Τί είναι η ορθοσκόπηση;

Είναι η εξέταση του τελικού τμήματος του παχέος εντέρου (ορθό) με εύκαμπτο ενδοσκόπιο. Η εξέταση γίνεται σε κατακεκλιμένη θέση στο αριστερό πλάγιο με χρήση τοπικού αναισθητικού τζελ. Σε σπάνιες περιπτώσεις, όταν ο ασθενής δεν ανέχεται την εξέταση ή συνυπάρχουν νοσήματα που προκαλούν έντονο πόνο, η εξέταση γίνεται υπό μέθη.

 

Τί είναι η πρωκτοσκόπηση;

Είναι η εξέταση των 2-3 τελευταίων εκατοστών μεταξύ ορθού και του δερματος της περιπρωκτικής περιοχής. Η εξέταση γίνεται με το άκαμπτο πρωκτοσκόπιο που δίνει την δυνατότητα να εξεταστεί καλά η περιοχή και να εφαρμοστούν οι τοπικές θεραπείες. Η εξεταση γίνεται με χρήση τοπικού αναισθητικού. Όπως και η ορθοσκόπηση, στις περιπτώσεις που ο ασθενής δεν ανέχεται την εξέταση ή συνυπάρχουν νοσήματα που προκαλούν έντονο πόνο, η εξέταση μπορεί να γίνει υπό μέθη. 

 

Προετοιμασία;

Για να πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις και να εκτιμηθεί σωστά το τελικό τμήμα του εντέρου, είναι απαραίτητο να καθαριστεί από το περιεχόμενο. Αυτό γίνεται με έναν υποκλυσμό λίγο πριν την εξέταση.

 

Αντενδείξεις

Δεν υπάρχουν απόλυτες αντενδείξεις για μια διαγνωστική εξέταση όταν αυτή κρίνεται απαραίτητη από τον γιατρό. Σε περίπτωση πρόσφατης χειρουργικής επέμβασης στην περιοχή θα πρέπει να παρέλθει ένα χρονικό διάστημα για να δωθεί χρόνος στην επούλωση. 

 

Αποτελέσματα και θεραπευτικές δυνατότητες κατά την εξέταση

Με την ορθοσκόπηση είναι δυνατόν να εκτιμηθεί ο βλεννογόνος του τελικού τμήματος του παχέος εντέρου καθώς και ο πρωκτικός σωλήνας.

Η πρωκτοσκόπηση εξετάζει μόνο τα 2-3 τελευταία εκατοστά.

Για την καλύτερη εκτίμηση της έκτασης της HPV λοίμωξης, γίνεται χρήση οξικού οξέος το οποίο χρωματίζει λευκές τις βλάβες.

Ανάλογα με τα ευρήματα είναι δυνατόν να ληφθούν και βιοψίες από τις ύποπτες περιοχές που θα σταλούν για παθολογοανατομική εκτίμηση και ταυτοποίηση του στελέχους του ιού.

Ο καλύτερος τρόπος θεραπείας των κονδυλωμάτων είναι ο καυτηριασμός με Laser ή ΑPC (Argon Plasma Coagulation).

 

Τί κάνω μετά;

Μετά την διαγνωστική ορθοσιγμοειδοσκόπηση ο ασθενής μπορεί να συνεχίσει κανονικά όλες τις δραστηριότητες του. Αν εφαρμοστεί κάποια θεραπεία τότε θα ακολουθήσουν συγκεκριμένες οδηγίες φροντίδας της περιοχής οι οποίες όμως κατά κανόνα δεν επηρεάζουν την καθημερινότητα.

Σε περίπτωση που η εξέταση έγινε υπό μέθη δεν επιτρέπεται η οδήγηση για 24 ώρες.

 

Πότε πρέπει να την επαναλάβω

Η επανάληψη της εξέτασης εξαρτάται από την έκταση της HPV λοίμωξης και την θεραπεία που εφαρμόστηκε. Κατά κανόνα μετά από μια θεραπευτική συνεδρία πρέπει να γίνεται επανέλεγχος σε 4-6 εβδομάδες για να επιβεβαιωθεί το καλό αποτέλεσμα και να προληφθούν τυχών υποτροπές. Μετά από επιτυχημένη θεραπεία ακολουθεί επανέλεγχος στους 6 μήνες είτε με επανάληψη της εξέτασης είτε με λήψη τεστ Παπανικολάου. Ανάλογα με τα ευρήματα καταστρώνουμε μαζί το πλάνο επανελέγχου σας.

Μάθε περισσότερα: Κονδυλώματα

Ορθοσκόπηση πρωκτοσκόπηση έλεγχος εξέταση κονδυλώματα HPV εμβόλιο πρόληψη αντιμετώπιση θεραπεία κάπνισμα άντρες γυναίκες