Ποιες είναι οι αιτίες που προκαλούν κυτταρίτιδα:

Είναι μια πραγματικότητα πως οι γυναίκες έχουμε προδιάθεση ορμονική στην κυτταρίτιδα, εκτός από την προδιάθεση έρχονται να προστεθούν επίσης και άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες όπως: ο καθιστικός τρόπος ζωής, η κακή διατροφή , το στρές , η δυσκοιλιότητα, η δυσλειτουργία κυκλοφορικού και λεμφικού συστήματος.

Η κυτταρίτιδα εντοπίζεται συνήθως στους μηρούς, γλουτούς, κοιλιά, έσω επιφάνεια γόνατος και έξω επιφάνεια χεριών. Ο μηχανισμός της δημιουργίας της γνωστής όψης φλούδας του πορτοκαλιού στο δέρμα οφείλεται τόσο στην διόγκωση των λιποκυττάρων , όσο και στην κατακράτηση υγρού των ιστών και τοξινών στον υποδόριο συνδετικό ιστό.

Εδώ θα ήθελα κατά τη φάση της διάγνωσης να γίνει προσεκτική διαφορική διάγνωση σε όσο αφορά την επιδερμική χαλάρωση, η οποία πολλές φορές μας δίνει την ίδια εικόνα, αλλά οφείλεται σε χαλάρωση του δέρματος, που συμβαίνει συνήθως είτε με την ηλικία, είτε λόγω απώλειας βάρους, είτε μετά από εγκυμοσύνη, και αυτό διότι η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι εντελώς διαφορετική.

Πρέπει επίσης, να είμαστε πολύ προσεκτικοί στον διαχωρισμό του τύπου της κυτταρίτιδας (χρόνια, μαλακιά, σκληρή, οιδηματώδης κ.λ.π), γιατί και σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται το ανάλογο θεραπευτικό πλάνο.

Η αντιμετώπιση:

  • Αντιμετώπιση τυχόν επιβαρυντικών προβλημάτων υγείας (π.χ. δυσλειτουργία του θυροειδή).
  •  Σωστή διατροφή.

Εδώ θα πρέπει να είμαι σαφής ότι δεν χρειάζεται δίαιτα αλλά σωστή διατροφή. Αντικαταστήστε το γρήγορο και έτοιμο φαγητό με σαλάτες, φρούτα, ψωμί ολικής αλέσεως , κοτόπουλο, ψάρι, αυγό, γαλακτοκομικά μέτρια αποβουτυρωμένα, κόκκινο κρέας δυο περίπου φορές την εβδομάδα, όσπρια, λίγους άψητους και ανάλατους ξηρούς καρπούς.

Επίσης να εξηγήσουμε ότι η παντελής έλλειψη λιπαρών συστατικών στην διατροφή, δημιουργεί έλλειψη λιποδιαλυτών βιταμινών και άλλων σημαντικών στοιχείων που βρίσκονται στο λίπος και είναι απαραίτητα για την υγεία μας. Απλώς αποφύγετε τα τηγανητά και τις υπερβολές και είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνουμε την τροφή μας σε περισσότερα και μικρά γεύματα, γι’ αυτό καθιερώστε ένα φρούτο ή λίγους ξηρούς καρπούς ανάμεσα στα γεύματά σας.

Ο ρόλος της άσκησης:

Υιοθετήστε τη δράση αντί της καθιστικής ζωής, στο μέτρο που σας επιτρέπει ο τρόπος ζωής σας. Ανεβείτε τις σκάλες, μην πάρετε το ασανσέρ, χρησιμοποιείστε το ποδήλατο όπου μπορείτε, υιοθετήστε κάθε Σαββατοκύριακο περπάτημα σε ένα καθαρό περιβάλλον, αργό, ρυθμικό, συνεχές, έτσι που να προφταίνει ο οργανισμός σας να αποβάλλει τις τοξίνες για την καλύτερη αιμάτωση και οξυγόνωση.

Εάν είστε απ’ τις τυχερές που έχετε τον χρόνο να προσφέρετε στον εαυτό σας 2-3 φορές την εβδομάδα γυμναστική, κολύμπι ή χορό, τότε έχετε το ιδανικό πρόγραμμα για σωματική και ψυχική ευεξία.

Το δεύτερο σκέλος έχει να κάνει με το τι μπορεί να της προσφέρει σήμερα η επιστήμη και ευτυχώς είναι αρκετά:

  • Το κλασικό μασάζ , το οποίο πρέπει να είναι βαθύ, ρυθμικό, χαλαρωτικό, να μην τραυματίζει και σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται πόνος και μελανιές.
  • Αποτοξινωτικές θεραπείες με ειδικά άλατα και μάσκες που περιέχουν συστατικά όπως φύκια, καφεϊνη, πράσινο τσαϊ.
  • Ιδανική θεραπεία είναι το υδρομασάζ σε ειδική συσκευή που περιέχει νερό και ειδικά άλατα και φύκια.
  • Ο ιονισμός με την βοήθεια του ηλεκτρικού ρεύματος προϊόντων που περιέχουν λιποκυτταριτιδικά συστατικά και συγχρόνως τονώνουν την μικροκυκλοφορία του δέρματος και βελτιώνουν την όψη της επιδερμίδας. Αυτό είναι ιδανική κούρα για τη επιδερμική χαλάρωση.
  • Τέλος, τα τελευταία χρόνια, έχει φέρει την επανάσταση στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας η μέθοδος της Endermologie της LPG, η οποία είναι μια θεραπεία μη επεμβατική και ανώδυνη.

Εφαρμόζεται από ειδικά εκπαιδευμένους χειριστές, οι οποίοι έχουν στα χέρια τους το αυθεντικό σύστημα της Cellu M6 , που τους δίνει την δυνατότητα να πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

κυτταριτιδα αντιμετωπιση