Πολύ μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, χρησιμοποιεί αντισηπτικά καθημερινά και πολλές φορές μέσα στη διάρκεια της ημέρας, λόγω της πρωτόγνωρης κατάστασης που βιώνουμε.
Τα έχουμε πάντα μαζί μας σε πολλές διαφορετικές μορφές, ώστε να νιώθουμε ασφάλεια διατηρώντας τα χέρια μας και τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθαρά.
Ωστόσο, ξέρουμε κατά πόσο αυτή η πρακτική μας ωφελεί ή μας βλάπτει;
Σε περιπτώσεις που γίνεται κατάχρηση των αντισηπτικών, μπορεί να προκληθούν κάποιες βλάβες, ιδιαίτερα σε όσους έχουν ευαίσθητο δέρμα.
Γενικότερα μπορεί να παρουσιαστεί:
- Ερεθιστική δερματίτιδα
- Αλλεργική δερματίτιδα
Οι εκδηλώσεις αυτές μπορεί να είναι από ήπιες έως πολύ σοβαρές.
Οι συχνότερες μπορεί να είναι:
- Ερυθρότητα
- Κνησμός
- Απολέπιση
- Ρωγμές
- Τραυματισμοί
- Πόνος
Ας δούμε λοιπόν κάποιους τρόπους για πιο σωστή χρήση των αντισηπτικών.
Δεν χρησιμοποιούμε αντισηπτικό συνέχεια. Περίπου 4 -5 φορές την ημέρα είναι αρκετές ανάλογα βέβαια και με τις δραστηριότητές μας.
Οι ενυδατικές κρέμες χεριών θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε αντίστοιχο βαθμό με αυτόν των αντισηπτικών.
Μεγάλη σημασία έχει η προσεκτική ανάγνωση των οδηγιών χρήσης που αναγράφονται στη συσκευασία, ενώ θα πρέπει να τις ακολουθούμε πιστά.
Τα αντισηπτικά, πρέπει να φυλάσσονται μακριά από ζέστη και υγρασία και σε θερμοκρασία δωματίου. Επιπλέον τα καπάκια πρέπει να είναι σφιχτά κλεισμένα.
Σε περίπτωση που δεν βρίσκουμε στην αγορά διαθέσιμα αντισηπτικά χεριών, δεν χρησιμοποιούμε το φωτιστικό οινόπνευμα ή το οξυζενέ σαν υποκατάστατο. Και αυτό γιατί, υπάρχει κίνδυνος εγκαύματος ή σοβαρού δερματικού ερεθισμού.
Τα προϊόντα αυτά επιβάλλεται να φυλάσσονται μακριά από παιδιά, αφού υπάρχει κίνδυνος κατάποσης, διακυβεύοντας έτσι την υγεία τους.
Θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση αντισηπτικών σε μεγάλη έκταση του σώματος και θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη πως τα αλκοολούχα αντισηπτικά είναι εύφλεκτα. Για το λόγο αυτό, δεν θα πρέπει να τα χρησιμοποιούμε δίπλα σε φωτιά, αλλά ούτε να ανάβουμε τσιγάρο πριν στεγνώσει καλά στα χέρια μας.
Τα γάντια που διαλέγουμε θα πρέπει να είναι αρκετά ελαστικά και όταν καθαρίζουμε χρησιμοποιώντας χλωρίνη, ανοίγουμε όλα τα παράθυρα και το ιδανικό θα ήταν να χρησιμοποιούμε μάσκα. Μιας και αυτό όμως δεν συνηθίζεται, καλό είναι να προσέχουμε στον χειρισμό της χλωρίνης για να μην πεταχτούν σταγόνες στο πρόσωπο μας.
Τέλος, να ξεκαθαρίσουμε πως ο καλύτερος τρόπος καθαρισμού των χεριών μας και ο πιο φιλικός προς το δέρμα, είναι το πλύσιμο με νερό και σαπούνι. Δεν θα πρέπει να τον αντικαθιστούμε λοιπόν, με την χρήση αλκοολούχων αντισηπτικών.
Bonus tip #Νο1:Η χλωρίνη καθίσταται αναποτελεσματική όταν αναμιγνύεται με ζεστό νερό! Επομένως, την συνδυάζουμε πάντα με κρύο νερό.
Bonus tip #Νο2:Αν η φύση της εργασίας μας είναι τέτοια που μας αναγκάζει να πρέπει να απολυμαίνουμε συχνά τα χέρια μας, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε γάντια και να εφαρμόζουμε το αντισηπτικό σε αυτά αντί για το δέρμα των χεριών μας. Φυσικά θα πρέπει να ανανεώνουμε και τα γάντια κάθε φορά που φθείρονται.
Θα είμαστε στο πλευρό σας ως δερματολόγοι για οποιοδήποτε δερματολογικό θέμα μπορεί να προκύψει σε όλο αυτό το διάστημα.