Facebook Pixel

Τι είναι ο σπίλος;

Ο σπίλος, ή ελιά σώματος, είναι ένας δερματικός σχηματισμός που οφείλεται στον πολλαπλασιασμό των μελανινοκυττάρων σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. 

Τα μελανινοκύτταρα είναι υπεύθυνα για το χρώμα του δέρματος και προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία παράγοντας μελανίνη, μια ουσία που κάνει πιο σκούρο το χρώμα του δέρματος.

Έτσι, κάθε σπίλος - ελιά, μπορεί να έχει διαφορετικά χρώματα, από σκούρο ή ανοιχτό καφέ, ή στο χρώμα του δέρματος. 

Ένας σπίλος, μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές μορφές, χρώμα ή σχήμα επομένως πολλές φορές συγχέεται με άλλες δερματικές παθήσεις όπως είναι τα θηλώματα, η σμηγματορροϊκή υπερκεράτωση κ.α. 

Οι περισσότεροι σπίλοι ελιές έχουν καλή κλινική εικόνα, όμως υπάρχουν και κάποιοι με ύποπτα χαρακτηριστικά που ονομάζονται άτυπο ή δυσπλαστικοί σπίλοι.

Μπορεί να υπάρχουν στο σώμα από την γέννηση (συγγενείς σπίλοι) ή να εκδηλώνονται κατά την διάρκεια της ζωής (επίκτητοι σπίλοι), κάτι που είναι απολύτως φυσιολογικό.

οι σπίλοι εμφανίζονται στα σημεία που βλέπει ο ήλιος πιο συχνά
Οι σπίλοι εκδηλώνονται συχνότερα σε σημεία του σώματος που είναι εκτεθειμένα στην ηλιακή ακτινοβολία!

Σπίλοι - ελιές εικόνες

Στις παρακάτω φωτογραφίες υπάρχουν φυσιολογικοί αλλά και ύποπτοι για κακοήθεια σπίλοι.
σημεία εκδήλωσης σπίλων

Κύρια σημεία εκδήλωσης

 • Πρόσωπο
 • Λαιμός
 • Τριχωτό κεφαλής
 • Κορμός
 • Χέρια
 • Πόδια

Κατηγορίες & Είδη σπίλων

Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως οι σπίλοι - ελιές, είναι πάντα καλές. Αυτό ισχύει και για όσους έχουν καλή κλινική εικόνα, αλλά και για τους άτυπους - δυσπλαστικούς σπίλους. 

Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να γίνει σωστή εκτίμηση των άτυπων - δυσπλαστικών σπίλων γιατί μπορεί να αποτελούν κίνδυνο για εμφάνιση μελανώματος

Το μελάνωμα, είναι ένας κακοήθης καρκίνος του δέρματος, που μοιάζει στα αρχικά του στάδια με έναν δυσπλαστικό σπίλο. 

Δεν πρόκειται δηλαδή για έναν δυσπλαστικό σπίλο που εξελίχθηκε σε μελάνωμα, αλλά για το μελάνωμα που μιμείται το ακανόνιστο σχήμα και χρώμα ενός δυσπλαστικού σπίλου. 

Για τον λόγο αυτό, οι σπίλοι χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με την μορφή τους, ώστε να γίνεται έγκαιρη διάγνωση μελανώματος. 

Οι μορφές που μπορεί να έχει ένας σπίλος - ελιά είναι ποικίλες τόσο για το σχήμα τους όσο και για το χρώμα τους.


 • Συγγενής μελανοκυτταρικός σπίλος:
 • Υπάρχει στο σώμα από την γέννηση του ατόμου, συνήθως με στρογγυλό, θολωτό ή ωοειδές σχήμα, με ανοιχτό ή σκούρο καφέ χρώμα, ή ακόμα και στο χρώμα του δέρματος. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να φέρει και τρίχες στο κέντρο ή στο περίγραμμά του ενώ σπάνια έχει ύποπτα χαρακτηριστικά για εμφάνιση μελανώματος.

 • Επίκτητος μελανοκυτταρικός σπίλος:
 • Εμφανίζεται κατά την διάρκεια της ζωής στο σώμα και το πρόσωπο. Περιλαμβάνει πολλά είδη σπίλων καθώς το σχήμα και το χρώμα έχει πολύ μεγάλη ποικιλία και μπορεί να έχει καλή κλινική εικόνα ή ύποπτα χαρακτηριστικά για κακοήθες μελάνωμα. 

  Πολλές φορές οι επίκτητοι σπίλοι μοιάζουν με κρεατοελιές, θηλώματα, σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις, αιμαγγειώματα και διάφορες άλλες δερματικές βλάβες.


οι σπίλοι είναι φθσιολογικό να υπάρχουν σε όλους τους ανθρώπους
Οι σπίλοι, γνωστοί ως ελιές ή κρεατοελιές, είναι πολύ σύνηθες, αφού υπάρχουν σε όλους του ενήλικους ανθρώπους, σε κάποιους μάλιστα σε μεγάλους αριθμούς.
δερματολογική εξέταση σπίλων πως γίνεται

Εξέταση & Διάγνωση σπίλων

Η σωστή εξέταση για την διάγνωση των ύποπτων σπίλων -  ελιών πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο Δερματολόγο - Αφροδισιολόγο με την βοήθεια μεθόδων όπως είναι η δερματοσκόπηση, η χαρτογράφηση σπίλων και η βιοψία σπίλου.

 • Κατά την δερματοσκόπηση, γίνεται η χρήση του δερματοσκοπίου, ενός εργαλείου που με την βοήθεια μεγεθυντικού φακού και φωτός, αποκαλύπτει στον δερματολόγο, τα χαρακτηριστικά του σπίλου - ελιάς, ώστε να εξακριβωθεί αν πρόκειται για ύποπτο σπίλο ή όχι.

 • Η χαρτογράφηση σπίλων είναι μια μέθοδος, που εφαρμόζεται κυρίως σε άτομα με μεγάλους αριθμούς σπίλων στο σώμα τους. Όταν ένας άνθρωπος έχει στο σώμα του 2-3 ύποπτους σπίλους, καλό είναι να προχωρήσει σε αφαίρεση με τις διαθέσιμες μεθόδους. Όμως αν για παράδειγμα κάποιος έχει πάνω από 50 σπίλους - ελιές στο σώμα του (κάτι απολύτως φυσιολογικό), εκ των οποίων οι 30 είναι ύποπτοι, είναι πιο πρακτικό να πραγματοποιεί μια χαρτογράφηση σπίλων ετησίως ώστε να γίνει έγκαιρος εντοπισμός κακόηθες μελανώματος. Επομένως με την χαρτογράφηση σπίλων, γίνεται καταμέτρηση και εξέταση όλων των σπίλων στο σώμα και καταγράφεται ώστε να γίνει σύγκριση στην επόμενη χαρτογράφηση.

 • Για την πραγματοποίηση βιοψίας, προηγείται φυσικά η εξέταση και η διάγνωση ενός σπίλου ως ύποπτος, γίνεται αφαίρεση του, χειρουργικά και αποστέλλεται στο εργαστήριο για ανάλυση του DNA των μελανοκυττάρων ώστε να εξακριβωθεί αν πρόκειται για έναν δυσπλαστικό σπίλο, ή για μελάνωμα.

αφαίρεση και εκτομή σπίλων από δερματολόγο

Αφαίρεση & Θεραπεία σπίλων

Οι σπίλοι - ελιές,  αφαιρούνται κυρίως για προληπτικούς, ιατρικούς αλλά και αισθητικούς λόγους. 

Η μέθοδος αφαίρεσης σπίλου αποφασίζεται μετά από συζήτηση με τον Δερματολόγο - Αφροδισιολόγο ή τον Πλαστικό χειρουργό.


αφαίρεση ελιάς με λειζερ
Αφαίρεση σπίλου με Laser

Πραγματοποιείται αφαίρεση του σπίλου με Laser εξάχνωσης Co2 μόνο όταν πρόκειται σίγουρα για καλοήθη βλάβη και όταν δεν υπάρχει πιθανότητα δημιουργίας ουλής στο σημείο που βρισκόταν ο σπίλος - ελιά. Πρόκειται για μια μέθοδο που δεν επιλέγουμε συχνά στην Facemed, καθώς στην πλειονότητα των περιπτώσεων, χρειάζεται ιστολογική επιβεβαίωση του σπίλου που πρόκειται να αφαιρεθεί.


αφαίρεση σπίλου μέθοδος shave
Κατά Εφαπτομένη Αφαίρεση Σπίλου (Shave Excision)
Μετά την χρήση τοπικής αναισθησίας με ξυλοκαΐνη, γίνεται αφαίρεση του σπίλου με λεπίδα και αποστέλλεται για βιοψία.

εκτομή σπίλου χειρουργικά
Χειρουργική εκτομή Σπίλου
Σε περιπτώσεις που ο σπίλος είναι επίπεδος ή υπάρχει υποψία για κακοήθεια, γίνεται τοπική αναισθησία και στη συνέχεια ο γιατρός προχωράει στην χειρουργική εκτομή σπίλου μαζί με τα όρια αυτού περιμετρικά, ώστε να αποσταλεί για βιοψία. Τέλος, γίνεται χρήση ραμμάτων τα οποία αφαιρούνται περίπου μετά από 10 ημέρες.

Όταν ο σπίλος - ελιά αλλάζει χρώμα ή σχήμα πρέπει να δεις ενα Δερματολόγο άμεσα
Αν μια ελιά, αλλάζει σχήμα και χρώμα, παρουσιάζει φαγούρα ή αιμορραγία, θα πρέπει να εξεταστεί άμεσα, τόσο για την έγκαιρη διάγνωση μελανώματος, όσο και για την αποφυγή μολύνσεων.
Δρ. Μπανταβάνος Απόστολος

Ρωτήστε τον γιατρό

Δρ. Μπανταβάνος Απόστολος
Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος

210 69 29 999


συχνές ερωτήσεις για τους σπίλους - ελιές

Συχνές ερωτήσεις

Μπορεί ένας σπίλος να μετατραπεί σε μελάνωμα;

Ο σπίλος, ακόμα και ο δυσπλαστικός με ακανόνιστο σχήμα και χρώμα,  δεν μπορεί να μετατραπεί σε μελάνωμα. 

Το μελάνωμα όμως, μιμείται την μορφή δυσπλαστικών σπίλων στο αρχικό του στάδιο, δηλαδή “κρύβεται” με μια ακίνδυνη μορφή μέχρι, που εκδηλώνεται ξεκάθαρα με διαφορετικό χρώμα και σχήμα.

Μετά την αφαίρεση ή εκτομή σπίλου, υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου;

Όταν γίνεται αφαίρεση του σπίλου, δεν υπάρχει κίνδυνος για εμφάνιση μελανώματος στο συγκεκριμένο σημείο καθώς γίνεται αφαίρεση και των ορίων του σπίλου, αλλά και των βαθύτερων στρωμάτων του δέρματος πάνω στο οποίο υπήρχε ο σπίλος.

Πώς μπορώ να ξέρω αν πρόκειται για έναν δυσπλαστικό σπίλο ή για μελάνωμα;

Ο διαχωρισμός δεν μπορεί να γίνει με γυμνό μάτι. Θα πρέπει να γίνει μετά από εξέταση από δερματολόγο με το δερματοσκόπιο, ή όταν πρόκειται για πάρα πολλούς σπίλους, γίνεται τακτική παρακολούθηση με την χαρτογράφηση σπίλων.

Είναι φυσιολογικό να εμφανίζει ένας άνθρωπος καινούριες ελιές στην διάρκεια της ζωής του, ή να αλλάζουν όσες ήδη υπάρχουν;

Ναι, είναι απολύτως φυσιολογικό, αφού κατά μέσο όρο νέες ελιές μπορεί να εμφανίζονται έως και την ηλικία των 40 -50 ετών. Μετά από αυτή την ηλικία πολλές φορές οι σπίλοι μπορεί ακόμα και να υποστρέψουν ή να υποχωρήσουν εντελώς.

Οι σπίλοι - ελιές στα γεννητικά όργανα είναι επικίνδυνοι;

Αν πρόκειται όντως για σπίλους - ελιές, τότε δεν υπάρχει σοβαρός λόγος ανησυχίας, αν φυσικά γίνεται εξέταση από δερματολόγο για την σωστή διάγνωση. Οι δυσπλαστικοί σπίλοι στα γεννητικά όργανα, μπορεί να μοιάζουν με τα κονδυλώματα, δηλαδή βλάβες που προκαλούνται από τον ιό HPV, που αποτελεί ένα από τα πιο συχνά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Επομένως η εξέταση από Δερματολόγο - Αφροδισιολόγο κρίνεται απαραίτητη!
Κονδυλώματα: Μάθε περισσότερα
εκτομή αφαίρεση κόστος τρόπος μέθοδος αντιμετώπιση γιατρός Αμπελόκηποι Αθήνα πρόσωπο πόνος πληγή σημάδια ράμματα