Facebook Pixel

Τι είναι τα θηλώματα;

Τα δερματικά θηλώματα, είναι καλοήθη μικρά, μαλακά ογκίδια, που μοιάζουν με κρεατοελιές και εκδηλώνονται σε διάφορα σημεία του σώματος. 

Το χρώμα τους ποικίλει, αν και συχνότερα είναι ίδιο με αυτό του δέρματος.

Συνήθως εμφανίζονται σε ομάδες, το ένα κοντά στο άλλο και το μέγεθός τους κυμαίνεται από 1- 5 χιλιοστά.

Τα θηλώματα είναι εκδηλώσεις της λοίμωξης του οργανισμού, από κάποιους γονότυπους του ιού HPV (Ιος Ανθρώπινων Θηλωμάτων).

Τα θηλώματα εμφανίζονται μετά την ηλικία των 30 ετών
Τα θηλώματα εμφανίζονται συνήθως μετά την ηλικία των 25-30 ετών, κάποιες φορές όμως και σε μικρότερες ηλικίες.
κύρια σημεία εμφάνισης των θηλωμάτων στο σώμα και το πρόσωπο

Κύρια σημεία εμφάνισης

Τα θηλώματα, εκδηλώνονται πιο συχνά, σε σημεία που συνυπάρχουν η θερμότητα και η υγρασία αλλά και η τριβή, συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξή τους.
 • Πρόσωπο (βλέφαρα)
 • Λαιμός
 • Μασχάλες
 • Στήθος
 • Γεννητικά όργανα
 • Μηροί

Συμπτώματα θηλωμάτων

Τα θηλώματα είναι κατά βάση ασυμπτωματικά, όμως αν το μέγεθός τους αυξηθεί πολύ ή αν πολλαπλασιαστούν, μπορεί να προκαλέσουν κνησμό και αίσθημα καύσου.
προσοχή στον τραυματισμό των θηλωμάτων για να μην γίνει μόλυνση
Κάποιες φορές, τα θηλώματα τραυματίζονται και αιμορραγούν,ενώ υπάρχει η πιθανότητα να δημιουργηθεί φλεγμονή στην περιοχή που παρουσιάζει οίδημα και πόνο.
μην φοράς κοσμήματα στον λαιμό αν έχεις θηλώματα
Αν έχεις θηλώματα στο λαιμό, απέφυγε να φοράς κοσμήματα καθώς μπορεί να τα τραυματίσουν, με αποτέλεσμα την πιθανότητα φλεγμονής!

Κατηγορίες θηλωμάτων

Μυρμηκιώδη  θηλώματα
Εμφανίζονται στο σώμα αλλά και το πρόσωπο και έχουν ανώμαλη και όχι λεία επιφάνεια. Μοιάζουν με μυρμηγκιές αλλά προκαλούνται από άλλους γονότυπους του ιού HPV, και είναι λιγότερο μεταδοτικά από αυτές.

Θηλώματα στα γεννητικά όργανα

Η εξέτασή τους από Δερματολόγο - Αφροδισιολόγο, κρίνεται απαραίτητη, για να γίνει σωστή διάγνωση, αφού μπορεί να πρόκειται για κονδυλώματα και όχι για γνήσια θηλώματα. 

Τα κονδυλώματα, είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και άκρως μεταδοτικό, επομένως χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης! 

Η διάγνωση γίνεται με HPV - DNA test.

Θηλώματα κόλπου

Εντοπίζονται στα χείλη και τον κόλπο του αιδοίου. Και σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητη η εξέταση από εξειδικευμένο Δερματολόγο - Αφροδισιολόγο, για την διαφορική διάγνωση από τα κονδυλώματα

Ίσως χρειαστεί να γίνει και κολποσκόπηση, λήψη δείγματος για βιοψία και HPV -DNA test, ενώ συστήνεται και η διενέργεια του Τεστ Παπανικολάου.

Τεστ Παπ

Θηλώματα στον πρωκτό

Εκδηλώνονται συνήθως γύρω από τον βλεννογόνο του πρωκτού ως μαλακά ογκίδια. Πολλές φορές οι άνθρωποι τα συγχέουν με αιμορροΐδες

Χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, καθώς λόγω της θέσης τους είναι ευάλωτα σε τραυματισμούς και μολύνσεις

Επίσης σε αυτή την περίπτωση πρέπει να γίνει διαφορική διάγνωση με τα κονδυλώματα, μέσω του HPV - DNA test, ενώ συστήνεται και η διενέργεια του Anal Test Pap.

Anal Test Pap

Θηλώματα στο στόμα

Μοιάζουν με μικρά εξογκώματα, που είναι συνήθως μυτερά. Εμφανίζονται κυρίως στις άκρες των χειλιών αλλά και στο εσωτερικό τους, στην γλώσσα ή στους βλεννογόνους


Μπορεί να γίνουν αρκετά επώδυνα όταν τραυματίζονται κατά την μάσηση και την λήψη τροφής, επομένως η θεραπεία τους κρίνεται απαραίτητη. 


Το στόμα, αποτελεί ακόμη ένα σημείο στο οποίο εκδηλώνονται και τα κονδυλώματα, επομένως, θα πρέπει και σε αυτή την περίπτωση να γίνει διενέργεια HPV - DNA test.

συμβουλή του δερματολόγου για την σωστή διάγνωση των θηλωμάτων σε σχέση με τα κονδυλώματα και τον καρκίνο
Τα θηλώματα στον κόλπο και τον πρωκτό πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα, καθώς μπορεί να προκαλέσουν πόνο, αιμορραγία και φλεγμονές.

Μετάδοση

Τα θηλώματα δεν μεταδίδονται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο, ωστόσο μπορούν να εξαπλωθούν στο ίδιο άτομο, όταν υπάρχει τραυματισμός ή μετά από έντονη τριβή της περιοχής.

Τα θηλώματα, δεν σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στο δέρμα, καθώς φαίνεται πως οφείλονται σε στελέχη του ιου HPV 6 & 11 αλλά και σε άλλα χαμηλού κινδύνου στελέχη.

πώς γίνεται η διάγνωση και η θερπαέια των θηλωμάτων;

Διάγνωση & Αντιμετώπιση Θηλωμάτων 

Η σωστή κλινική διάγνωση των θηλωμάτων, γίνεται από εξειδικευμένο Δερματολόγο Αφροδισιολόγο.

Η αντιμετώπισή τους, επιβάλλεται τόσο για ιατρικούς, όσο και για αισθητικούς λόγους.

Οι μέθοδοι θεραπείας των θηλωμάτων είναι:


Laser CO2 - Η πιο σύγχρονη και αποτελεσματική θεραπεία.
Καυτηριασμός θηλωμάτων με λέιζερ εξάχνωσης

Ο καυτηριασμός των θηλωμάτων με το Laser εξάχνωσης CO2, είναι η πιο σύγχρονη και αποτελεσματική μέθοδος για την πλήρη εξάλειψη των βλαβών.

Η βλάβη αντιμετωπίζεται με ακρίβεια χιλιοστού, χωρίς να επηρεάζει το επικείμενο δέρμα.

 • Ανώδυνη και αναίμακτη μέθοδος
 • Δεν αφήνει ουλές και σημάδια
 • Ελάχιστος  χρόνος αποθεραπείας

Διαθερμοπηξία - Διαθερμία

Με την μέθοδο αυτή, γίνεται χορήγηση θερμικής ενέργειας πάνω στην βλάβη η οποία και καυτηριάζεται. Ωστόσο, πρόκειται για μια όχι και τόσο ανώδυνη μέθοδο και υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστούν ουλές μετά την εφαρμογή.

Χειρουργική αφαίρεση

Πραγματοποιείται σε θηλώματα που με αρκετά μεγάλο μέγεθος, τα οποία ονομάζονται ακροχόρδωνες ή κρεμάμενη τέρμινθος και εντοπίζονται κυρίως στο λαιμό και το πρόσωπο.

Πρόληψη εξάπλωσης θηλωμάτων

Πρόληψη εξάπλωσης θηλωμάτων

 • Αποφυγή χρήσης κοσμημάτων, αλυσίδων και κολιέ στο λαιμό
 • Άμεση αντιμετώπιση των θηλωμάτων μετά τον εντοπισμό της ύπαρξής τους.
 • Αποφυγή χρήσης ξυραφιού στην περιοχή εκδήλωσης

συχνές ερωτήσεις σχετικά με τα θηλώματα

Συχνές ερωτήσεις

Μπορεί τα θηλώματα να προκαλέσουν καρκίνο στο δέρμα;

Τα θηλώματα δεν μετατρέπονται σε κακοήθης όγκους και δεν σχετίζονται με κάποια μορφή καρκίνου. Πρέπει όμως να αφαιρούνται, τόσο για αποφυγή τραυματισμού τους που μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση, όσο και για αισθητικούς λόγους.

Γιατί η laser εξάχνωση των θηλωμάτων με CO2 είναι η ιδανική μέθοδος θεραπείας;

Η χρήση του CO2 laser, είναι ανώδυνη, αναίμακτη, δεν αφήνει σημάδια ή ουλές και πραγματοποιείται με ακρίβεια, μόνο πάνω στην βλάβη χωρίς να επηρεάζει το δέρμα που βρίσκεται γύρω του.

Επιπλέον, ακόμη και μόνο 1 συνεδρία με laser CO2, μπορεί να είναι αρκετή για την πλήρη εξάλειψη των θηλωμάτων, ενώ μπορεί να εφαρμοστεί και σε θηλώματα με αρκετά μεγάλο μέγεθος, όπως η κρεμάμενη τέρμινθος.

Υπάρχουν επιπλοκές μετά την χρήση του Laser CO2;

Σοβαρές επιπλοκές δεν υπάρχουν, ίσως όμως εμφανιστεί ένα μικρό αίσθημα καύσου στην περιοχή εφαρμογής.

Η Laser εξάχνωση με CO2, σχετίζεται με τους λιγότερους κινδύνους υποτροπής σε σχέση με τις άλλες μεθόδους. Είναι μια εύκολη, γρήγορη και ανώδυνη μέθοδος αντιμετώπισης των θηλωμάτων που προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα.


κόστος τιμή αλοιφή κρέμα καυτηριασμός κίνδυνος καρκίνος όγκος κόκκινα κύστης