Facebook Pixel

Τι είναι η χαρτογράφηση σπίλων;

Η χαρτογράφηση σπίλων (οι γνωστές ελιές)  θα μπορούσε να περιγραφεί ως ιατρικό «φωτογραφικό αρχείο» των σπίλων στο σώμα, το οποίο ελέγχεται συστηματικά για να διαπιστωθούν πιθανές αλλαγές που μπορεί να υποδηλώνουν καρκίνο.

Πρόκειται για  βασική καταγραφή του μεγέθους, της θέσης και του σχήματος των σπίλων, η οποία  χρησιμοποιείται ως βάση για επανέλεγχο έπειτα από συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα που θα ορίσει ο γιατρός.

Πρόκειται για σημαντικό διαγνωστικό «εργαλείο» στα χέρια του έμπειρου δερματολόγου, το οποίο πραγματικά μπορεί να σώσει ζωές.
Ο καρκίνος που δέρματος και ειδικά  το μελάνωμα, αποτελεί μία από τις πλέον επικίνδυνες μορφές καρκίνου για τη ζωή, ωστόσο η έγκαιρη διάγνωση σημαίνει σε μεγάλο ποσοστό και την ίαση.

Διαβάστε επίσης...


Η χαρτογράφηση σπίλων αφορά κυρίως ασθενείς που παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν μελάνωμα.

Ποιους αφορά

Η χαρτογράφηση σπίλων προτείνεται σε άτομα αυξημένου κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του δέρματος που μπορεί να εμφανίζουν:
  • Άτυπους σπίλους με ασυνήθιστο σχήμα ή χρώμα
  • Περισσότερους από 50 σπίλους στο σώμα
  • Ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα και μάτια
  • Οικογενειακό ιστορικό μελανώματος
  • Ιστορικό σοβαρών ηλιακών εγκαυμάτων
  • Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
πώς γίνεται η ολόσωμη χαρτογράφηση σπίλων;

Διαδικασία

Η διαδικασία της χαρτογράφησης σπίλων βασίζεται στη λήψη φωτογραφιών του δέρματος, τις οποίες αξιολογεί  ο  δερματολόγος επισημαίνοντας ασυνήθιστους ή μη κοινούς σπίλους. Το υλικό αποθηκεύεται σε ασφαλή βάση δεδομένων και χρησιμοποιείται για επαναξιολόγηση.

δερματοσκόπιο και μεγενθυντικός φακός κατά την χαρττογράφηση σπίλων
Στην χαρτογράφηση σπίλων μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένας συνδυασμός εργαλείων με βασικότερο το δερματοσκόπιο, καθώς και ψηφιακές φωτογραφικές κάμερες και ειδικό λογισμικό ανάλυσης.
Η χαρτογράφηση σπίλων εκτός από το πιθανό μελάνωμα, το οποίο θα εντοπίσει εγκαίρως, θα δείξει επίσης τους σπίλους που είναι καλοήθεις, γεγονός που είναι καλό να γνωρίζει κανείς, αλλά και άλλες ελιές που με την πάροδο του χρόνου εξαφανίζονται.
Η χαρτογράφηση σπίλων δεν είναι επικίνδυνη και συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος
Η χαρτογράφηση σπίλων είναι απλή, ασφαλής και ανώδυνη, αποτρέπει πολλές χειρουργικές αφαιρέσεις  και σώζει ζωές!
πόσο συχνά και κάθε πότε πρέπει να γίνεται η χαρτογράφηση σπίλων

Συχνότητα χαρτογράφησης σπίλων

Ο γιατρός θα αποφασίσει τα χρονικά διαστήματα στα οποία πρέπει να επαναλαμβάνεται η χαρτογράφηση σπίλων. 

Σε γενικές γραμμές οι συστάσεις των διεθνών οργανισμών κάνουν λόγο για συχνή παρακολούθηση 3 έως 6 μηνών για παρακολούθηση βραχυπρόθεσμων αλλαγών και 6 έως 12 μηνών για παρακολούθηση μακροπρόθεσμων αλλαγών. 

Αν εντοπιστεί αλλαγή σε κάποιο σπίλο ο γιατρός μπορεί να ζητήσει βιοψία για να διαπιστωθεί ένα υπάρχει μελάνωμα. Η ετήσια επίσκεψη στον δερματολόγο για έλεγχο, ωστόσο, είναι απαραίτητη για όλους.

Οι καρκίνοι του δέρματος, σε αντίθεση με άλλες μορφές καρκίνου οι οποίοι αναπτύσσονται μέσα στο σώμα, είναι ορατοί. Για τον λόγο αυτό και εξετάσεις, όπως η χαρτογράφηση σπίλων αλλά  και η αυτοεξέταση αποτελούν πολύ σημαντικές σε ότι ονομάζουμε πρόληψη στον καρκίνο του δέρματος.
Οι περισσότεροι σπίλοι που έχουμε στο σώμα μας είναι φυσιολογικοί και δεν αποτελούν κίνδυνο για εξέλιξη σε μελάνωμα!

συχνές ερωτήσεις σχετικά με την χαρτογράφηση σπίλων

Συχνές ερωτήσεις

Σε τι διαφέρει η χαρτογράφηση σπίλων από τον έλεγχο δέρματος στον δερματολόγο μου;

Η χαρτογράφηση σπίλων αποτελεί πιο εξειδικευμένη και λεπτομερή εξέταση, μέσω της οποίας εντοπίζονται τυχόν μεταβολές σε έναν σπίλο με την πάροδο του χρόνου, ενώ ο έλεγχος του δέρματος καταγράφει την κατάστασή τους σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Και οι δύο εξετάσεις είναι, πάντως, πολύ χρήσιμες και κάθε μία έχει τη δική της ξεχωριστή διαγνωστική αξία.

Σε ποιους απευθύνεται η ολόσωμη χαρτογράφηση σπίλων;

Ο γιατρός, θα σας συστήσει την ιδανική για τη δική σας περίπτωση χαρτογράφηση σπίλων. Γενικά, πάντως, συστήνεται η ολόσωμη χαρτογράφηση σπίλων την πρώτη φορά που κάνει κάποιος την εξέταση, καθώς και αν στον ασθενή συνυπάρχουν παράγοντες εμφάνισης μελανώματος.

Βιβλιογραφία

  1. https://www.edae.gr/dermalogos/pos-elegchoume-tous-spilous
  2. https://www.karger.com/Article/Fulltext/348863
  3. https://www.cancer.ie/cancer-information-and-support/cancer-types/skin-cancer/melanoma/mole-mapping