Τα νήματα PDO & COG αποτελούν μία από τις νέες τάσεις στην αισθητική δερματολογία και πλαστική χειρουργική.

Σημαντικό είναι να κατανοήσουμε πως το μόνο κοινό που έχουν είναι το υλικό κατασκευής των νημάτων, ενώ κατα τα άλλα πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές θεραπείες, που εφαρμόζονται σε διαφορετικές περιπτώσεις, προσδοκώντας διαφορετικά αποτελέσματα.

Τι είναι όμως τα νήματα PDO & COG;

Στην ουσία, δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από ράμματα που χρησιμοποιούνται χρόνια τώρα σε χειρουργικές επεμβάσεις της καρδιάς και των αγγείων και το υλικό κατασκευής τους ονομάζεται πολυδιοξανόνη.

Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό τους είναι πως σταδιακά απορροφώνται πλήρως από  και στη θέση τους ο οργανισμός χτίζει κολλαγόνο και ινώδη ιστό.

Τι είναι τα νήματα PDO;

Τα αρχικά PDO σημαίνουν “πολυδιοξανόνη”, υλικό το οποίο χρησιμοποιείται χρόνια σε χειρουργικές επεμβάσεις, κάνοντας το αξιόπιστο και ασφαλές. Αποτελούν μονόκλωνα  νήματα τα οποία μας βοηθούν στην ήπια ανόρθωση των ιστών με την δημιουργία στηρικτικού πλέγματος κάτω απο το δέρμα.

Η τεχνική είναι σχετικά απλή. Αφού επιλεγεί η περιοχή προς θεραπεία που μπορεί να είναι στο πρόσωπο ή στο σώμα, τοποθετείται ικανός αριθμός νημάτων, παράλληλα και κάθετα μεταξύ τους σαν πλέγμα-δίχτυ.

Όσο μεγαλύτερος ο αριθμός των νημάτων τόσο μεγαλύτερη η δομική στήριξη που θα μπορέσουμε να προσφέρουμε, γι'αυτό προσοχή σε μεγάλα λόγια που σας υπόσχονται πως με " 2-3 νηματάκια θα μπορέσει να σηκωθεί το πρόσωπο". Συνήθως για το πρωτόκολλο του προσώπου για παράδειγμα θα χρειαστούμε γύρω στα 30 - 40 νήματα PDO και άλλα τόσα ή και παραπάνω αν κάνουμε και την περιοχή του λαιμού.

Μώλωπες και ένα ήπιο οίδημα μπορεί να υπάρξει τις επόμενες μέρες, και για το αποτέλεσμα θα πρέπει να περιμένεται μέχρι 1 - 2 μήνες. Αυτό συμβαίνει γιατι το αποτέλεσμα της θεραπείας με PDO νήματα δεν οφείλεται στο υλικό που τοποθετείται αυτό καθαυτό, αλλα στον ιστό που χτίζεται γύρω του όταν απορροφηθεί. Και αυτό συμβαίνει στο διάστημα των δύο επομένων μηνών.

Τι είναι τα νήματα COG;

Πρόκειταί πάλι για ράμματα πολυδιοξανόνης τα οποία διαθέτουν στην επιφάνεια τους κάποιες προεξοχές, άγκιστρα. Τα άγκιστρα αυτά ενδέχεται να βρίσκονται στην μία ή και στις δύο πλευρές τους, ή ακόμα και τρισδιάστατα. Οι προεξοχές που έχουν μας βοηθούν να ασκήσουμε ήπια έλξη στο δέρμα στην κατεύθυνση που επιθυμούμε.

Τα νήματα COG χρησιμοποιούνται μόνο στην περιοχή του προσώπου, για να πετύχουμε έλξη των ιστών και ήπιο lift στο οβάλ, στα ζυγωματικά και στην περιοχή του λαιμού. Με αυτή την ανατοποθέτηση των ιστών καταφέρνουμε να βελτιώσουμε την εικόνα του προσώπου που με τα χρόνια φαίνεται βαρύτερο στην περιοχή γύρω απο το στόμα. με βαθιές ρινοπαρειακές γραμμές και άδεια ζυγωματικά.

Συμμαχοι μας σε αυτή τη κατεύθυνση φυσικά μπορεί να είναι και άλλες θεραπείες όπως το υαλουρονικό οξύ, και τις περισσότερες φορές βοηθάει πολύ στο αποτέλεσμα της θεραπείας με νήματα COG, αν έχει προηγηθεί μερικούς μήνες πριν θεραπεία με PDO νήματα, ώστε να έχει δημιουργηθεί ένα δυνατό υποστρωμα για να τραβηχτεί ομοιόμορφα.

Στη περίπτωση των COG, ο αριθμός των νημάτων που χρησιμοποείται είναι συνήθως 2 - 4 σε κάθε πλευρά του προσώπου και η θεραπεία πραγματοποιείται υπο τοπική αναισθησία. To αποτέλεσμα που βλέπουμε άμεσα μετά τη θεραπεία δεν είναι το τελικό μιας και μπορεί να υπάρχει οίδημα και κάποιος μώλωπας στην περιοχή τα οπία θα υποχωρήσουν τις επόμενες μέρες. 

Δείτε ακόμα: Υαλουρονικό οξύ & PDO νήματα

Σε ποια σημεία του σώματος μπορω να χρησιμοποιήσω νήματα PDO;

Στο πρόσωπο συνήθως η θεραπεία με νήματα PDO:
 • στα ζυγωματικά
 • στο οβάλ του προσώπου
 • στις ρινοπαρειακές αύλακες
 • στο λαιμό
 • στο πόδι της χήνας
 • στο μέτωπο
 • το μεσόφρυο
Στο σώμα τα σημεία που εφαρμόζονται τα νήματα είναι:
 • στους βραχίονες
 • στους μηρούς
 • τους γλουτούς
 • στο στήθος

 

Σε ποια σημεία του σώματος μπορω να χρησιμοποιήσω νήματα COG;

Στο πρόσωπο συνήθως η θεραπεία εφαρμόζεται:
 • στο οβάλ του προσώπου
 • στα ζυγωματικά
 • στις ρινοπαρειακές αύλακες
 • στο λαιμό

 

Αντενδείξεις για την εφαρμογής της θεραπείας με νήματα PDO & COG;

Εγκυμοσύνη

Αντιπηκτική Αγωγή

Αλλεργία ή υπερβολική ευαισθησία στην πολυδιοξανόνη.

Ενεργός φλεγμονή του δέρματος

 

Τι να περιμένω μετά τη θεραπεία & πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα;

PDO:Αμέσως μετά τη θεραπεία υπάρχει ήπιος ερεθισμός στα σημεία εισόδου των νημάτων. Κατά την εφαρμογή μπορεί να γίνουν κάποιες εκχυμώσεις (μώλωπες) οι οποίες φεύγουν μέσα σε 7-10 ημέρες και μπορεί να καλυφθούν με προιόντα μακιγιάζ. Για να γίνει το αποτέλεσμα εμφανές θα χρειαστεί να δείξετε υπομονή 1 - 2 μήνες.

Συνήθως η θεραπεία επαναλαμβανεται 1 φορά το χρόνο, αν και την ανάγκη απανάληψης καθορίζει η ηλικία η γενικότερη κατάσταση του δέρματος σας καθώς και άλλες θεραπείες που πιθανόν να πραγματοποιείται.

Διαβάστε αναλυτικά: Τι είναι η θεραπεία με τα PDO Νήματα?

 

COG:Ήπιος πόνος, ιδιαίτερα κατα την ψηλάφηση της περιοχής, οίδημα και κάποιοι μώλωπες είναι σημεία που δεν θα πρέπει να σας ανησυχήσουν. Τις επόμενες 7 με 10 μέρες που υποχωρούν, αρχίζει να είναι ορατό το αποτέλεσμα της ήπιας ανόρθωσης το οποίο γίνεται ακόμα καλύτερο τον επόμενο 1 μήνα. Ο γιατρός σας θα καθορίσει πότε θα πραγματοποίησετε ραντεβού επαναξιολόγησης συνήθως σε 2 - 3 εβδομάδες. 

Η διάρκεια των αποτελεσμάτων της συγκεκριμένης θεραπείας κυμαίνεται απο 12- 18 μήνες, ανάλογα φυσικά με διάφορους εξατομικευμένους παράγοντες.

Διαβάστε αναλυτικά: Τι είναι η θεραπεία με τα Νήματα COG?
νηματα προσωπου PDO νήματα COG