόλλητα, γνωστά και ως patches, τα οποία είναι εμποτισμένα με αντιιικά φάρμακα!
Για τους ανοσοκατεσταλμένους ασθένειες, η θεραπεία μπορεί να είναι πιο μακροχρόνια ανάλογα με την βαρύτητα της κλινικής εικόνας, ώστε να επιτευχθεί καταστολή του ιού και φυσικά απαιτείται σωστή και συχνή παρακολούθηση από τον δερματολόγο.
Διαβάστε επίσης...
Από τη στιγμή που θα μεταδοθεί ο ιός του έρπη, παραμένει αδρανής στο σώμα και εκδηλώνεται μέσα από πολλά ερεθίσματα. Το πόσο συχνά θα παρουσιαστεί ο επιχείλιος έρπης διαφέρει από άτομο σε άτομο, ενώ το θετικό είναι ότι συνήθως την πρώτη φορά τα συμπτώματα είναι σοβαρά, ενώ έπειτα γίνονται πιο ήπια.
Σήμερα υπάρχουν πολλές διαθέσιμες θεραπείες για την αντιμετώπιση του επιχείλιου έρπη. Καλό είναι να συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας.
Ξεκινώντας τη θεραπεία άμεσα, μόλις νιώσετε τα πρώτα συμπτώματα στα χείλη ή στο πρόσωπό σας, τόσο περισσότερο θα επιταχύνετε τον κύκλο επούλωσης του έρπη στα χείλη.
Η επανεμφάνιση του επιχείλιου έρπη, μπορεί να προκαλείται όταν κάποιος έχει έντονο στρες στην καθημερινότητά του, όμως μπορεί να οφείλεται και σε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή συνεχή επαναμόλυνση από τον ιο.
Υπάρχει θεραπεία που λαμβάνεται από το στόμα 1 με 2 φορές το χρόνο για πρόληψη επί των λοιμώξεων. Φυσικά η χορήγηση γίνεται μετά από συνεννόηση με τον δερματολόγο και αφού έχουν αποκλειστεί άλλα αίτια υποτροπής.
Για αρχή θα πρέπει φυσικά να αποφύγετε την άμεση επαφή με την βλάβη αλλά και άλλου είδους επαφές όπως είναι οι χειραψίες, τα φιλιά, η σεξουαλική επαφή αλλά και η κοινή χρήση αντικειμένων όπως ποτήρια ή πετσέτες.
Επίσης θα ήταν χρήσιμο να πλένετε συχνά τα χέρια σας, να καθαρίζετε τακτικά τις επιφάνειες και φυσικά να μην αγγίζετε το πρόσωπό σας.