Τα οξυτενή κονδυλώματα (ΟΚ) της στοματικής κοιλότητας είναι μια ιογενής προκαλούμενη υπερπλασία του επιθηλίου της στοματικής κοιλότητας, συνηθέστερα από έναν ή περισσότερους HPV τύπους ιών 2,6,11,53 και 54. Παρόλα αυτά αυξημένου κινδύνου HPV τύποι ιών 16,18 και 31μπορεί να είναι παρόντες.

Τα οξυτενή κονδυλώματα θεωρούνται σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ). Σε περίπτωση που ανευρίσκονται σε παιδιά σε συνδυασμό με ΟΚ των γεννητικών οργάνων υπάρχει ένδειξη σεξουαλικής κακοποίησης .

Επίσης υπάρχει  και η καθετη μετάδοση από τη μητέρα στο παιδί κατά τη διάρκεια της γέννας αλλά τα ποσοστά μετάδοσης ποικίλουν ευρέως .Δεν είναι απίθανη η συνύπαρξη ΟΚ στοματικής κοιλότητας και γεννητικών οργάνων .

Η περίοδος επώασης για τα κονδυλώματα της στοματικής κοιλότητας είναι 1-3 μήνες από τη στιγμή της σεξουαλικής επαφής.

 

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Τα Οξυτενή Κονδυλώματα διαγιγνώσκονται συνήθως σε εφήβους και νέους ενήλικες, όμως όλες οι ηλικίες είναι ευάλωτες σε HPV λοίμωξη. Συνήθως εντοπίζονται στο βλενογόννο των χειλέων , μαλθακή υπερώα και χαλινό της γλώσσας.

Το τυπικό ΟΚ στοματικής κοιλότητας είναι άμισχη , ροζ χρώματος, καλά περιγεγραμμένη, ανώδυνη ,εξωφυτική μάζα με αμβλείες κοντές προσεκβολές. Τα ΟΚ τείνουν να είναι μεγαλύτερα από τα θηλώματα με μέσο μέγεθος 1-1,5cm.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ – Οξυτενή Κονδυλώματα

Τα ΟΚ στόματος συνήθως θεραπεύονται με χειρουργική εκτομή. Η χρήση laser είναι αμφιλεγόμενη λόγω του κινδύνου αερογενούς διασποράς του ιούκατά την εξάχνωση των βλαβών.

Ασχέτως της μεθόδου που θα χρησιμοποιηθεί η θεραπεία των ΟΚ στοματικής κοιλότητας πρέπει να πραγματοποιείται γιατι το άτομο είναι μεταδοτικό και μπορεί τόσο να επεκταθεί η λοίμωξη σε άλλα σημεία του στοματικού βλενογόννου μέσω αυτοενοφθαλμισμού όσο και σε άλλα άτομα μέσω σεξουαλικής επαφής.

Σε αντίθεση με την πρωκτογεννητική περιοχή η λοίμωξη με τους HPV 16 και 18 δεν φαίνεται να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ακανθοκυτταρικού καρκινώματος.

Μάθε περισσότερα : Θεραπεία κονδυλωμάτων

οξυτενή κονδυλωματα στόμα άντρας γυναίκα κάπνισμα HPV εμβόλιο θεραπεία αντιμετώπιση