Παγκόσμια Ημέρα Κατά του AIDS
«Equalize»
Τις ανισότητες που «φρενάρουν» το τέλος της επιδημίας του AIDS στον πλανήτη καλεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τις παγκόσμιες κυβερνήσεις και τους πολίτες, να αντιμετωπίσουν με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS.
Κάθε χρόνο η 1η Δεκεμβρίου είναι αφιερωμένη στους ανθρώπους που ζούν με τον ιό HIV αλλά και σε εκείνους που έχασαν τη ζωή τους από ασθένειες που σχετίζονται με το AIDS.
Με motto “equalize” o ΠΟΥ, καθώς και οι κορυφαίες διεθνείς οργανώσεις που ενώνουν τις δυνάμεις τους στον αγώνα εναντίον του AIDS, καλούν φέτος τους παγκόσμιους ηγέτες και τους πολίτες να αναγνωρίσουν και να αντιμετωπίσουν με τόλμη τις ανισότητες που εμποδίζουν την πρόοδο στον τερματισμό της πανδημίας.
Ακόμη απευθύνουν έκκληση, ώστε να έχουν πρόσβαση στις βασικές υπηρεσίες αντιμετώπισης του ιού HIV, όλες οι ομάδες πληθυσμού και ιδιαίτερα οι πιο ευαίσθητες όπως τα παιδιά αλλά και ειδικές ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό του AIDS.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS, τα τελευταία χρόνια η πρόοδος προς τους στόχους του AIDS έχει σταματήσει, οι πόροι έχουν συρρικνωθεί με αποτέλεσμα και οι ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.
«Ο διχασμός, η ανισότητα και η περιφρόνηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι μεταξύ των αποτυχιών που επέτρεψαν στον HIV να γίνει και να παραμείνει παγκόσμια κρίση υγείας»
Διαγνώσεις HIV στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα πάντως τα στατιστικά στοιχεία του ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας) για το δεκάμηνο του έτους που διανύουμε δείχνουν υποχώρηση των νέων διαγνώσεων, η οποία μάλιστα θεωρείται ως η μεγαλύτερη των τελευταίων 11 ετών.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η έκθεση του ΕΟΔΥ, έως την 31η Οκτωβρίου είχαν δηλωθεί 430 στον Οργανισμό εκ των οποίων τα 343 αφορούν άνδρες και τα 78 γυναίκες.
Περίπου 40 χρόνια μετά τον εντοπισμό των πρώτων ασθενών με Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας, το AIDS αποτελεί μια διαχειρίσιμη νόσο, ενώ η πρόκληση τώρα είναι να φτάσει η ανθρωπότητα στο τέρμα της πανδημίας.
«40 εκατομμύρια ζωές σε περίπου 40 χρόνια έχει στοιχίσει στην ανθρωπότητα ο ιός που προκαλεί το AIDS»
Τι είναι ο ΗΙV και το AIDS;
Ο ιός HIV είναι ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας, ο oποίος προσβάλλει το ανοσοποιητκό σύστημα του οργανισμού και συγκεκριμένα τα λευκά αιμοσφαίρια που ονομάζονται CD4.
Χωρίς την κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση μπορεί να οδηγήσει στο Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας - AIDS.
Διάγνωση
Η διάγνωση της HIV λοίμωξης γίνεται με ειδική εργαστηριακή εξέταση για την οποία απαιτείται απλή αιμοληψία. Η εξέταση εντοπίζει αντισώματα που παράγει ο οργανισμός έναντι του ιού. Η εξέταση για το συγκεκριμένο τεστ καλύπτεται αυστηρά από το ιατρικό απόρρητο.
Το HIV test πρέπει να γίνεται από ιατρο-νοσηλευτικό προσωπικό ή επαγγελματίες υγείας και να ανακοινώνεται από γιατρό.
Τρόποι Μετάδοσης του HIV-AIDS
Ο ιός HIV δεν μεταδίδεται με τη φυσική επαφή, όπως το άγγιγμα ή χειραψία, ούτε με το τσίμπημα εντόμων, ενώ επειδή δεν μπορεί να επιβιώσει στο νερό, δεν μεταδίδεται ούτε με το κολύμπι.
Ο ιός εφόσον κάποιος έχει μολυνθεί, βρίσκεται σε διαφορετικές συγκεντρώσεις στα ανθρώπινα βιολογικά υγρά απ όπου και μπορεί να μεταδοθεί.
Πιο συγκεκριμένα σε μεγάλες συγκεντρώσεις ο ιός HIV βρίσκεται:
- Στο αίμα.
- Στο σπέρμα.
- Στις κολπικές εκκρίσεις.
- Στο μητρικό γάλα.
Συμπτώματα HIV - AIDS
Ο ιός HIV του AIDS δεν προκαλεί πάντα και σε όλους συμπτώματα. Οι περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουν συμπτώματα από 2 έως 4 εβδομάδες μετά τη μόλυνση, τα οποία μπορεί να διαρκέσουν από μερικές μέρες έως μερικές εβδομάδες. Πρόκειται για συμπτώματα που μοιάζουν με εκείνα της γρίπης και συνήθως δεν είναι έντονα.
Υπάρχουν πάντως και άτομα που δεν παρουσιάσουν συμπτώματα. Ο μόνος σίγουρος τρόπος να γνωρίζει κανείς εάν έχει προσβληθεί από τον ιό του AIDS είναι οι εξετάσεις.
Αντιμετώπιση HIV
Προς το παρόν δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία ούτε εμβόλιο για τα άτομα που ζουν ή κινδυνεύουν από τον HIV, όμως με την κατάλληλη φροντίδα (αντιρετροϊκή θεραπεία ART) μπορεί να ελεγχθεί η μόλυνση και να προληφθεί η εξέλιξη της νόσου
Τα άτομα με HIV μπορούν να ζήσουν μια μακρά υγιή ζωή, καθώς και να προστατεύσουν τους συντρόφους τους.
Σήμερα η HIV λοίμωξη θεωρείται χρόνια νόσος αρκεί ο ασθενής να λαμβάνει συστηματικά τη θεραπεία του.
Στόχος το 95%
Ο στόχος για την παγκόσμια κοινότητα είναι τώρα το 95-95-95-95, δηλαδή να φτάσει η διάγνωση, η θεραπεία, η ιολογική κατάσταση και η ποιότητα ζωής στο 95% των ατόμων που ζουν με AIDS.
«Αν σήμερα κολλήσει κάποιος τον ιό HIV, θα είναι οροθετικός για ολόκληρη τη ζωή του»
Θεραπεία Πρόληψης PrEP
Η προφύλαξη πριν από την έκθεση που προσφέρει η θεραπεία PrEP (Pre Exposure Prophylaxis) άλλαξε τα δεδομένα στην κοινωνική πτυχή και στην πρόληψη του HIV. Αν λαμβάνεται σωστά η PreP θεραπεία περιορίζει σε ποσοστό 99% τον κίνδυνο να “κολλήσει” κανείς τον ιό HIV. Η θεραπεία που στην ουσία είναι ένα αντιρετροϊκό φάρμακο, αποτελείται από ένα χαπάκι δεν προστατεύει από άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, ούτε αποτρέπει την εγκυμοσύνη.