Facebook Pixel
Για τη σωστή διάγνωση των κονδυλωμάτων, υπάρχουν κάποιες εξετάσεις τις οποίες μπορούμε να πραγματοποιήσουμε, ανάλογα με το σημείο που θέλουμε να ελέγξουμε.

Αυτοεξέταση

Η αυτοεξέταση, είναι πολύ σημαντική για την πρώιμη ανεύρεση αλλαγών στο σώμα μας. 

Συνήθως τα κονδυλώματα κάποιος τα καταλαβαίνει όταν ψηλαφίσει την περιοχή αφού δεν προκαλούν φαγούρα ή πόνο.

Για περιοχές που είναι πιο δύσκολο να έχουμε καθαρή εικόνα, όπως είναι η περιοχή γύρω από τον πρωκτό, εκτός από τον καθρέφτη, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και την βοήθεια του σεξουαλικού μας συντρόφου. 

Σε ότι αφορά την αυτοεξέταση στην περιοχή του πρωκτού, δεν πρέπει να παραλείπουμε τον έλεγχο και των πρώτων 2-3 εκατοστών του πρωκτικού καναλιού και να μην περιοριζόμαστε μόνο στον εξωτερικό έλεγχο.

συμβουλή για την εξέταση και τη διάγνωση κονδυλωμάτων
Κανείς δεν γνωρίζει την περιοχή των γεννητικών οργάνων του σώματός μας, καλύτερα από εμάς τους ίδιους! Για το λόγο αυτό, η  αυτοεξέταση είναι καλό να γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
έλεγχος γεννητικών οργάνων

Ελεγχος γεννητικών οργάνων

Ο έλεγχος των γεννητικών οργάνων, εξωτερικά μπορεί να γίνει και στα δύο φύλα από εξειδικευμένο Δερματολόγο - Αφροδισιολόγο, ο οποίος θα πραγματοποιήσει μια καθολική εξέταση της περιοχής, για ανεύρεση βλαβών που οφείλονται στον ιό HPV, καθώς και τη διαφοροδιάγνωση τους, από άλλα μορφώματα που πιθανόν να μας προκαλούν σύγχυση.

Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα λήψης δείγματος της βλάβης, που μπορεί να αποσταλεί στο εργαστήριο για περισσότερες εξετάσεις.


Δρ. Μπανταβάνος Απόστολος

Ρωτήστε τον γιατρό

Δρ. Μπανταβάνος Απόστολος
Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος

210 69 29 999

εξέταση και έλεγχος των γεννητικών οργάνων στην γυναίκα για κονδυλώματα

Εξέταση γεννητικών οργάνων (Γυναίκα)


γυναικολογική εξέταση για κονδυλώματα
Γυναικολογική εξέταση

Η εξέταση για ανεύρεση κονδυλωμάτων, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά στις γυναίκες, μπορεί φυσικά να γίνει από τον γυναικολόγο.

Μια γενική γυναικολογική εξέταση, είναι το πρώτο βήμα για τον εντοπισμό πιθανών βλαβών, και τη δημιουργία πλάνου για την αντιμετώπισή τους.


τεστ Παπανικολάου για την διάγνωση κονδυλωμάτων
Τεστ Παπανικολάου

Το Τεστ Παπανικολάου, είναι μια κυτταρολογική εξέταση, με την οποία μπορούν να εντοπιστούν κυτταρικές αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας, οι οποίες μπορεί να προκαλούνται από την ύπαρξη του ιού HPV στον οργανισμό.

Επιπλέον, με το τεστ Παπανικολάου υγρής φάσης, μπορεί να γίνει και εξέταση HPV-DNA test, με την οποία είναι εφικτό να αναγνωριστεί ο υπότυπος του ιού, στον οποίο οφείλεται η λοίμωξη.

Ο ιός HPV είναι γνωστό, πως μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, όμως το τεστ ΠΑΠ, είναι ο καλύτερος σύμμαχος της γυναίκας σε ότι αφορά την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση μιας τέτοιας κατάστασης.

Μάθε περισσότερα 

Κολποσκόπηση για την διάγνωση των κονδυλωμάτων
Κολποσκόπηση

Συνήθως η κολποσκόπηση, είναι το επόμενο βήμα μετά το τεστ Παπανικολάου, αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επιβεβαιώσει τα αποτελέσματα του τεστ.

Με την κολποσκόπηση γίνεται έλεγχος του κατώτερου γεννητικού συστήματος της γυναίκας με τη χρήση ειδικού μικροσκοπίου.

Με τον τρόπο αυτό, μπορούμε να εντοπίσουμε την περιοχή που παρουσιάζει βλάβες, να πάρουμε δείγμα για βιοψία και να επέμβουμε θεραπευτικά εφόσον κρίνεται απαραίτητο.


εξέταση και έλεγχος στον άντρα για κονδυλώματα

Εξέταση γεννητικών οργάνων (Άνδρας)

Για τους άνδρες, ο έλεγχος των γεννητικών οργάνων μπορεί να γίνει από Δερματολόγο - Αφροδισιολόγο, σε όλη την επιφάνεια της βουβωνικής περιοχής, το όσχεο αλλά και την περιπρωκτική περιοχή.

Οι συχνότερες περιοχές εντόπισης των κονδυλωμάτων στα γεννητικά όργανα στους άντρες είναι εμφανείς, με το σώμα και την βάλανο του πέους να κάνουν εύκολη τη διάγνωση. Υπάρχουν όμως και αρκετές περιπτώσεις που μπορεί να βρίσκονται στις βουβωνικές περιοχές στο περίνεο (περιοχή ανάμεσα στους όρχεις και τον πρωκτό), μπορεί να καλύπτονται και από τριχοφυΐα στην περιοχή, συνθήκες που κάνουν τη διάγνωση δυσχερέστερη.


συμβουλή γιατρού για την διάγνωση των κονδυλωμάτων
Doctor's tip: Δεν υπάρχουν περιοχές ταμπού και για τον άντρα. Τα κονδυλώματα μπορεί να μεταδοθούν σε όλη τη περιγεννητική περιοχή είτε με σεξουαλικές πρακτικές είτε με το ξύρισμα.
έλεγχος πρωκτού για τη διάγνωση των κονδυλωμάτων

Έλεγχος πρωκτού- Ορθού


Πρωκτοσκόπηση

Η πρωκτοσκόπηση, είναι κατάλληλη εξέταση και για τα δύο φύλλα και πραγματοποιείται με την χρήση πρωκτοσκοπίου.

Πρόκειται για έναν μικρό, συνήθως πλαστικό σωλήνα, ο οποίος εισάγεται στον πρωκτό και με την βοήθεια φωτεινής πηγής, γίνεται η εξέταση ολόκληρου του πρωκτικού καναλιού για ύπαρξη βλαβών. Σε περίπτωση που ο γιατρός εντοπίσει κάτι, υπάρχει η δυνατότητα να ληφθεί δείγμα ιστού, το οποίο θα πραγματοποιηθεί παθολόγοανατομικη εξέταση. Έπισης κατά την πρωκτοσκόπηση μπορεί να πραγματοποιήθει και αντιμετώπιση των βλαβών που ανευρέθησαν συχνότερα με Co2 laser.

Πρωκτοσκόπηση - Ορθοσκόπηση
Πρωκτικό τεστ Παπανικολάου (anal pap test)

Το anal test Pap, είναι αντίστοιχο του κλασικού τεστ Παπανικολάου. 

Περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός βαμβακοφόρου στυλεού στο πρωκτικό κανάλι, όπου με την περιστροφή του, γίνεται λήψη δείγματος από τα τοιχώματα. 

Το δείγμα αποστέλλεται στο εργαστήριο όπου γίνεται ανάλυση για τον εντοπισμό της αιτίας που παρουσιάστηκε η βλάβη, ενώ σε περίπτωση που αυτή οφείλεται σε HPV λοίμωξη, μπορεί να μας δώσει και τον υπότυπο του ιού.

Anal Test pap
Ορθοσιγμοειδοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας(HRA)

Πρόκειται για μια εξειδικευμένη τεχνική , αντίστοιχη με αυτή της κολποσκόπησης.

Με την χρήση μικροσκοπίου, εξετάζεται το πρωκτικό κανάλι, για τον εντοπισμό περιοχών που παρουσιάζουν βλάβες

Σε περίπτωση ανεύρεσης βλάβης, γίνεται λήψη δείγματος, το οποίο αποστέλλεται για βιοψία.

Η H.R.A. – High Resolution Anoscopy, είναι σε θέση να ανιχνεύσει μεγαλύτερο αριθμό ανωμαλιών από το τεστ Παπανικολάου, αλλά είναι αρκετά άβολο, χρονοβόρο και δαπανηρό.


έλεγχος και εξέταση του στόματος για εντοπισμό και διάγνωση κονδυλωμάτων

Έλεγχος στοματοφάρυγγα

Γίνεται έλεγχος του στοματοφάρυγγα, με τη δυνατότητα να ληφθεί επίχρισμα αντίστοιχο με αυτό του τεστ ΠΑΠ, το οποίο θα εξεταστεί περαιτέρω στο εργαστήριο. 

Ανάλογα, με το αποτέλεσμα της εργαστηριακής εξέτασης του δείγματος, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε την κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση των βλαβών, ή να προγραμματιστεί ραντεβού επανελέγχου.

Οξυτενή κονδυλώματα