Διάρκεια Θεραπείας
30
Προτεινόμενες Συνεδρίες
2-3 φορές/ έτος
Η κολπίτιδα είναι μια φλεγμονή ή μόλυνση του κόλπου, δηλαδή μια λοίμωξη του κατώτερου γεννητικού συστήματος, από διάφορους μύκητες, βακτήρια, παράσιτα και σεξουαλικώς μεταδιδόμενους μικροοργανισμούς.
Η κολπίτιδα, πολλές φορές μπορεί να είναι ασυμπτωματική, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλεί τσούξιμο, φαγούρα ή άτυπες εκκρίσεις από τον κόλπο.
Η φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου, προστατεύει φυσικά τον κόλπο. Όταν αυτή διαταράσσεται, τότε υπάρχει αυξημένη ευαισθησία στις κολπίτιδες.
Διαβάστε επίσης...
Για την σωστή διάγνωση της κολπίτιδας, επιβάλλεται η επίσκεψη στον γυναικολόγο.
Η εξέταση διαρκεί περίπου 20 λεπτά και δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία.
Γίνεται λήψη του ιατρικού ιστορικού, και κατά την διαδικασία της γυναικολογικής εξέτασης γίνεται λήψη κολπικού υγρού.
Στη συνέχεια, γίνεται η καλλιέργεια του κολπικού υγρού για τον εντοπισμό του μικροοργανισμού που αποτελεί την αιτία της φλεγμονής.
Το είδος αλλά και η διάρκεια της αγωγής, εξαρτώνται από τον μικροοργανισμό που έχει προκαλέσει την φλεγμονή.
Η διάρκεια της μπορεί να κυμαίνεται από 1 ημέρα έως και 2 εβδομάδες, ανάλογα με την αιτιολογία.
Απαιτείται στοχευμένη θεραπεία για την κολπίτιδα, αφού μπορεί να οφείλεται σε πολλούς διαφορετικούς μικροοργανισμούς.
Επομένως, πρέπει να χορηγηθεί συγκεκριμένη αγωγή, στην οποία ο μικροοργανισμός που ευθύνεται για την κολπίτιδα θα είναι ευαίσθητος.
Τους καλοκαιρινούς μήνες, η θερμοκρασία, προκαλεί έντονη εφίδρωση και όταν αυτή συνδυάζεται με συνθετικά εσώρουχα ή πολύ στενά παντελόνια, η υγρασία στην ευαίσθητη περιοχή ευνοεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών που μπορεί να προκαλέσουν κολπίτιδα.
Για τον ίδιο λόγο, το μουσκεμένο μαγιό στο σώμα για πολλή ώρα θεωρείται επίσης ένας λόγος που το καλοκαίρι η κολπίτιδα εμφανίζεται συχνότερα.
Ναι. Η κολπίτιδα που προκαλείται από τα χλαμύδια, μπορεί να είναι ασυμπτωματική, επομένως αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να προκαλέσει φλεγμονώδη νόσο της πυέλου (Pelvic Inflammatory Disease, PID), με αποτέλεσμα την μείωση της γονιμότητας.
Την απάντηση στο ερώτημα αυτό μπορεί να σας την δώσει μόνο ο γυναικολόγος σας, ο οποίος ύστερα από την λήψη του ιατρικού ιστορικού και την πλήρης διάγνωση του περιστατικού σας, θα σας κατευθύνει και θα σας συνταγογραφήσει την κατάλληλη αγωγή για εσάς.