Το γυναικείο σώμα έχει ηλικία και όσο ο χρόνος κυλάει υφίσταται αναπόφευκτα αλλαγές. Τι συμβαίνει όμως μετά τα 40; Tι αλλαγές διακρίνουμε στο σώμα και τι επίπτωση έχουν αυτές στις αντοχές μας αλλά και στην εξωτερική μας εμφάνιση;

 

Αλλαγές στο Γυναικείο Σώμα με το πέρασμα του χρόνου

Αυτό που αρχικά συμβαίνει είναι μια απώλεια μυϊκής μάζας. Όσο μεγαλώνουμε χάνουμε μυϊκό ιστό, αυτό περίπου υπολογίζεται στα 250 gr το χρόνο. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό επίσης και με τις ορμονικές μεταβολές που επιτελούνται στο σώμα, έχουν ως συνέπεια την αύξηση του σωματικού βάρους. Ο οργανισμός μας καίει λιγότερες θερμίδες. Κατά συνέπεια για να έχουμε ένα υγιές σωματικό βάρος και να αποφύγουμε τη συσσώρευση κιλών, οι γυναίκες αυτής της ηλικίας πρέπει να προσέχουμε το καθημερινό μας διαιτολόγιο.

 

Με το πέρασμα του χρόνου το γυναικείο σώμα επίσης χάνει την ικανότητά του να προσλαμβάνει ασβέστιο και άλλες βιταμίνες ώστε να τις αξιοποιεί για την αύξηση της οστικής πυκνότητας. Κάθε χρόνο το σώμα μας έχει μια απώλεια 1% της οστικής του μάζας. Οι γυναίκες όμως μπορούμε να δυναμώσουμε τα οστά μας μέσα από την καθημερινή άσκηση. Ιδίως με κάποιες ασκήσεις άρσης βαρών μπορούμε να προλάβουμε την εξελικτική απώλεια της οστικής μάζας η οποία οδηγεί τελικά στην οστεοπόρωση.

 

Κάτι πολύ σημαντικό το οποίο δεν θα πρέπει να παραλείψουμε είναι η εμφάνιση καρκίνου στο στήθος ιδίως μετά την ηλικία των 30. Παρατηρείται φυσικά μια μικρή σταθεροποίηση των ποσοστών μεταξύ της ηλικίας 45 με 50. Πάλι όμως τα ποσοστά γυναικών με τη νόσο σ’ αυτή τη δεκαετία αυξάνονται συνεχώς. Ενδείξεις οι οποίες πρέπει να μας ενεργοποιήσουν είναι η ψηλάφηση συμπαγούς μάζας στο στήθος. Η εισολκή των θηλών, η ρίκνωση του δέρματος του μαστού (φλοιός πορτοκαλιού) ή και άλλες δερματικές αλλοιώσεις οι οποίες αποτελούν ενδείξεις της νόσου. Καμία γυναίκα δεν θα πρέπει να αμελεί την παρακολούθησή της από το γυναικολόγο της σε τακτά χρονικά διαστήματα.

 

Γυναικείο Σώμα & Κλιμακτήριος

Μείζον θέμα αυτής την ηλικία είναι η κλιμακτήριος. Η περίοδος αυτή ξεκινά σταδιακά και μπορεί στο μέσο ή στα τέλη της 4ης δεκαετίας της ζωής μας να εμφανιστεί με πολύ διακριτικά συμπτώματα. Στο σώμα μας συμβαίνει μια μείωση της παραγωγής οιστρογόνων. Kατ’ επέκταση μια διαταραχή των επιπέδων τους αλλά και άλλων ορμονών. Σημαντικό σύμπτωμα της κλιμακτηρίου είναι η ακανόνιστη έμμηνος ρύση.  Αυτό το σύμπτωμα συμβαίνει στο 90% των γυναικών κατά τη διάρκεια 4 χρόνων πριν την εμμηνόπαυση.

 

Το αποτέλεσμα αυτών των ορμονικών διαταραχών είναι ο προβληματικός ύπνος, οι εξάψεις και ευερεθιστότητα. Η περίοδος αυτή οδηγεί σταδιακά και στη μείωση των πιθανοτήτων τεκνοποίησης, κάτι που πολλές γυναίκες δυσκολεύονται να αποδεχθούν.

 

Γυναικείο Σώμα & Ορμονικές Διαταραχές

Παρατηρείται επίσης ότι μέσα από διάφορες ορμονικές διαταραχές πολλοί αδένες στο γυναικείο σώμα τροποποιούν τη λειτουργία τους. Η πιο σημαντική είναι ο θυρεοειδής αδένας, ο οποίος είναι και ένα από τα όργανα που επηρεάζει την καθημερινότητα είτε υπολειτουργώντας είτε υπερλειτουργώντας.

 

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα προβλήματα όπως η αύξηση ή και η απώλεια βάρους, η δυσφορία στο κρύο ή τη ζέστη και η εναλλαγή δυσκοιλιότητας – διάρροιας. Το πάγκρεας αντίστοιχα μειώνει την ικανότητά του μεταβολισμού της ινσουλίνης. Αποτέλεσμα αυτού είναι αρκετές φορές να αυξάνονται τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και να παρατηρείται η εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη.

 

Αναπόφευκτες είναι και οι αλλαγές που υφίσταται το γυναικείο δέρμα. Η ανεπάρκεια οιστρογόνων παίζει σημαντικό ρόλο σ’ αυτές τις αλλαγές. Ως αποτέλεσμα έχουμε την απώλεια του κολλαγόνου και τη μείωση του πάχους του δέρματος. Συνέπεια αυτού είναι και η εμφάνιση πολλών μικρών ρυτίδων.

 

Η Facemed αποτελεί για εμάς τις γυναίκες τον ιδανικό σύμμαχο στην καθημερινή μάχη που δίνουμε ενάντια στο χρόνο, κινούμενοι μαζί και πάντα με γνώμονα την υγεία του δέρματος και την κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν σε κάθε γυναίκα ξεχωριστά. Μπορούμε μαζί να πετύχουμε σπουδαία αποτελέσματα. Nα βελτιώσουμε την εξωτερική μας εμφάνιση, να διατηρήσουμε την υγεία του σώματος μας και να τονώσουμε την αυτοπεποίθησή μας.

γυναικείο σώμα