Έχω εμφανίσει κάποια σπυράκια που μοιάζουν με κονδυλώματα. Πώς θα ξέρω αν είναι ή όχι;
Αν οι βλάβες που παρουσιάστηκαν, έχουν φαγούρα, πόνο ή πύον, τότε δεν πρόκειται για κονδυλώματα. Τα κονδυλώματα, δεν παρουσιάζουν φαγούρα και δεν μοιάζουν με σπυράκια όπως πολλοί άνθρωποι λανθασμένα πιστεύουν. Συνήθως γίνονται αντιληπτά μόνο με τις αισθήσεις της αφής και της όρασης ως αλλοιώσεις, αφού δεν προκαλούν πόνο. Ο καλύτερος τρόπος να καταλάβεις, αν έχεις κονδυλώματα ή όχι είναι να επισκεφτείς έναν Δερματολόγο - Αφροδισιολόγο. Και αυτό γιατί, οι βλάβες μπορεί να μην είναι κονδυλώματα αλλά να πρόκειται για συμπτώματα κάποιου άλλου σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος, ή φλεγμονής στην περιοχή.
Μπορώ να κολλήσω κονδυλώματα από τουαλέτα ή πισίνα;
Οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού, μέσω κοινής χρήσης τουαλέτας, είναι πολύ μικρές ,μιας και απαιτείται άμεση δερματική επαφή με την περιοχή που πάσχει.Επιπλέον ο HPV , είναι ιός που δεν επιβιώνει εκτός του ανθρώπινου σώματος.
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσω τα κονδυλώματα;
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η εξάχνωση με λέιζερ Co2 δηλαδή ο καυτηριασμός είναι η καλύτερη επιλογή. Και αυτό γιατί αντιμετωπίζει τα κονδυλώματα αποτελεσματικά χωρίς να χρειάζεται επανάληψη, παραμόνο αν εμφανιστούν καινούρια κονδυλώματα σε άλλα σημεία. Επιπλέον δεν αφήνει σημάδια στην περιοχή σε αντίθεση με κάποιους άλλους τρόπους αντιμετώπισης. Ωστόσο, ο κατάλληλος τρόπος αντιμετώπισης των κονδυλωμάτων καθορίζεται από τον Δερματολόγο - Αφροδισιολόγο, αφού πολλές φορές χρειάζεται συνδυασμός της θεραπείας που γίνεται στο ιατρείο, με φαρμακευτικά σκευάσματα και αλοιφές που θα πρέπει να εφαρμόζονται στο σπίτι.
Έχω διαγνωστεί στο παρελθόν με τον ιό HPV. Είναι αργά να κάνω το εμβόλιο τώρα;
Όχι. Το εμβόλιο μπορεί να προστατέψει από τα υπόλοιπα στελέχη του ιου.
Επιπλέον υπάρχει η πιθανότητα να επιβραδύνει ή ακόμα και να εμποδίσει την επανεμφάνιση των βλαβών, που προκαλούνται από το ήδη υπάρχον στέλεχος στο ανθρώπινο σώμα.
Έχω αντιμετωπίσει τα κονδυλώματα αλλά συνεχώς επανέρχονται. Τι να κάνω;
Η αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων χρειάζεται υπομονή αφού, μπορούν να εμφανιστούν ξανά ακόμα και μετά από χρόνια. Την επανεμφάνιση των κονδυλωμάτων μπορεί να επηρεάσει ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα ή η επαναμόλυνση από τον ιό. Θα πρέπει μετά την θεραπεία να αποφεύγονται οι σεξουαλικές επαφές για ένα διάστημα και αν υπάρχει μόνιμος σεξουαλικός σύντροφος, συστήνεται η εξέταση και εκείνου για πιθανή παρουσία κονδυλωμάτων.
Αφού το προφυλακτικό δεν μου προσφέρει πλήρη προστασία από τον HPV, γιατί να το χρησιμοποιήσω;
Το προφυλακτικό , μπορεί να προσφέρει προστασία μόνο στα/από τα σημεία που καλύπτει. Άρα έστω και σε αυτό το βαθμό μειώνει τις πιθανότητες μετάδοσης.
Επιπλέον, η χρήση προφυλακτικού επιβάλλεται, αφού προσφέρει προστασία από τα υπόλοιπα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες.
Πως μπορεί να έχετε ακούσει να τα αποκαλούν;
Σπυράκια στο κόλπο, ελιες στα γεννητικα οργανα, οξυτενή κονδυλώματα, κρεατοελιές στα γεννητικά όργανα, σκουρο χρωμα στα γεννητικα οργανα είναι κάποιες απο τις περιγραφές που μπορεί να έχετε ακούσει και να σας έχουν θέσει την υποψία πως μπορεί να έχετε εσείς ή ο/η συντροφός σας κονδυλώματα. Παρόλαυτα η διάγνωση δεν είναι πάντα εύκολη και χρειάζεται η εμπειρία του γιατρού κατα την κλινική εξέταση για να δώσει την απάντηση.
Πως κολλανε τα κονδυλωματα;
Ο ιός HPV μεταδίδεται με την άμεση επαφή με την περιοχή που παρουσιάζει βλάβη, με την σεξουαλική επαφή, κολπική, πρωκτική αλλά και στοματική, κατά τον τοκετό από την έγκυο στο νεογνό και με με σεξουαλικά βοηθήματα