Κονδυλώματα & Προφυλακτικό: Πόσο μας προστατεύει η χρήση του από τον ιό του HPV;
Αυτή είναι μια συχνή -και εύλογη- ερώτηση που δεχόμαστε στην Facemed. Από άνδρες αλλά και γυναίκες, που ενημερώνονται σχετικά με την πρόληψη από τα κονδυλώματα.
HPV Κονδυλώματα & Προφυλακτικό
Αρχικά, πριν απαντήσουμε συγκεκριμένα, πρέπει υπενθυμίσουμε σε όλους πως ο HPV ιός των κονδυλωμάτων είναι πολύ κοινός. Οι περισσότεροι ενεργοί σεξουαλικά άνθρωποι, κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής τους θα νοσήσουν.
Γι’ αυτόν και μόνο τον λόγο, καμία γυναίκα και κανένας άντρας που διαγιγνώσκεται με τον ιό, δεν θα πρέπει να ντρέπεται. Ούτε φυσικά να αισθάνεται άβολα ή να φοβάται.
Επιπλέον, είναι πολλές οι περιπτώσεις που ο οργανισμός, θα απαλλαγεί μόνος του από τον ιό. Χωρίς να χρειαστεί ποτέ να το μάθουμε ή να αναγνωρίσουμε τα συμπτώματά του στο σώμα μας.
Κονδυλώματα & Προφυλακτικό
Είναι αποδεδειγμένο πως η χρήση προφυλακτικού μπορεί σε μεγάλο βαθμό να μειώσει την μετάδοση του ιού HIV. Τι γίνεται όμως με τα υπόλοιπα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και τον HPV;
Σε πρόσφατη έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ολλανδία, διαπιστώθηκε πως η χρήση προφυλακτικού οδηγεί σε αύξηση των ποσοστών βελτίωσης των βλαβών οι οποίες έχουν σχέση με τον HPV.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι χρήστες προφυλακτικού μείωναν σημαντικά την πιθανότητα αναμόλυνσης των συντρόφων. Περιορίζοντας έτσι και την διάρκεια της μόλυνσης.
Σε μελέτες οι οποίες έλαβαν χώρα σε φοιτήτριες στις ΗΠΑ, πριν την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής. Έδειξαν πως εκείνες που χρησιμοποίησαν προφυλακτικό σε όλες τις επαφές τους με τον σύντροφό τους, είχαν 70% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τον ιό των κονδυλωμάτων.
Συμπέρασμα – Κονδυλώματα & Προφυλακτικό
Συμπερασματικά λοιπόν η χρήση προφυλακτικού παίζει σημαντικό ρόλο στην αποτροπή μετάδoσης του HPV.
Από την άλλη, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ακόμα και με το προφυλακτικό, τα κονδυλώματα μπορούν να μεταδοθούν και από άμεση επαφή επιφανειών του δέρματος στα γεννητικά όργανα που παραμένουν ακάλυπτες. Χωρίς να απαιτείται απαραίτητα διείσδυση.
Κατόπιν τούτου είναι σημαντικό να έχουμε πάντα στο μυαλό μας το εξής, η ενημέρωση, ο εμβολιασμός και ο τακτικός έλεγχος με τεστ Παπανικολάου και τεστ πρωκτού είναι η μόνη ασφαλής λύση στην αντιμετώπιση και την πρόληψη των κονδυλωμάτων.
Πηγή: HPV Today