Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια χρόνια πάθηση που μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των γυναικών που πάσχουν από αυτό.
Είναι μια συνήθης πάθηση που αφορά όλες τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, ενώ η αιτία που προκαλεί την εμφάνιση του συνδρόμου, μέχρι σήμερα δεν είναι γνωστή.
Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να έχει ψυχολογικές επιπτώσεις στην γυναίκα, ενώ συχνά συσχετίζεται με την χρόνια κατάθλιψη!
Επίσης, τα κύρια συμπτώματα του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών, μπορεί να είναι κοινά με αυτά άλλων παθήσεων, οπότε ο γυναικολόγος, πρέπει να προσεγγίσει το θέμα με ιδιαίτερη προσοχή ελέγχοντας και αποκλείοντας κάθε πιθανό σενάριο.
Εφόσον, δεν γνωρίζουμε την αιτία που προκαλεί το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, δεν μπορούμε και να την θεραπεύσουμε.
Είναι ιδανικό, η ασθενής να έχει μια σχέση εμπιστοσύνης με τον γιατρό της, ώστε να μπορεί να εκπαιδευτεί ευκολότερα, να ζει με αυτό.
Απαραίτητες πρακτικές για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου, είναι:
Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, αυξάνει την λιπαρότητα στο δέρμα και ευνοεί την εμφάνιση κάποιων τύπων ακμής.
Δεν παρουσιάζουν όλες οι γυναίκες με το σύνδομο πολυκυστικών οωθηκών δυσκολία στη σύλληψη.Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη μιας εγκυμοσύνης, είναι η ωορρηξία. Αν μια γυναίκα που πάσχει από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, διαπιστώσει ότι δεν κάνει ωορρηξία τακτικά κάθε μήνα, είναι απαραίτητο να απευθυνθεί στον γυναικολόγο της. Με συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή και κάνοντας κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής της και στην διατροφή της, μπορεί να επιτευχθεί η ωορρηξία και τελικά η εγκυμοσύνη!
Η βασική λειτουργία της ινσουλίνης είναι να αποθηκεύει την γλυκόζη στα κύτταρα.
Όταν λοιπόν λέμε ότι κάποιος έχει αντίσταση στην ινσουλίνη, σημαίνει ότι τα κύτταρα του οργανισμού δεν ανταποκρίνονται σε αυτή τη λειτουργία της ινσουλίνης.
Όταν συμβαίνει αυτό τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα αυξάνονται και έτσι προκαλείται αυτόματα η παραγωγή ακόμα περισσότερες ινσουλίνης αφού το σώμα προσπαθεί να αποθηκεύσει τη γλυκόζη στα κύτταρα.
Αυτό, μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση του σακχαρώδους διαβήτη.