Facebook Pixel

Τι είναι η πρωκτοσκόπηση;

Πρόκειται για μια εξέταση με υψηλή διαγνωστική αξία, ενώ η διαδικασία, γίνεται στο ιατρείο, είναι ασφαλής, απλή και σύντομη

Η πρωκτοσκόπηση, δίνει πληροφορίες για πολλές παθήσεις στην περιοχή του πρωκτού και του ορθού, συμβάλλοντας στην έγκαιρη διάγνωση και στην ταχύτερη και πιο αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

Πραγματοποιείται με την βοήθεια ενός εργαλείου που ονομάζεται πρωκτοσκόπιο. Με το πρωκτοσκόπιο ο γιατρός ελέγχει το εσωτερικό μέρος του πρωκτού και του ορθού.  Το ορθό είναι το τελευταίο τμήμα του κατώτερου γαστρεντερικού έως τον πρωκτό.

Με την πρωκτοσκόπηση ελέγχονται μερικά εκατοστά του βλεννογόνου του ορθού , το δέρμα, η περιπρωκτική περιοχή και συγκεντρώνονται σημαντικές πληροφορίες για παθήσεις του πρωκτού και του ορθού.

Τι μπορεί να εντοπίσει η πρωκτοσκόπηση;

 • Κονδυλώματα πρωκτού (εσωτερικά)
 • Δυσπλασίες πρωκτού
 • Εσωτερικές αιμορροΐδες
 • Καρκίνο πρωκτού ή ορθού
 • Πολύποδες ορθού
 • Ραγάδα πρωκτού
 • Φλεγμονές πρωκτού
 • Κολίτιδα
 • Νόσο του Crohn
 • Περιεδρικά συρίγγια
Συμπτώματα για πρωκτοσκόπηση

 • Εντοπισμός κονδυλωμάτων περιπρωκτικά
 • Φαγούρα, πόνος, ή αιμορραγία από τον πρωκτό
 • Ψηλάφηση μάζας
 • Αίσθηση ατελούς κένωσης
 • Ακράτεια

Διαβάστε επίσης...

Διαβάστε επίσης...

με την πρωκτοσκόπηση μπορούμε να εντοπίσουμε πολλές παθήσεις του πρωκτού
Στα τελευταία 2 έως 4 εκατοστά του παχέως εντέρου εκδηλώνονται πολλές παθήσεις, οι οποίες μπορούν να εντοπιστούν εύκολα με την πρωκτοσκόπηση.
Πώς γίνεται η πρωκτοσκόπηση;

Διαδικασία πρωκτοσκόπησης

Η εξέταση μπορεί να πραγματοποιηθεί και στο ιατρείο, δεν χρειάζεται αναισθησία , ούτε ηρεμιστικά ή παυσίπονα φάρμακα.

Ο ασθενής ξαπλώνει σε εμβρυακή στάση, με τα γόνατα αρκετά λυγισμένα και ο γιατρός εισάγει προσεκτικά το πρωκτοσκόπιο ,έναν κοντό, άκαμπτο  λεπτό σωλήνα, ο οποίος μπορεί να φέρει φως στο ένα άκρο του.

Με τον τρόπο αυτό ο γιατρός είναι σε θέση να ελέγξει το πρωκτικό κανάλι και ένα μέρος του ορθού για τυχόν ύπαρξη παθήσεων.
 
Αν χρειαστεί ο γιατρός μπορεί να πάρει και δείγματα για βιοψίες, μέσω πολύ μικρών εργαλείων που εισάγονται μέσω του πρωκτοσκοπίου, ενώ μπορεί επίσης να προχωρήσει και σε συγκεκριμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα στις αιμορροϊδες, ή των καυτηριασμό εσωτερικών κονδυλωμάτων ή δυσπλασιών.

 
Όταν ολοκληρωθεί η εξέταση το πρωκτοσκόπιο βγαίνει και ο γιατρός είναι σε θέση να ενημερώσει για τα αποτελέσματα, εκτός εάν έχει ληφθεί βιοψία, οπότε οι απαντήσεις είναι έτοιμες σε μερικές μέρες. Η διάρκεια της εξέτασης είναι περίπου 15 λεπτά ή και λιγότερο.

Συζητώντας με τον ασθενή σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας ο γιατρός εξασφαλίζει την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία που πάντα βοηθούν και τις δύο πλευρές.
Δρ. Νίξον Αλέξανδρος

Ρωτήστε τον γιατρό

Δρ. Νίξον Αλέξανδρος
Γενικός Χειρουργός

210 69 29 999

Προετοιμασία

Σε αντίθεση με άλλες εξετάσεις που αφορούν στην ευρύτερη περιοχή, όπως για παράδειγμα, η κολονοσκόπηση, η πρωκτοσκόπηση δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία. 

Απαραίτητος θεωρείται ο καθαρισμός του ορθού με υποκλυσμό, ώστε οι εικόνες που λαμβάνονται να είναι καθαρές. Ο υποκλυσμός (κλύσμα) πραγματοποιείται την ημέρα της εξέτασης στο σπίτι περίπου 1-2 ώρες πριν από την προγραμματισμένη εξέταση.

συχνές ερωτήσεις σχετικά με την πρωκτοσκόπηση

Συχνές ερωτήσεις

Έχω προγραμματίσει πρωκτοσκόπηση, Είναι επώδυνη;

Γενικά η πρωκτοσκόπηση χαρακτηρίζεται άβολη και όχι επώδυνη. Εκείνο που μπορεί να αισθανθείτε κατά τη διάρκεια της εξέτασης είναι μία ήπια δυσφορία. Ωστόσο αν νιώσετε πόνο θα πρέπει να το αναφέρετε στον γιατρό σας.

Πρέπει να προσέξω κάτι μετά την πρωκτοσκόπηση;

 Όχι, δεν χρειάζεται να ακολουθήσετε κάποιες οδηγίες αν δεν έχει γίνει κάποια θεραπεία, (π.χ. καυτηριασμός). Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης μπορείτε να επιστρέψετε κανονικά στις δραστηριότητές σας.

Μπορεί να παρουσιαστούν επιπλοκές μετά την πρωκτοσκόπηση;

Η πρωκτοσκόπηση θεωρείται γενικά μια ασφαλής διαδικασία. Μια μικρή  αιμορραγία, ειδικά εάν έχουν ληφθεί βιοψίες είναι αναμενόμενη, ωστόσο σε κάθε περίπτωση πρέπει να ενημερωθεί ο γιατρός.

Βιβλιογραφία

 1. https://www.uofmhealth.org/health-library/hw2215
 2. https://www.enherts-tr.nhs.uk/content/uploads/2019/10/4Flexi-Sig-and-Procto-Final-July-2018.pdf
 3. https://www.cambridge.org/core/books/hospital-surgery/proctoscopy/96BCFCB1E7B7FA00C71BB3AE0535BDDA
 4. https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/10749-proctoscopy-rigid-sigmoidoscopy