Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη και μία από τις πλέον θανατηφόρες κακοήθειες για το γυναικείο φύλο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τον χαρακτηρίζει ως τον πλέον διαδεδομένο καρκίνο στον κόσμο.
Αφορά όλες τις γυναίκες, σε κάθε γωνιά της γης, σε οποιαδήποτε ηλικία μετά την εφηβεία, ενώ μέχρι σήμερα η έγκαιρη διάγνωση παραμένει το ισχυρότερο «όπλο» στην αντιμετώπιση της νόσου.
Ο όρος καρκίνος του μαστού αναφέρεται στην ανάπτυξη κακοήθους όγκου στην ευρύτερη περιοχή του στήθους. Η ασθένεια οφείλεται στην ανεξέλεγκτη ανάπτυξη παθολογικών κυττάρων, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να επεκταθούν σε γειτονικούς ιστούς.
Ο καρκίνος του μαστού δεν είναι ασθένεια μεταδοτική ή μολυσματική όπως για παράδειγμα ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας που συνδέεται με τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).
Η νόσος μπορεί να ξεκινά από διάφορα σημεία του μαστού. Μία από τις πιο συνηθισμένες μορφές του καρκίνου του μαστού ξεκινά από τους αγωγούς γάλακτος (καρκίνωμα του πόρου).
Ένας ακόμη τύπος καρκίνου του μαστού είναι το λοβιακό καρκίνωμα, το οποίο ξεκινά στους λοβούς του αδενικού ιστού του μαστού, τα σημεία όπου παράγεται το μητρικό γάλα. Οι περισσότεροι τύποι καρκίνου του μαστού ξεκινούν από τους αγωγούς ή από τους λοβούς.
Το πρώτο σύμπτωμα που παρατηρούν συνήθως οι γυναίκες οι οποίες πάσχουν από καρκίνο του μαστού είναι ένα εξόγκωμα στο στήθος. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να απευθυνθούν άμεσα στον γιατρό τους, όπως επίσης και αν παρατηρήσουν:
Διαβάστε επίσης...
Τα ακριβή αίτια για την εμφάνιση καρκίνου μαστού δεν είναι γνωστά. Ωστόσο υπάρχουν παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τις πιθανότητες δημιουργίας καρκίνου του μαστού όπως
Ρόλο κλειδί στη θεραπεία και στην εξέλιξη του καρκίνουμαστού αποτελεί η έγκαιρη διάγνωση, η οποία ξεκινά με την κλινική εξέταση στο ιατρείο.
Η σημαντικότερη εξέταση για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού παραμένει σήμερα η μαστογραφία, η οποία μπορεί να είναι:
Ανάλογα με το ιατρικό ιστορικό και τα ευρήματα της μαστογραφίας, ο γιατρός μπορεί να συστήσει επιπλέον εξετάσεις όπως η βιοψία και η μαγνητική τομογραφία.
Σε γυναίκες κάτω των 40 ετών, οι οποίες δεν έχουν ξεκινήσει μαστογραφικό έλεγχο οι ειδικοί συνιστούν το υπερηχογράφημα μαστών, το οποίο αποτελεί σημαντική εξέταση και για γυναίκες με πυκνό μαστό ως συμπληρωματική της μαστογραφίας.
Η γενική χειρούργος μας θα μελετήσει το ιατρικό ιστορικό σας και θα σας καθοδηγήσει για το πότε και πόσο συχνά πρέπει να υποβαλεστε σε μαστογραφία
Στην περίπτωση διάγνωσης καρκίνου του μαστού, κύριο μέλημα του γιατρού είναι να καθορίσει το στάδιο της νόσου, δηλαδή πόσο αυτή έχει προχωρήσει, γεγονός που θα συμβάλλει και στην επιλογή της θεραπευτικής αντιμετώπισης.
Καθένα από τα 5 στάδια του καρκίνου χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένους παράγοντες όπως το μέγεθος, η εξάπλωση σε παρακείμενους ιστούς κ.λπ.
Τα στάδια 0 και 1 χαρακτηρίζονται ως πρώιμα στάδια, όπου ο καρκίνος θεραπεύεται αποτελεσματικά.
Στο 2ο στάδιο ο καρκίνος περιορίζεται στο στήθος και πιθανώς στους μασχαλιαίους λεμφαδένες.
Στο 3ο στάδιο ο καρκίνος του μαστού έχει προχωρήσει και μπορεί να έχει επηρεάσει λεμφαδένες και μύες.
Στο 4ο στάδιο ο καρκίνος είναι μεταστατικός και έχει προχωρήσει και σε άλλα όργανα του σώματος.
Όταν η νόσος εντοπιστεί έγκαιρα, η θεραπεία μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, επιτυγχάνοντας ποσοστά επιβίωσης που ξεπερνούν το 90% και ακόμη υψηλότερα.
Η θεραπευτική αντιμετώπιση συνιστάται γενικά σε χειρουργική επέμβαση και ακτινοθεραπεία για τον έλεγχο της νόσου στον μαστό, στους λεμφαδένες και στη γύρω περιοχή. Παράλληλα τα αντικαρκινικά φάρμακα (από το στόμα ή ενδοφλέβια) στοχεύουν στον περιορισμό της εξάπλωσης του καρκίνου μαστού(μετάσταση).
Η γενική χειρουργός θα σας ενημερώσει σχετικά με τις θεραπευτικές επιλογές που υπάρχουν για κάθε περίπτωση.