Η γονόρροια, ή αλλιώς βλεννόρροια, είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, που οφείλεται στην μόλυνση από το βακτήριο του γονόκοκκου (Neisseria gonorrhoeae).
Αποτελεί ένα από τα πιο κοινά σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, που αφορά εξίσου τους άνδρες και τις γυναίκες.
Σε αρκετούς ανθρώπους, η γονόρροια δεν παρουσιάζει συμπτώματα, κάτι που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, αφού αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές και ανεπανόρθωτες βλάβες στον οργανισμό.
Η γονόρροια, πολλές φορές δεν εμφανίζει συμπτώματα και αυτό καθιστά την αντιμετώπισή της πιο δύσκολη.
Σε αρκετές όμως περιπτώσεις, τα συμπτώματα κάνουν την εμφάνισή τους 2-10 ημέρες μετά την μόλυνση από το βακτήριο του γονόκοκκου.
Για την σωστή διάγνωση της γονόρροιας, μπορούν να γίνουν εξετάσεις ανάλογα με το σημείο το οποίο παρουσιάζει συμπτώματα (γεννητικά όργανα, πρωκτός, στόμα).
Δείγματα που θα σταλούν για εξέταση λαμβάνονται από:
Σε αρκετές περιπτώσεις, η γονόρροια, συνοδεύεται από χλαμύδια, ένα άλλο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα με ήπια συμπτωματολογία.
Για τον λόγο αυτό, όταν γίνεται διάγνωση της γονόρροιας, ο ασθενής θα ήταν καλό να κάνει εξετάσεις και για τα υπόλοιπα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
Η αντιμετώπιση της γονόρροιας, τα τελευταία χρόνια είναι όλο και πιο δύσκολη, αφού έχει παρατηρηθεί πως κάποια στελέχη του γονόκοκκου, γίνονται ιδιαίτερα ανθεκτικά στις αντιβιώσεις.
Για το λόγο αυτό, η γονόρροια, μπορεί να αντιμετωπιστεί με την χορήγηση:
Το διάστημα αποχής από την σεξουαλική δραστηριότητα, θα καθοριστεί από τον γιατρό και πρέπει να τηρηθεί αυστηρά για αποφυγή μόλυνσης των συντρόφων.
Επιπλέον, είναι σημαντικό όταν γίνει η διάγνωση της γονόρροιας, ο ασθενείς να ενημερώσει όλους τους συντρόφους με τους οποίους είχε σεξουαλικές επαφές το τελευταίο διάστημα.
Η γονόρροια, προκαλείται από το βακτήριο του γονόκοκκου. Επομένως, η αντιμετώπισή της δεν εξασφαλίζει ανοσία σε μελλοντικές μολύνσεις. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να ακολουθούνται μέθοδοι πρόληψης για την γονόρροια και φυσικά για τα υπόλοιπα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
Οι καλύτεροι τρόποι πρόληψης είναι η χρήση προφυλακτικού σε κάθε μορφή σεξουαλικής επαφής, ο περιορισμός των σεξουαλικών συντρόφων και φυσικά ο τακτικός προληπτικός έλεγχος για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.