Σμηγματογόνος Κύστη
Aν ψηλαφίσετε ένα εξόγκωμα σε μέγεθος μπιζελιού ακόμη και μπάλας του γκολφ, το οποίο μετακινείται με ευκολία κάτω από το δέρμα σας, χωρίς να προκαλεί πόνο τότε είναι πιθανό να έχετε μια σμηγματογόνο κύστη.
Η σμηγματογόνος κύστη είναι γενικά καλοήθης και δεν προκαλεί προβλήματα, εκτός αν μολυνθεί.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο έλεγχος από τον δερματολόγο είναι απαραίτητος όπως και για κάθε κυστικό εξόγκωμα που εντοπίζετε στο σώμα σας.
Τι είναι η Σμηγματογόνος Κύστη;
Η σμηγματογόνος κύστη εμφανίζεται στο δέρμα σαν μικρό εξόγκωμα με υπόλευκο, κιτρινωπό χρώμα. Προέρχεται από τους σμηγματογόνους αδένες και αναπτύσσεται ακριβώς κάτω από το δέρμα σε πολύ αργούς ρυθμούς, ενώ το περιεχόμενο της αποτελείται από ένα παχύρευστο υγρό, μείγμα νεκρών κυττάρων και κερατίνης.
Η σμηγματογόνος κύστη μπορεί να παραμείνει σταθερή σε μέγεθος ή να εξελίσσεται σταδιακά. Συνήθως δεν είναι επικίνδυνη και πολύ σπάνια εξελίσσεται σε καρκινική βλάβη.
Δεν είναι τόσο συχνή όσο άλλες κατηγορίες κύστεων στο δέρμα και εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες, κυρίως όμως στους ενήλικες.
Σμηγματογόνος Κύστη & Αιτία
Η σμηγματογόνος κύστη δημιουργείται όταν κάποιος αδένας φράξει ή υποστεί βλάβη, κάτι που μπορεί ναι είναι τραυματισμού, μιας γρατζουνιάς ή κάποιας χειρουργικής πληγής ή ακμής στην περιοχή. Ακόμη μπορεί να δημιουργηθεί λόγω κακής διαμόρφωσης του σμηγματογόνου πόρου ή λόγω γενετικής προδιάθεσης.
Σμηγματογόνος Κύστη & Σημεία Εμφάνισης
Η σμηγματογόνος κύστη μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα, εκτός από τις παλάμες των χεριών και τα πέλματα των ποδιών.
Τα συνηθέστερα σημεία πάντως είναι:
- Το τριχωτό της κεφαλής.
- Το πίσω μέρος των αυτιών.
- Το στήθος.
- Η πλάτη.
- Η βουβωνική χώρα.
Σμηγματογόνος Κύστη στα Γεννητικά Όργανα
Οι σμηγματογόνες κύστεις μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα συμπεριλαμβανομένων και των γεννητικών οργάνων, του εφηβαίου, του πέους και του όσχεου.
Διάγνωση
Επειδή η σμηγματογόνος κύστη μπορεί να έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με άλλες δερματικές καταστάσεις, όπως το λίπωμα, η επίσκεψη στον δερματολόγο είναι απαραίτητη,
Η διάγνωση γίνεται συνήθως με την προσεκτική εξέταση και τη λήψη ιστορικού.
Ωστόσο αν ο γιατρός το κρίνει απαραίτητο μπορεί να συστήσει υπερηχογράφημα, βιοψία ή μαγνητική τομογραφία.
Αντιμετώπιση & Θεραπεία
Η θεραπεία της σμηγματοφόνου κύστης εξαρτάται από το μέγεθος της, από το αν προκαλεί πόνο ή αν υπάρχει κάποιο απόστημα.
Σε κάποιες περιπτώσεις ο γιατρός μπορεί να συστήσει φροντίδα στο σπίτι, να χορηγήσει αντιβίωση αν υπάρχει λοίμωξη ή να αντιμετωπίσει την κύστη χειρουργικά.
Εάν η κύστη είναι μικρή δεν πονάει ή βρίσκεται σε σημείο που δεν ενοχλεί ή δεν φαίνεται μπορείτε να την αγνοήσετε. Πολλές σμηγματογόνες κύστεις άλλωστε θα υποχωρήσουν από μόνες τους.
Αν, όμως το μέγεθος της αυξάνεται συνεχώς, έχει δημιουργηθεί στην περιοχή απόστημα, η σμηγματογόνος κύστη βρίσκεται σε σημείο που ενοχλεί αισθητικά και όχι μόνο, τότε μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί.
Η θεραπεία της σμηγματογόνου κύστης είναι η χειρουργική αφαίρεση, η οποία μπορεί να γίνει είτε με τομή και παροχέτευση, είτε με εκτομή , είτε με τη βοήθεια laser.
Η μέθοδος που γενικά προτείνεται, ειδικά στις μεγάλου μεγέθους κύστες, είναι η ριζική αφαίρεση, δηλαδή η αφαίρεση της σμηγματογόνου κύστης με το περίβλημα της και όχι η παρακέντηση της κύστης προκειμένου να μην υποστροπιάσει.
Η διαδικασία πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία στο χώρο του ιατρείου και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις υποχρεώσεις του.
Το αποτέλεσμα της αφαίρεσης της σμηγματογόνου κύστης,.εφόσον αφαιρεθεί ολόκληρη, είναι μόνιμο.
«Δεν πιέζουμε και δεν «σκάμε» τη σμηγματογόνο κύστη διότι η μόλυνση θα εξαπλωθεί και μπορεί να υποτροπιάσει»