Facebook Pixel

Τι είναι το μελάνωμα

Το μελάνωμα είναι ένας από τους καρκίνους του δέρματος. Προκαλείται από τα μελανινοκύτταρα που είναι κύτταρα που βρίσκονται κατά κύριο λόγο στη βασική στιβάδα του δέρματος, αλλά και σε άλλες περιοχές όπως τα μάτια και βλεννογόνοι και είναι υπεύθυνα για την παραγωγή της μελανίνης, της χρωστικής του δέρματος που καθορίζει το χρωματικό μας τόνο. 

Συνήθως στη θέση που δημιουργείται ένα μελάνωμα προϋπάρχει ένας δυσπλαστικός σπίλος (ελιά) αν και μπορεί ένα μελάνωμα να δημιουργηθεί και σε νέα θέση.

Σπίλοι : Μάθε περισσότερα

Το χρώμα του δέρματος διαφοροποιείται λόγω της παραγωγής μελανίνης
Ο αριθμός των μελανινοκυττάρων είναι ίδιος σε μαύρους και λευκούς, αυτό που αλλάζει είναι η παραγωγή μελανίνης από αυτά τα κύτταρα.

Σπίλοι - Ελιές - Μελάνωμα : Εικόνες

Τύποι Μελανώματος


 • Επιφανειακό μελάνωμα (Superficial spreading melanoma)
 • Εμφάνιση: μικρή αλλοίωση με ακανόνιστα όρια και χρώμα κόκκινο, άσπρο, μπλε ή μαύρο-μπλε.
  Το συχνότερο, μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα, με συχνότερα τα σημεία που εκτίθενται στον ήλιο. Όπως υποδηλώνει και το όνομά του, αναπτύσσεται κατά κύριο λόγο και αρχικά σε πιο επιφανειακά στρώματα, πριν περάσει στην πιο διηθητική του φάση.

 • Οζώδες μελάνωμα (Nodular melanoma)
 • Εμφάνιση: γυαλιστερός, σφιχτός, θολωτός όγκος, συνήθως μαύρος, αλλά μπορεί και μπλε, γκρι, άσπρος, καφέ, κόκκινος ή στο χρώμα του δέρματος, που ενδεχομένως εξελκώνεται ή δεν επουλώνεται πλήρως για καιρό.
  Είναι το δεύτερο σε συχνότητα εμφάνισης μελάνωμα. Πρόκειται για μια μονήρη βλάβη με κλασική εμφάνιση, υπεγερμένη (να ξεχωρίζει δηλαδή από το υπόλοιπο δέρμα), σκουρόχρωμη, που μπορεί να μοιάζει με μια εγκλωβισμένη φυσαλίδα αίματος κάτω από το δέρμα. Συνήθως εμφανίζεται στην κεφαλή, τον τράχηλο και το κορμό.

 • Κακόηθες μελάνωμα εφελήδας  (Lentigo maligna melanoma)
 • Εμφάνιση: μεγάλη καφεοειδής κηλίδα με πιο σκούρες κουκίδες.
  Πρόκειται για σπάνια μορφή μελανώματος που εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες  στην περιοχή του προσώπου και του λαιμού και μοιάζει με ευμεγέθη πανάδα με ανώμαλο χρώμα και σχήμα.

 • Μελάνωμα Εφηλίδων των άκρων (Acral - lentiginous melanoma)
 • Εμφάνιση: σκούρες αλλοιώσεις (εφηλίδες ή φακίδες).
  Πρόκειται για σπανιότερη μορφή μελανώματος που οι βλάβες εμφανίζονται στα πόδια και χέρια, στις παλάμες και τις πατούσες καθώς και κάτω από τα νύχια. Χαρακτηριστική μάλιστα στην υπονύχια εντόπιση ενός μελανώματος είναι η κάθετη μαύρη γραμμή που μπορεί να δημιουργηθεί λόγω της εναπόθεσης μελανίνης και θα πρέπει να μας οδηγήσει σε αναζήτηση της γνώμης κάποιου ειδικού.

 • Αμελανωτικό Μελάνωμα (amelanotic melanoma)
 • Εμφάνιση: αχρωματικό ή ρόδινου χρώματος σκληρό ογκίδιο, με πιθανό καστανό ανοιχτό περίγραμμα, που μπορεί να μοιάζει με ουλή ή να δημιουργεί πληγή.
  Αρκετά σπάνιο. Η έλλειψη χρώματος καθιστά δύσκολη τη κλινική του διάγνωση με αποτέλεσμα να γίνεται αντιληπτό σε προχωρημένο στάδιο.

πώς γίνεται η διάγνωση για καρκίνο στο δέρμα - μελάνωμα

Διάγνωση Μελανώματος

Η διάγνωση του μελανώματος είναι κλινική. Δεν υπάρχει κάποια ειδική εξέταση αίματος, η εμπειρία του γιατρού με βάση τα μορφολογικά χαρακτηριστικά της βλάβης και το ιστορικό θα μας οδηγήσει σε μια πιθανή εκτομή και αποστολή στο παθολογοανατομικό εργαστήριο για βιοψία και τελική επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων.
Δρ. Λοϊζίδης Χριστόφορος

Ρωτήστε τον γιατρό

Δρ. Λοϊζίδης Χριστόφορος
Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος

210 69 29 999

τι συμπτώματα έχει το μελάνωμα

Συμπτώματα Μελανώματος


Α - Asymmetry (Ασυμμετρία)
Η ελιά που σε ανησυχεί δεν είναι συμμετρική, δηλαδή αν τη διπλώσεις στη μέση η μια πλευρά δεν είναι ίδια με την άλλη.

Β - Border (Περιθώριο)
Τα όρια της βλάβης είναι ανώμαλα. Συνήθως οι σπίλοι έχουν ομαλό σχήμα χωρίς έντονες γωνίες και προεξοχές.

C - Color (Χρώμα)
Διαφοροποίηση στο χρώμα με κατά τόπους σκουρόχρωμες και ανοιχτόχρωμες έως και άχρωμες περιοχές είναι ένδειξη πως πρέπει να εξεταστεί από ειδικό.

D - Diameter (Διάμετρος)
Βλάβες μεγαλύτερες από 6 χιλιοστά θα πρέπει να ελέγχονται από ειδικό, γιατί αυξάνεται η πιθανότητα να εμφανίσουν κάποιου βαθμού δυσπλασία.

E - Evolution (Εξέλιξη)
Αλλαγή σε χρώμα μέγεθός ή σχήμα.

αλλαγή στο σχήμα ελιάς - σπίλου είναι καρκίνος του δέρματος;
Οποιαδήποτε ελιά έχεις και παρατηρήσεις να αλλάζει σε σχήμα, μέγεθος, χρώμα ή παρουσιάσει συμπτώματα όπως φαγούρα ή αιμορραγία θα πρέπει να εξετάζεται από ειδικό για να αποκλειστεί η πιθανότητα μελανώματος.

Παράγοντες Κινδύνου


η έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει μελάνωμα
Έκθεση στον ήλιο
Η έκθεση στην Υπεριώδη ακτινοβολία (UV) παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη μελανώματος. Μάλιστα φαίνεται πως κύρια ένοχη είναι η ακτινοβολία UVB η οποία αν και δεν περνάει από τα τζάμια των παραθύρων και του αυτοκινήτου είναι αυτή που προκαλεί το ηλιακό έγκαυμα και συσχετίζεται περισσότερο με την ανάπτυξη μελανώματος. Η UVA ακτινοβολία περνάει από τα τζάμια προκαλεί κυρίως γήρανση του δέρματος και λιγότερο δερματικές κακοήθειες παρόλαυτα οφείλουμε να προστατεύουμε το δέρμα μας από όλες τις υπεριώδεις ακτινοβολίες.

το σολάριουμ αυξάνει τις πιθανότητες μελανώματος
Solarium
Δεν υπάρχει ασφαλές μαύρισμα και δε χωράει συζήτηση επάνω σε αυτό.
Άτομα με μεγάλο αριθμό σπίλων (ελιές) , έχουν αυξημένο κίνδυνο να περιλαμβάνονται σε αυτούς κάποιοι δυσπλαστικοί σπίλοι που να εξελιχθούν σε μελάνωμα. Σε αυτά τα άτομα λοιπόν συνίσταται χαρτογράφηση και έλεγχος ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να ανευρεθεί οποιαδήποτε πιθανή βλάβη σε αρχικό στάδιο.

οι πιο ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες έχουν περισσότερες πιθανότητες για μελάνωμα καρκίνο
Ανοιχτό δέρμα
Γενικά θα λέγαμε άτομα που έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να καούν από τον ήλιο παρά να μαυρίσουν.

το μελάνωμα είναι σε ένα βαθμό κληρονομικό
Οικογενειακό Ιστορικό
To 10% των ατόμων με κακόηθες μελάνωμα έχουν οικογενειακό ιστορικό της νόσου.

συχνές ερωτήσεις σχετικά με το μελάνωμα

Συχνές ερωτήσεις

1. Είναι ιάσιμο το μελάνωμα;

Δεν υπάρχει απλή απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Το μελάνωμα είναι μια σοβαρή νόσος που χρειάζεται προσοχή στην αντιμετώπιση της και για αυτό μετά την διάγνωση της χρειάζονται γρήγοροι και αποφασιστικοί χειρισμοί. Μετά την βιοψία και την σταδιοποίηση που θα προκύψει από την ιστολογική έκθεση και τον λοιπό έλεγχο θα οριστεί το θεραπευτικό πλάνο που θα ακολουθήσετε με βάση το στάδιο της νόσου.

2. Πως αντιμετωπίζεται το κακόηθες μελάνωμα;

Η αντιμετώπιση του μελανώματος στα αρχικά του στάδια μπορεί να και μόνο χειρουργική. Άλλοι τύποι θεραπειών όπως ή ανοσοθεραπεία και η στοχευμένη θεραπεία είναι αποτελεσματικές για πιο προχωρημένες περιπτώσεις σε συνδυασμό τις περισσότερες φορές με το χειρουργείο.

3. Πως μπορώ να προστατευτώ:

Το 90% των δερματικών καρκίνων προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία, είτε με την άμεση έκθεση στον ήλιο είτε σε συσκεύες solarium. Μπορείτε να μειώσετε αποτελεσματικά το κίνδυνο ανάπτυξης μελανώματος αν:
 • Δεν καίτε το δέρμα σας στον ήλιο ή σε άλλα μέσα
 • Αναζητάτε σκιερό μέρος τις ώρες που ο ήλιος είναι πιο επικίνδυνος 12.00 - 16.00
 • Χρησιμοποιείτε αντηλιακό σε ικανοποιητική ποσότητα (και εφαρμόζετε ανα 2 ώρες)
 • Προσέχετε ακόμα περισσότερο κοντά σε νερό, χιόνι και άμμο τις αντανακλάσεις της ακτινοβολίας
Μάτι νυχι φωτογραφίες πόδι κακόηθες μελάνωμα αρχικό στάδιο χείλι δέρμα οφθαλμού υπονύχιο μελάνωμα βλέφαρο μετάσταση ανοσοθεραπεια μετασταση στο συκωτι μελάνωμα δαχτυλο ποδιού φρουρός λεμφαδένας κληρονομικότητα παραγοντες κινδύνου στάδιο 3 σταδιο 4 μελανωμα βαλανου μελανωμα κόλπου αιδοιου ιαση μετασταση στο πνευμονα φραγκιά μελάνωμα τριχωτού κεφαλής αμφιβληστροειδούς