Οι ημικρανίες είναι ένα είδος πονοκεφάλου που καταγράφεται σε ανθρώπους σε κάθε σημείο της υφηλίου.
Τι είναι οι Ημικρανία;
Η ημικρανία δεν είναι απλώς ένας κακός πονοκέφαλος. Χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερη νόσος του εγκεφάλου, η οποία επηρεάζει τον γενικό πληθυσμό περισσότερο και από το κοινό κρυολόγημα Βρίσκεται δε, στην λίστα με τα εξουθενωτικά νοσήματα και αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά.
Ημικρανία: Κατηγορίες
Η ημικρανία ταξινομείται σύμφωνα με την International Headache Society σε 3 μεγάλες κατηγορίες:
Στις ημικρανίες χωρίς αύρα οι οποίες είναι επαναλαμβανόμενες κρίσεις ημικρανίας, μέτριας έως σοβαρής έντασης, οι οποίες διαρκούν από 4 έως 72 ώρες.
Στις ημικρανίες με αύρα, η οποία είναι ένα νευρολογικό σύνδρομο –με οπτικές διαταραχές, ζάλη, ίλιγγο, μούδιασμα- που προηγείται του πόνου και συνήθως υποχωρεί με την έναρξη του.
Στις χρόνιες ημικρανίες, οι οποίες παρουσιάζονται περισσότερες από 15 μέρες το μήνα.
«Η ημικρανία επηρεάζει περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως»Τι πυροδοτεί την Ημικρανία;
Ο μηχανισμός που προκαλεί την ημικρανία δεν έχει αποσαφηνιστεί. Ωστόσο υπάρχουν παράγοντες που την πυροδοτούν όπως:
Το στρες.
Οι ορμόνες.
Το αλκοόλ.
Οι αλλαγές του καιρού.
Τα έντονα φώτα, ο θόρυβος και οι οσμές.
Ποιους αφορούν οι Ημικρανίες;
Οι ημικρανίες μας αφορούν όλους. Σύμφωνα με διεθνείς στατιστικές η ημικρανία επηρεάζει περίπου το 12% του πληθυσμού, πλήττοντας περισσότερο τις γυναίκες, όπου είναι 3 φορές συχνότερη.
Ημικρανία: Διάγνωση
Το πλήρες ιατρικό ιστορικό, η φυσική και η νευρολογική εξέταση είναι αρκετά για να προχωρήσει στη διάγνωση της ημικρανίας ο ειδικός γιατρός.
Ο έλεγχος για την ημικρανία μπορεί να περιλαμβάνει και απεικονιστικές εξετάσεις, αξονική και μαγνητική τομογραφία, αν η κατάσταση είναι περίπλοκη ή γίνεται ξαφνικά σοβαρή.
Θεραπεία
Στόχος κάθε θεραπείας εναντίον της ημικρανίας είναι η ανακούφιση των συμπτωμάτων και η πρόληψη νέων επεισοδίων. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, οι διατροφικές αλλαγές κ.λπ., καθώς και η φαρμακευτική αγωγή, προληπτική ή για την ανακούφιση του πόνου, συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της ημικρανίας.
Το botox ως θεραπεία για την Ημικρανία
Η βοτουλινική τοξίνη, το γνωστό botox που χρησιμοποιείται από πλαστικούς χειρουργούς και δερματολόγους για την αντιμετώπιση των ρυτίδων έκφρασης, χρησιμοποιείται με την έγκριση των ευρωπαϊκών και των ελληνικών υγειονομικών αρχών και για την αντιμετώπιση της χρόνιας ημικρανίας (ημικρανία που διαρκεί περισσότερες από 15 ημέρες το μήνα). Πρόκειται για το ίδιο υλικό αλλά για διαφορετική θεραπεία που πραγματοποιείται από ειδικό γιατρό.
Το botox εγχέεται με πολύ λεπτές βελόνες σε συγκεκριμένα σημεία, υποδόρια ή στους μύες, στην περιοχή του κεφαλιού και το λαιμού. Η θεραπεία η οποία πραγματοποιείται υπό αυστηρή ιατρική επίβλεψη, μπορεί να μειώσει τη συχνότητα των ημικρανιών αλλά και την ένταση των συμπτωμάτων της.
Τι είναι ο Βρουξισμός;
Το γνωστό τρίξιμο ή σφίξιμο των δοντιών που γίνεται ασυναίσθητα κατά τη διάρκεια της μέρας, όταν είστε ξύπνιοι ή κατά τη διάρκεια της νύχτας περιγράφει τον επιστημονικό όρο βρουξισμό.
O βρουξισμός - τρίξιμο δοντιών, είναι ακούσια συμπεριφορά, ιδιαίτερα ενοχλητική, η οποία μπορεί επίσης να προκαλέσει σημαντικές βλάβες στα δόντια. Πολύ συχνά ο ασθενής δεν γνωρίζει ότι τρίζει τα δόντια του –ειδικά όταν αυτό συμβαίνει τη νύχτα.
Ποιούς αφορά το Τρίξιμο Δοντιών;
Το τρίξιμο δοντιών εμφανίζεται σε παιδιά και ενήλικες, άνδρες και γυναίκες. Είναι πιο συχνό στα παιδιά αλλά συνήθως υποχωρεί με την ενηλικίωση. Πρόκειται για συχνή παθολογική κατάσταση, η οποία υπολογίζεται ότι επηρεάζει ότι 10% των ενηλίκων και των 15% των παιδιών.
Τρίξιμο Δοντιών: Αίτια
Τα αίτια του βρουξισμού δεν είναι πλήρως κατανοητά. Εκτιμάται όμως ότι αποτελούν συνδυασμό φυσικών, ψυχολογικών και γενετικών παραγόντων. Το υπερβολικό άγχος, η συναισθηματική ένταση, όπως και ορισμένα φάρμακα ενοχοποιούνται για τον βρουξισμό, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι σε κάποιες περιπτώσεις οφείλεται σε προβλήματα λειτουργίας νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου.
Συμπτώματα Βρουξισμού
Τα συμπτώματα από το τρίξιμο δοντιών περιλαμβανουν:
Δόντια πεπλατυσμένα, ραγισμένα ή σπασμένα.
Δόντια με φθορές στο σμάλτο.
Αυξημένος πόνος ή ευαισθησία στα δόντια.
Πόνο στο σαγόνι.
Σφιγμένοι μύες στη γνάθο.
Πόνος που μοιάζει με πόνο στο αυτί.
Ζημιά στο εσωτερικό του μάγουλου από τη μάσηση.
Τρίξιμο Δοντιών: Διάγνωση
Η διάγνωση για το τρίξιμο δοντιών γίνεται κατά τη διάρκεια του τακτικού οδοντιατρικού ελέγχου, όπου ο οδοντίατρος μπορεί να εντοπίσει σημάδια που υποδηλώνουν ότι τρίζετε τα δόντια σας και αξιολογώντας την κατάσταση, θα κρίνει αν πρέπει να σας παραπέμψει για θεραπεία ή όχι.
Θεραπεία
Σε πολλές περιπτώσεις το τρίξιμο δοντιών δεν χρειάζεται θεραπεία. Σε σοβαρές περιπτώσεις ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί οδοντιατρική προσέγγιση όπως οι νάρθηκες η αναδιαμόρφωση των μασητικών επιφανειών. Επιπλέον η διαχείριση το άγχους και η αλλαγή της συμπεριφοράς μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του βρουξισμού.
Botox και Τρίξιμο Δοντιών
Σε σοβαρές περιπτώσεις βρουξισμού, το ενέσιμο botox φαίνεται ότι μπορεί να βοηθήσει όταν άλλες θεραπείες δεν αποδίδουν. Οι ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης Α, botox στους μασητήρες και στους κροταφιτες μύες, μπορούν να μειώσουν τα φαινόμενα βρουξισμό, καθώς και τον πόνο που προκαλεί.
«Η καλύτερη θεραπεία για το τρίξιμο δοντιών είναι πάντα εξατομικευμενη στον κάθε ασθενή»