Τι είναι το εμβόλιο HPV και πως προστατεύει;

Το εμβόλιο για τον HPV είναι ανασυνδιασμένο εμβόλιο που περιέχει πρωτεΐνες του περιβλήματος του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)  και προστατεύει προλαμβάνοντας  τη λοίμωξη από ορισμένους τύπους του ιού HPV. Τα διαθέσιμα εμβόλια σήμερα προστατεύουν από δύο, τέσσερις ή εννέα τύπους του HPV:

α. διδύναμο: εναντίον ογκογόνων τύπων 16 & 18

β. τετραδύναμο: εναντίον ογκογόνων τύπων 16&18, και μη-ογκογόνων τύπων 6&11

γ. 9δύναμο: εναντίον ογκογόνων τύπων 16,18,31,33,45,52,58 και μη-ογκογόνων τύπων 6&11,

Παρέχει προστασία από το 90% των περιστατικών καρκίνου τραχήλου της μήτρας, των γεννητικών κονδυλωμάτων και από το 89% των προκαρκινικών αλλοιώσεων της πρωκτογεννητικής περιοχής και στόματος, που σχετίζονται με τον ιό HPV.

 

Γιατί είναι σημαντικός ο προληπτικός εμβολιασμός τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών;

Και τα 2 φύλα μπορούν να φέρουν τον ιό HPV και να τον μεταδώσουν χωρίς καν να το γνωρίζουν. Ο συστηματικός εμβολιασμός έναντι του HPV, ειδικά στις ηλικίες που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα οι ερωτικές επαφές, μπορεί να οδηγήσει στην εξάλειψη των σχετιζόμενων με τον ιό καρκίνων. Ο προληπτικός εμβολιασμός προστατεύει τις γυναίκες από τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας. Ο προληπτικός εμβολιασμός προστατεύει άνδρες και γυναίκες από τα γεννητικά κονδυλώματα, προκαρκινικές αλλοιώσεις πρωκτογεννητικής περιοχής και στόματος, αλλά και τον καρκίνο του πρωκτού που σχετίζονται με τον ιό HPV.

 

Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται το Εμβόλιο HPV;

Απευθύνεται σε κορίτσια και αγόρια, γυναίκες και άντρες από 9 ετών και πάνω. Αν και αναγκαίος στις ηλικίες που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα οι ερωτικές επαφές, ο εμβολιασμός κατά του ιού HPV δεν αφορά μόνο στα νεαρά άτομα. Η προσβολή από τον ιό μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή σε ένα σεξουαλικά ενεργό άτομο. Αν έχει ήδη μολυνθεί από ένα τύπο ιού, μπορεί να προστατευθεί κατά των υπολοίπων τύπων στους οποίους δεν έχει εκτεθεί και που περιέχονται στο εμβόλιο. Ο εμβολιασμός δεν μπορεί να θεραπεύσει μια υφιστάμενη HPV-λοίμωξη, αλλά μπορεί να μειώσει την πιθανότητα επανεμφάνισης των βλαβών της.

 

Κάθε πότε επαναλαμβάνεται το Εμβόλιο HPV;

Το εμβόλιο γίνεται σε 3 δόσεις που χορηγούνται μέσα σε διάστημα 6 μηνών. Η πλήρης προστασία παρέχεται μετά τη χορήγηση και της 3ης δόσης. Σύμφωνα με τις νεότερες μελέτες η προφυλακτική δράση του διαρκεί σχεδόν μια δεκαετία. Προς το παρόν δεν είναι γνωστό εάν θα είναι αναγκαία μια αναμνηστική δόση στο μέλλον, αφού συνεχίζονται οι έρευνες επί του θέματος.

 

Υπάρχουν αντενδείξεις στο Εμβόλιο HPV;

Οι κυριότερες αντενδείξεις στον εμβολιασμό κατά του HPV είναι η εγκυμοσύνη, ο πυρετός και η αλλεργία σε συστατικά του εμβολίου (μύκητες, μούχλα). Οι ασθενείς με ανοσοκαταστολή μπορεί να μην αναπτύξουν αρκετά αντισώματα μετά τον εμβολιασμό.

 

Χριστόφορος Λοϊζίδης, MD.

Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος

 

Μάθε περισσότερα : Κονδυλώματα

εμβόλιο HPV κονδυλώματα άντρας γυναίκα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα κάπνισμα hpv test πρόληψη κορίτσια αντιμετώπιση θεραπεία